A+ A A-

Ο φόβος μπροστά στην ελευθερία

Ο φόβος μπροστά στην ελευθερία


Οι σύγχρονοι άνθρωποι θέλουν πραγματικά την ελευθερία ή μήπως νιώθουν φόβο μπροστά της; 

Το έργο Ο φόβος μπροστά στην ελευθερία του Erich Fromm παραμένει διαχρονικά ένα επίκαιρο και προφητικό βιβλίο για όσα συμβαίνουν σήμερα, αλλά και για όσα πιθανόν θα ακολουθήσουν, καθώς η ελευθερία περιορίζεται όλο και περισσότερο από την ένταση του οικονομικού, κοινωνικού, πολιτικού και θρησκευτικού ολοκληρωτισμού.

Στο εμβληματικό αυτό έργο, ο Fromm εξηγεί αρχικά πως οι επαναστατικές αλλαγές στην οικονομική και κοινωνική οργάνωση, η υπέρμετρη δύναμη του κεφαλαίου και η οικονομική κρίση μεγαλώνουν τα αισθήματα αβεβαιότητας, μοναξιάς και ασημαντότητας του σύγχρονου ανθρώπου, ενώ η απειλή πολέμου ισχυροποιεί τον φόβο. Στη συνέχεια εστιάζει στους μηχανισμούς άμυνας του ατόμου, που είναι ταυτόχρονα και οι μηχανισμοί διαφυγής του από την ελευθερία: ο ολοκληρωτισμός, η ροπή προς την καταστροφή και ο κομφορμισμός.

Και αν για τον ανυποψίαστο πολίτη ο κομφορμισμός είναι ακίνδυνος, για τον Fromm έχει τεράστια σημασία: στο πλαίσιο αυτής της «λύσης», στην οποία προσφεύγει η πλειονότητα των μελών της κοινωνίας, ο άνθρωπος παύει να είναι ο εαυτός του και υιοθετεί απολύτως τον τύπο της προσωπικότητας που του επιβάλλουν τα πολιτιστικά πρότυπα, η κοινή γνώμη, η κοινή λογική.

Έτσι, οι συνειδητοί φόβοι της μοναξιάς και της αβεβαιότητας αντιμετωπίζονται με την ένταξη στο όλον. Όμως, με αυτό τον τρόπο, το άτομο πληρώνει το τίμημα για την απομάκρυνσή του από την αληθινή, θετική ελευθερία, η οποία συνίσταται στην αυθόρμητη δραστηριότητα.

 

Ο φόβος μπροστά στην ελευθερία
Erich Fromm
Μετάφραση: Ουρανία Τουτουντζή
Διόπτρα
368 σελ.
ISBN 978-960-605-228-6
Τιμή: €17,70

001 patakis eshop

 

Εμφανίσεις: 143

Ευρωπατριωτισμός ή εθνοκεντρισμοί

Ευρωπατριωτισμός ή εθνοκεντρισμοί


Ποιο ρόλο διαδραμάτισε στη διαμόρφωση της ΕΕ ο φόβος της Γαλλίας για τη Γερμανία;
Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι πεδίο συνεργασίας ή ένας νέος χώρος εθνικών ανταγωνισμών;
Μπορούμε να μιλάμε για μια γερμανική Ευρώπη;
Είναι υπαρκτός ο κίνδυνος διάλυσης της ΕΕ και επιστροφής στα εθνικά κράτη;
Μπορεί να προχωρήσει η Ευρώπη δίχως μια νέα συμμαχία Γαλλίας-Γερμανίας;

Το βιβλίο παρακολουθεί την πορεία υλοποίησης της «ευρωπαϊκής ιδέας» μέσα από διάφορες κρίσεις: απόρριψη σχεδίου Αμυντικής Κοινότητας, κρίση «άδειας καρέκλας», διαμάχη για τον χαρακτήρα της νομισματικής ένωσης, προβλήματα γύρω από τη γερμανική επανένωση, ανταγωνισμό στη ζώνη του ευρώ.

Με αναλυτικά εργαλεία την ιστορία και τη θεωρία των διεθνών σχέσεων ανατέμνονται κάποιες καθοριστικές αποφάσεις ηγετών των χωρών της ΕΕ, όπως του Αντενάουερ, του Τσόρτσιλ, του ντε Γκολ, του Κολ, του Μιτεράν, της Θάτσερ, της Μέρκελ. Οι θεωρητικές αναλύσεις για τον ανταγωνισμό, τη θέση των κρατών στο παγκόσμιο σύστημα και τα όρια της συνεργασίας, ξεκινώντας από τον Θουκυδίδη και φθάνοντας ως τον Καντ, τον Μοργκεντάου, τον Καρ, τον Γουόλτζ, τον Χάας, φωτίζουν σημαντικές πλευρές των γεγονότων. 

