A+ A A-

Κυριακή Αν. Λυμπέρη: «Ζητήματα ύψους» κριτική της Ανθούλας Δανιήλ

Ζητήματα ύψους Κυριακή Αν. Λυμπέρη Gutenberg


Lasciate ogni speranza voi ch'entrate.
-Dante Alighieri

Η ποιητική συλλογή της Κυριακής Λυμπέρη με τον τίτλο Ζητήματα ύψους είναι μια de profundis εξομολόγηση, «De profundis clamavi ad te, lector», θα μπορούσε να πει η ποιήτρια, παραφράζοντας τον ψαλμό που έκανε διάσημο ο Όσκαρ Ουάιλντ. Ένα βιβλίο με σαράντα ένα ποιήματα μιας σπαρακτικής εξωτερίκευσης συναισθημάτων που εξέθρεψε η απώλεια, η προδοσία, η ματαίωση του ονείρου. Ο έρωτας.

 

Εμφανίσεις: 379

Περισσότερα...

Μπάμπης Γαμβρέλης: «Αβέβαια και τιμαλφή» κριτική της Ελένης Χωρεάνθη

Αβέβαια και τιμαλφή 21 σχέδια για 1 περιπέτεια Μπάμπης Γαμβρέλης Κάπα Εκδοτική


Δεν είναι ποίηση αυτές οι λέξεις./ Τα τιμαλφή του μυαλού μου μόνο./ Και σκόρπια βόλια./ Οι λέξεις./ Τι κι αν πούντιασαν στα χαρακώματα./ Αντέχουν μεσονύχτια.

Παίρνω ως αφετηρία τους εντυπωσιακούς προτασσόμενους στίχους από το ποίημα 5, που ο ποιητής χρησιμοποιεί και στο οπισθόφυλλο, κλείνοντας έτσι επιγραμματικά τον κύκλο των «σχεδίων» του, για να ξεκινήσω τη «μαιευτική» ακολουθώντας τα ίχνη των πελμάτων του στην έρημο των διαπραγματεύσεων με τη σιωπή των προσώπων που τον απασχολούν, προκειμένου να αποκρυπτογραφήσω το βαθύτερο νόημα ετούτης της περιεκτικής ποίησης που στοιχειοθετούν τα απλά κι αστόλιστα εξωτερικά Αβέβαια και τιμαλφή, 21 σχέδια για 1 περιπέτεια του Μπάμπη Γαμβρέλη.

 

Εμφανίσεις: 724

Περισσότερα...

Αρετή Γκανίδου: «Χαράζει ο άλλος μου εαυτός» κριτική της Κούλας Αδαλόγλου

Χαράζει ο άλλος μου εαυτός Αρετή Γκανίδου Μελάνι


Η δεύτερη συλλογή της Αρετής Γκανίδου Χαράζει ο άλλος μου εαυτός (η πρώτη: Ορυκτό φως, εκδ. Μελάνι, 2011) αγγίζει ένα δύσκολο και ολισθηρό θέμα: την κακοποίηση, με κάθε τρόπο, των γυναικών. Ανοίγει με ένα κομμάτι εισαγωγικό στο θέμα της όλης ποιητικής σύνθεσης, που θεωρώ ότι εκτείνεται ως και το ποίημα «Άρατε πύλας». Στη συνέχεια, μονόλογοι γυναικών, από διάφορες ηλικίες και με διαφορετική καταγωγή, που βιάστηκαν, κακοποιήθηκαν, εξωθήθηκαν στην πορνεία. Απαιτητικό θέμα για να το αγγίξεις με ποίηση.

 

Εμφανίσεις: 668

Περισσότερα...

Μαρία Αγγελοπούλου: «Η απουσιολόγος» κριτική του Ζαφείρη Νικήτα

Η απουσιολόγος Μαρία Αγγελοπούλου Θράκα


Με μια προκήρυξη της απουσίας βάζει η Μαρία Αγγελοπούλου το πόδι της στα ποιητικά νερά. Κι ωστόσο, η Απουσιολόγος δεν είναι ένα βιβλίο της σχολικής αίθουσας, ούτε της παιδικής ζωής. Βία και σώμα πρωταγωνιστούν στην παρθενική συλλογή της, και το πρόθεμα του Βασίλη Στεριάδη από τον κ. Ίβο (Σου έλεγα λοιπόν, τώρα τελευταία σκορπίσαμε [...] εγώ έμεινα, για να συμπληρώνω κάθε πρωί το απουσιολόγιο) δεν μπορεί να μας προετοιμάσει γι’ αυτό που ακολουθεί.

 

Εμφανίσεις: 1057

Περισσότερα...

Μίλτος Γήτας: «Συλλέκτης χρόνου» κριτική της Ελένης Χωρεάνθη

Συλλέκτης χρόνου Μίλτος Γήτας Κάπα Εκδοτική


Ο Μίλτος Γήτας, πτυχιούχος της Σχολής Δημοσιογραφίας του Ant1 και του τμήματος Ανθοκομίας και αρχιτεκτονικής Τοπίου των ΤΕΙ Ηπείρου, ποιητής από τα έντεκά του χρόνια, έχει εκδώσει μέχρι σήμερα έξι ποιητικές συλλογές, ένα δοκίμιο, ένα βιβλίο με δημοσιογραφικά κείμενά του. Στο ενεργητικό του έχει ακόμα μια συμμετοχή σε ομαδικό μυθιστόρημα και σε ομαδική έκθεση ζωγραφικής.

 

Εμφανίσεις: 1066

Περισσότερα...

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Email:
Θέμα:
Μήνυμα:

ΠΤΟΛΕΜΑΙΩΝ 4 (ΠΛΑΤΕΙΑ ΠΡΟΣΚΟΠΩΝ)
11635 ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ.-FAX: 210-7212307
info@diastixo.gr

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

*  Το email σας:

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΔΙΚΤΥΑ

facebook icontwitter icongoogle plus iconpinterest iconyoutube iconrss icon

Με την υποστήριξη του diastixo.gr - Designed by: artspr