fbpx
Ηρώ Παπαμόσχου: «Στα βήματα της Ιφιγένειας»

Ηρώ Παπαμόσχου: «Στα βήματα της Ιφιγένειας»

«...Ξεκινώ με μια διπλή αφήγηση: από τη μια φτιάχνοντας ένα φανταστικό ημερολόγιο της μικρής μου κόρης, όπου περιγράφω τα γεγονότα προσπαθώντας να τα δω από τη δική της ψυχοσύνθεση και τα δικά της μάτια, κι από την άλλη εξιστορώντας τα ίδια γεγονότα όπως τα είδα και τα ένιωσα εγώ.

»Δημιουργώντας, έτσι, μια αντίθεση που προκαλεί και ανατρέπει».

Με αυτόν τον πρόλογο η συγγραφέας περιγράφει πώς έγραψε το βιβλίο της, που είναι η αληθινή ιστορία της κόρης της, της ηθοποιού Τατιάνας Παπαμόσχου. Δωδεκάχρονη μαθήτρια συνάντησε τυχαία τον μεγάλο σκηνοθέτη Μιχάλη Κακογιάννη, ο οποίος τότε αναζητούσε το πρόσωπο που θα ενσάρκωνε την ηρωίδα του, την Ιφιγένεια, στην τραγωδία του Ευριπίδη Ιφιγένεια εν Αυλίδι.

Μέσα από τις σελίδες του μυθιστορήματος, παρακολουθούμε το ξάφνιασμα και τον ενθουσιασμό των ανθρώπων που έζησαν αυτή την ιστορία και, παράλληλα, το πλησίασμα μιας έφηβης και της αρχαίας συνομήλικής της, ανεβαίνοντας μονάχη και αγέρωχη τα σκαλιά του βωμού της Αυλίδας. Η Ιφιγένεια μοιάζει να απλώνει μέσα από τους αιώνες το χέρι της στη μικρή ηθοποιό και να της δείχνει όχι μόνο έναν τρόπο θανάτου, αλλά έναν τρόπο ζωής και αξιοπρέπειας.

Καλογραμμένο βιβλίο, με άμεσο λόγο και στέρεη δομή. Σε μια εποχή όπου περισσεύει η σκληρότητα και η βία, αυτό το κείμενο ανακαλύπτει ξανά την ευαισθησία, τα όνειρα, τα αισθήματα και τα εικονογραφεί με ακρίβεια, δύναμη και ζωντάνια.

Οι έφηβοι θα το χαρούν, αλλά και οι μεγάλοι θα γοητευτούν από την αλήθεια του.

 

Στα βήματα της Ιφιγένειας
Ηρώ Παπαμόσχου
Πατάκης
215 σελ.
Τιμή € 11,50


 

Γιώργος Δουατζής
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΚΡΙΤΙΚΕΣ > ΠΑΙΔΙΚΑ
Φωτεινή Στεφανίδη: «Το κοτσύφι»

«Ζ’άλεντι κος ντάτα ουτ κάρα να καπίνα = Ακολούθα τον κότσυφα να σε πάει στα βάτα.» Πομακικές παροιμίες, εφ. Η Φωνή των Πομάκων της Θράκης Ακολούθησα κι εγώ το «κοτσύφι» της Φωτεινής Στεφανίδη και με πήγε όχι...

ΚΡΙΤΙΚΕΣ > ΠΑΙΔΙΚΑ
Μισέλ Φάις: «Το περίεργο μαξιλάρι»

Αρκετοί συγγραφείς βιβλίων για ενήλικες έχουν γράψει ιστορίες για παιδιά και μας έχουν χαρίσει βιβλία με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον. Αναφέρω ενδεικτικά τις θρασύτατες Συμβουλές για μικρά κορίτσια του Μαρκ Τουέιν, τον...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Διεύθυνση

Πτολεμαίων 4
(Πλατεία Προσκόπων)
11635 Αθήνα,
Τηλ.-fax: 210.7212307
info@diastixo.gr
ISSN: 2585-2485

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας και μάθετε πρώτοι. τα τελευταία νέα για το βιβλίο και για τις τέχνες.

Με την επίσκεψη στο site μας, αποδέχεστε τη χρήση Cookies από το diastixo.gr, με σκοπό τη βελτίωση των υπηρεσιών που σας παρέχουμε.