Χέρι χέρι με την ιστορία βοηθούν στη διαπίστωση των ορίων του έθνους-κράτους και στην κατανόηση της ανάγκης για πολιτική ενοποίηση της ΕΕ. Μόνο έτσι θα αντιμετωπίσει η Ευρώπη τις νέες μεγάλες προκλήσεις, ώστε να μην ξαναζήσει στιγμές από το πιο σκοτεινό παρελθόν της.

 

Ευρωπατριωτισμός ή εθνοκεντρισμοί
Οι εσωτερικοί ανταγωνισμοί, οι εξωτερικές απειλές και τα όρια συνεργασίας στην ΕΕ
Δημήτρης Τσιόδρας
Μίνωας
276 σελ
ISBN 978-618-02-0875-7
Τιμή: €16,99

001 patakis eshop

 

Εμφανίσεις: 150

Η αντιδραστική ρητορική

Η αντιδραστική ρητορική


Το κύμα των φιλελεύθερων ιδεών και των πολιτικοκοινωνικών αλλαγών που έφεραν ο Διαφωτισμός, η Γαλλική Επανάσταση και η πρωτοφανής οικονομική ανάπτυξη του 19ου και του 20ού αιώνα γέννησε ισχυρότατες αντιδράσεις. Τι επιχειρήματα χρησιμοποίησαν οι εκπρόσωποι των ρευμάτων αυτών, οι αποκαλούμενοι αντιδραστικοί;

Ο Άλμπερτ Ο. Χίρσμαν μελέτησε τρία κύματα αντιδραστικής σκέψης: ενάντια στη Γαλλική Επανάσταση κατά τον 18ο αιώνα, ενάντια στη δημοκρατία στον 19ο αιώνα και ενάντια στο κράτος πρόνοιας στον 20ό. Διαπιστώνει ότι η αντιδραστική ρητορική επιστρατεύει πάντοτε τα εξής τρία επιχειρήματα: 1) το επιχείρημα του αντίστροφου αποτελέσματος – κάθε απόπειρα βελτίωσης των πολιτικών, κοινωνικών και οικονομικών συνθηκών στην πραγματικότητα προκαλεί το ακριβώς αντίθετο αποτέλεσμα· 2) το επιχείρημα της ματαιότητας – καμιά προσπάθεια αλλαγής της κοινωνίας δεν επηρεάζει έστω και ελάχιστα το status quo· 3) το επιχείρημα της διακινδύνευσης – οι νέες μεταρρυθμίσεις πρέπει να αποτρέπονται, γιατί θέτουν σε κίνδυνο σημαντικά επιτεύγματα του παρελθόντος.

Με εύστροφο πνεύμα και λεπτή ειρωνεία, ο Χίρσμαν ανατέμνει την αντιδραστική ρητορική που επιστρατεύει η συντηρητική σκέψη εδώ και 200 χρόνια. Τέλος, με μια απροσδόκητη αντιστροφή, δείχνει ότι και οι προοδευτικοί συχνά υιοθετούν στάση εξίσου άκαμπτη. Το βιβλίο αποτελεί έναν μοναδικό –και άκρως απολαυστικό– πιλότο στα θολά νερά του δημόσιου διαλόγου του καιρού μας.

 

Η αντιδραστική ρητορική
Αντίστροφο αποτέλεσμα, ματαιότητα, διακινδύνευση
Άλμπερτ Ο. Χίρσμαν
Μετάφραση: Κώστας Σπαθαράκης
Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης
216 σελ.
ISBN 978-960-524-481-1
Τιμή: €16,00

001 patakis eshop

 

Εμφανίσεις: 158

Εγχειρίδιο του Cambridge για τη φιλοσοφία της βιολογίας

Εγχειρίδιο του Cambridge για τη φιλοσοφία της βιολογίας


H φιλοσοφία της βιολογίας αποτελεί έναν από τους πλέον συναρπαστικούς σύγχρονους τομείς της φιλοσοφίας, που προσελκύουν το ενδιαφέρον τόσο των επιστημόνων, όσο και των απλών πολιτών. Το Εγχειρίδιο αυτό επιμελήθηκαν δύο θεμελιωτές του κλάδου οι David Hull και Michael Ruse. Περιλαμβάνει τις πρόσφατες απόψεις 23 διακεκριμένων ακαδημαϊκών, που από κοινού εξετάζονται μέσω των κυριότερων περιοχών του αντικειμένου – τη φύση της εξελικτικής θεωρίας, τη συστηματική, την τελεολογία, την οικολογία και την τεταμένη σχέση ανάμεσα στη βιολογία και τη θρησκεία.

