A+ A A-

«Νέοι ποιητές» του Μ. Γ. Μερακλή

«Νέοι ποιητές» του Μ.Γ. Μερακλή


Από τη δεκαετία του 1950 είχα σχηματίσει τη γνώμη ότι άξιζε να ασχοληθώ με την παρακολούθηση της σύγχρονης λογοτεχνικής δημιουργίας, αλλά μ’ έναν τρόπο που, όταν άρχισα να τον εφαρμόζω, κρίθηκε ως άσχετος προς τις απαιτήσεις της αισθητικής. Το κύριο ενδιαφέρον μου είταν –θα πω απλουστευτικά– για την ποσότητα, υποστηρίζοντας και στο θέμα αυτό ότι μπορεί η αυξημένη ποσότητα να μετατραπεί καθ’ εαυτήν σε ποιότητα.

 

Εμφανίσεις: 839

Περισσότερα...

«Φιλοσοφία είναι να μαθαίνεις να πεθαίνεις» του Μ. Γ. Μερακλή

«Φιλοσοφία είναι… να μαθαίνεις να πεθαίνεις» του Μ. Γ. Μερακλή


Συμφοιτητές με τον Βασίλη Κύρκο στη Φιλοσοφική της Αθήνας, γίναμε ύστερα και συνάδελφοι στη Φιλοσοφική των Ιωαννίνων. Εκείνος δίδασκε αρχαία ελληνική φιλοσοφία. Η φιλία μας έμεινε όλα τα χρόνια σταθερή.

Από τα έργα του μιλώ εδώ για τρία, τα δύο από τα οποία έπαιξαν σπουδαίο ρόλο στην ακριβέστερη αξιολόγηση δύο σοβαρών ζητημάτων του ελληνικού πνευματικού πολιτισμού, το άλλο κάλυψε ένα κενό που υπήρχε στην ελληνόγλωσση βιβλιογραφία της κλασικής φιλολογίας.

 

Εμφανίσεις: 1486

Περισσότερα...

«Ο άνθρωπος και η κοινωνία των σκύλων» του Μ. Γ. Μερακλή

 «Ο άνθρωπος και η κοινωνία των σκύλων» του Μ. Γ. Μερακλή


Υπάρχουν συγκυρίες κακές, που οι άνθρωποι δεν θέλουμε με τίποτα να μας συμβούν. Όμως αυτές συμβαίνουν. Χρειάστηκε να βρεθώ κι εγώ τελευταία μιαν εβδομάδα σ’ ένα δημόσιο νοσοκομείο, σ’ έναν θάλαμο με τέσσερα κρεβάτια και ισάριθμες ασθενείς γυναίκες. Τις επισκέπτονταν συγγενείς και φίλοι τακτικά, εκτός από μία που μόνο μια ανιψιά της ερχόταν, όχι κάθε μέρα, για μία περίπου ώρα. Είταν ζωηρή η επιθυμία της άρρωστης να συζητεί με τις συνάρρωστές της ή με τους επισκέπτες τους, φυλακισμένη στην υποχρεωτική (όπως και οι άλλες) κατάκλισή της. Μπορούσε ωστόσο να μιλάει κατά κόρον με το κινητό τηλέφωνό της. Έτσι που άλλη μια φορά βεβαιώθηκα πόσο κοινωνικά σημαντικό είναι και σπουδαίος τρόπος επικοινωνίας το τηλέφωνο για μοναχικά άτομα. Δεν απέφευγα τη συνομιλία μαζί της. Έτσι, άλλωστε, κατάλαβα πως η πιο αγαπημένη συντροφιά της στο σπίτι είταν του σκύλου της, που ένα εγγόνι της τον είχε βρει ριγμένο, κουτάβι σχεδόν, στον δρόμο και της τον έδωσε. Είταν πολύ μικρό, αλλά γρήγορα μεγάλωσε κι έγινε ένα ωραίο σκυλί. Και πολύ έξυπνο. Τις μέρες της παραμονής της στο νοσοκομείο τη φροντίδα του είχε αναλάβει μια γυναίκα που γενικά φρόντιζε και την ίδια κάποιες ώρες την ημέρα. Όταν λοιπόν της τηλεφωνούσε να έρθει για να πάρει τον Φριτς (έτσι τον ονόμασε ο εγγονός της), να τον πάρει να κάνει την αναγκαία βόλτα του, εκείνος, ακούγοντας στο τηλέφωνο το όνομά του, έτρεχε ολόχαρος στην πόρτα κι έμενε εκεί περιμένοντας τη γυναίκα που θα τον έπαιρνε να βολτάρουν.