Αν και στην ιστορία της βιολογίας κάποιοι μεγαλειώδεις διανοητές, όπως ο Αριστοτέλης στον αρχαίο κόσμο και ο Charles Darwin στον σύγχρονο, διατύπωσαν θέσεις υψηλής σπουδαιότητας για τις επιστήμες της ζωής, στη χώρα μας η φιλοσοφία της βιολογίας δεν υπηρετήθηκε με τον δέοντα τρόπο και απαξιώθηκε εν πολλοίς από την πολιτεία και τους πνευματικούς της ταγούς. Οι συνθήκες αρχίζουν να αλλάζουν, έστω και με βραδύτητα, και εδώ καθώς οι νέοι επιστήμονες γνωρίζουν τις συναρπαστικές ανακαλύψεις που επιτυγχάνονται στις βιολογικές επιστήμες, και οι περί την φιλοσοφίαν  διατρίβοντες αντιλαμβάνονται την ανάγκη να απαντήσουν στα βαθιά εννοιολογικά ζητήματα της επιστήμης, αλλά και τις νέες ιδέες για κάποια αιώνια ερωτήματα της ίδιας της φιλοσοφίας, όπως η γνώση της αλήθειας και η ηθική σε αυτά που πράττουμε.

 

Εγχειρίδιο του Cambridge για τη φιλοσοφία της βιολογίας
Συλλογικό
Επιμέλεια: David L. Hull, Michael Ruse
Μετάφραση: Θανάσης Μανούσης
Αφοι Κυριακίδη
600 σελ.
ISBN 978-960-602-144-2
Τιμή: €30

001 patakis eshop

 

Εμφανίσεις: 203

Είναι θέμα χρόνου

Είναι θέμα χρόνου


«Το βιβλίο του David Mermin Είναι θέμα χρόνου αποτελεί μια ειδική περίπτωση βιβλίου σχετικότητας. Ομολογώ ότι άρχισα να το διαβάζω, πιστεύοντας ότι μέσα στις σελίδες του δεν θα έβρισκα τίποτε άλλο παρά μία ακόμα παρουσίαση της ειδικής θεωρίας της σχετικότητας διατυπωμένη, στην καλύτερη περίπτωση, με προσοχή και σαφήνεια. Ωστόσο, σύντομα διαπίστωσα ότι κρατούσα στα χέρια μου τη μεστή εμπειρία ενός δασκάλου που έχει πασχίσει να διατυπώσει προτάσεις αφενός μεν επιστημονικά ορθές, αφετέρου δε αφομοιώσιμες από ένα ακροατήριο που δεν έχει επιστημονική καλλιέργεια αλλά διαθέτει ορθή λογική σκέψη και επιθυμεί να κατανοήσει κάτι τόσο δυσνόητο όσο η ειδική θεωρία της σχετικότητας. Θα πρόσθετα επίσης ότι ο Mermin έχει "ζυμώσει" τη θεωρία της σχετικότητας πολύ καλά. Τα αποτελέσματα αυτής της ζύμωσης είναι εντυπωσιακά. Κατάφερε να επαναδιατυπώσει σε μια μορφή γυμνασιακή από πλευράς μαθηματικών, εξαιρετικά όμως περιεκτική και πλήρως κατανοητή, προτάσεις που συνήθως εμφανίζονται στα βιβλία ενδεδυμένες με περίτεχνη μαθηματική φόρμα, αλλά ουσιαστικά δυσνόητες».

Από τον πρόλογο του Καθηγητή Χάρη Αποστολάτου (Τμήμα Φυσικής, ΕΚΠΑ)


Είναι θέμα χρόνου
Κατανοώντας τη σχετικότητα του Αϊνστάιν
David Mermin
Μετάφραση: Χρυσάνθη Καρκανιά
Ροπή
312 σελ.
ISBN 978-618-5289-00-3
Τιμή: €20,14
001 patakis eshop

 

Εμφανίσεις: 505

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Email:
Θέμα:
Μήνυμα:

ΠΤΟΛΕΜΑΙΩΝ 4 (ΠΛΑΤΕΙΑ ΠΡΟΣΚΟΠΩΝ)
11635 ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ.-FAX: 210-7212307
info@diastixo.gr

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

*  Το email σας:

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΔΙΚΤΥΑ

facebook icontwitter icongoogle plus iconpinterest iconyoutube iconrss icon

Με την υποστήριξη του diastixo.gr - Designed by: artspr