 

Εμφανίσεις: 987

Περισσότερα...

«Η πόλη» του Μ.Γ. Μερακλή

«Η πόλη» του Μ.Γ. Μερακλή


Ο Ευάγγελος Αυδίκος αρχίζει την εισαγωγή του στον τόμο με συγκεντρωμένα άρθρα και άλλα κείμενά του για την πόλη με τη φράση: «Ένα από τα ερωτήματα που έχουν ταλαιπωρήσει τους επιστήμονες είναι ο ορισμός της πόλης». Και δεν έχει άδικο.

Η βιβλιογραφία, αλλά και η εν γένει θεώρηση του φαινομένου της πόλης, θα εμπλουτιζόταν, νομίζω, και με την παρουσία του Γάλλου κοινωνιολόγου και στοχαστή Henri Lefebvre, και ιδίως με το βιβλίο του Μαρξισμός και πόλη (μεταφρασμένο από τον Γιώργο Αποστολάκη, 1976).

 

Εμφανίσεις: 919

Περισσότερα...

«Η λαϊκή πίστη» του Μ.Γ. Μερακλή

«Η λαϊκή πίστη» του Μ.Γ. Μερακλή


Ένας από τους σημαντικούς νεότερους λαογράφους, ο καθηγητής Ευάγγελος Αυδίκος, εξέδωσε δυο συγκεντρωτικά βιβλία με τους τίτλους: Λαϊκή πίστη και κοινωνική οργάνωση (2013) (μου έκανε την τιμή να μου το αφιερώσει) και Η πόλη. Λαογραφικές και εθνολογικές οπτικές (2016).

Και νομίζω πως το ζεύγος αυτό συνοψίζει, με τα επιμέρους άρθρα που αναδημοσιεύονται, δύο από τα πιο σημαντικά κεντρικά θέματα ή ζητήματα της σύγχρονης Λαογραφίας: Πόλη και θρησκευτική λαϊκή πίστη. Και θέλω να εξάρω, με δύο μικρά σημειώματα έστω, τη σημασία αυτού του γεγονότος, άσχετα προς επιμέρους διαφορές τοποθετήσεων που μπορούν να υπάρχουν απέναντι στα κεντρικά (τα χαρακτηρίζω και έτσι) αυτά ζητήματα. Άλλωστε, οι όποιες διαφορές (αναπόφευκτες σ’ αυτές τις περιπτώσεις) δημιουργούν και έναν εξίσου σημαντικό διάλογο, όσο δύσκολος κι αν είναι αυτός, μάλιστα με το πολύ πιθανό ενδεχόμενο να μην καταλήξει ποτέ σε καθολική συμφωνία.

 

Εμφανίσεις: 704

Περισσότερα...

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Email:
Θέμα:
Μήνυμα:

ΠΤΟΛΕΜΑΙΩΝ 4 (ΠΛΑΤΕΙΑ ΠΡΟΣΚΟΠΩΝ)
11635 ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ.-FAX: 210-7212307
info@diastixo.gr

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

*  Το email σας:

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΔΙΚΤΥΑ

facebook icontwitter icongoogle plus iconpinterest iconyoutube iconrss icon

Με την υποστήριξη του diastixo.gr - Designed by: artspr