A+ A A-

Edward Said: «Ζωή εκτός τόπου» κριτική της Ανθούλας Δανιήλ

Edward Said: «Ζωή εκτός τόπου» κριτική της Ανθούλας Δανιήλ


Στην αυτοβιογραφία του Έντουαρντ Σαΐντ, Ζωή εκτός τόπου, η έννοια «τόπος» επιβεβαιώνεται ως βασική προϋπόθεση, απαραίτητη για την ανάπτυξη μιας προσωπικότητας και εξ αντιδιαστολής σηματοδοτεί τη δυσκολία τού να ζει κανείς εκτός τόπου. Οι τόποι, όπου ο Έντουαρντ Σαΐντ έζησε, αραβικός, αμερικανικός και άλλοι, με διαφορετικές αισθήσεις, νοοτροπίες και συμπεριφορές, συμβάλλουν στην ανάπτυξη μιας παλίμψηστης προσωπικότητας. Πολλοί από αυτούς τώρα πια δεν υπάρχουν, υπάρχουν όμως πολλές αναμνήσεις, «με την ακρίβειά τους και τις ενίοτε εντυπωσιακά ευκρινείς λεπτομέρειες». Κι εδώ προκύπτει ο διχασμός ανάμεσα στο είναι και στο εγώ, στο μη είναι και στον ου τόπο μου.

 

Εμφανίσεις: 237

Περισσότερα...

Daniel Mendelsohn: «Περιμένοντας τους βαρβάρους» κριτική της Ανθούλας Δανιήλ

Daniel Mendelsohn: «Περιμένοντας τους βαρβάρους» κριτική της Ανθούλας Δανιήλ


Τα κείμενα του βιβλίου με τον προκλητικό τίτλο για τον Έλληνα αναγνώστη Περιμένοντας τους βαρβάρους, πρωτοδημοσιεύτηκαν στα αμερικανικά περιοδικά New York Review of Books και New Yorker, με τα οποία συνεργάζεται ο συγγραφέας τους Ντάνιελ Μέντελσον. Είναι κείμενα δημοσιογραφικά και αντικατοπτρίζουν τη στιγμή που γράφτηκαν, όμως σύμφωνα με τη γνώμη του συντάκτη τους, η επιχειρηματολογία τους κρατά ακόμα.

Υπό τον καβαφικό τίτλο του βιβλίου στεγάζονται τέσσερις διαφορετικές, αλλά και συγγενικές, ενότητες μελετημάτων-κριτικών, που σχετίζονται με το πώς φιλόδοξοι σκηνοθέτες και ηθοποιοί αξιοποιούν ελληνικά έργα ή διασκευάζουν ή παραποιούν ή απλώς αυθαιρετούν.

 

Εμφανίσεις: 443

Περισσότερα...

Στέφανος Μίλεσης: «Πειραϊκές ιστορίες του Μεσοπολέμου» κριτική του Ελπιδοφόρου Ιντζέμπελη

Στέφανος Μίλεσης: «Πειραϊκές ιστορίες του Μεσοπολέμου» κριτική του Ελπιδοφόρου Ιντζέμπελη


Η εποχή του Μεσοπολέμου αποτέλεσε για ολόκληρη την Ελλάδα μια περίοδο γεμάτη από αντιθέσεις. Η χρονική περίοδος που απλώνεται μεταξύ δύο καταστροφικών πολέμων, του Α΄ και του Β΄ Παγκοσμίου, είναι γεμάτη από ιστορικά ορόσημα, άλλοτε μικρά κι άλλοτε μεγάλα, που αμφότερα όμως κληροδότησαν γνωρίσματα που φέρει μέχρι σήμερα η κοινωνία.Μικρασιατική Καταστροφή, στρατιωτικά κινήματα, δύο δικτατορίες, γυναικείο κίνημα ισότητας, απεργίες και διάδοση σοσιαλιστικών ιδεών, απελευθέρωση του ανθρώπου από στενούς κανόνες ηθικής. Ειδικά για τις ελληνικές πόλεις που είχαν πολυεπίπεδη κοινωνική διαστρωμάτωση ο μεσοπόλεμος υπήρξε καταλυτικός. Και ο Πειραιάς ανήκε σε αυτές τις πόλεις.

 

Εμφανίσεις: 776

Περισσότερα...

Αντώνιος-Αιμίλιος Ν. Ταχιάος: «Ανάκληση αναμνήσεων» κριτική του Απόστολου Σπυράκη

Αντώνιος-Αιμίλιος Ν. Ταχιάος: «Ανάκληση αναμνήσεων» κριτική του Απόστολου Σπυράκη


Πολλά έχουν γραφτεί για τη Θεσσαλονίκη των προσφύγων, για τις λαϊκές της συνοικίες, για τις φτωχογειτονιές της, ακόμα και για τα πορνεία και τα χαμαιτυπεία της, ελάχιστα όμως γράφτηκαν για την αστική και πλούσια ανατολική Θεσσαλονίκη, για τις λεγόμενες «εξοχές», για τα σπίτια έξοχης αρχιτεκτονικής και τα αρχοντικά εκλεκτικιστικού ρυθμού που στόλιζαν την πρωτεύουσα των Βαλκανίων που έσφυζε από ζωή την περίοδο του μεσοπολέμου.

 

Εμφανίσεις: 926

Περισσότερα...

«Τρία βιβλία του Μίκη Θεοδωράκη» κριτική της Ανθούλας Δανιήλ

«Τρία βιβλία του Μίκη Θεοδωράκη» κριτική της Ανθούλας Δανιήλ


Τα θυμάμαι όλα δεν ξεχνώ τίποτε

Κάθε φορά που σκέφτομαι τον Μίκη Θεοδωράκη, ειδικά τώρα που πέρασαν τα χρόνια, δεν μπορώ να μη θυμηθώ εκείνη την υπερήφανη στάση που κράτησε στο δικαστήριο και την υπερήφανη φράση που απηύθυνε στον Άγγλο επίτροπο-εισαγγελέα Μάσον ο Πολυζωίδης, στην περίφημη δίκη των δικαστών. Πολυζωίδης και Τερτσέτης δικάζονται γιατί αρνήθηκαν να καταδικάσουν σε θάνατο τον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη και τον Γεώργιο Πλαπούτα. Ναύπλιο, 1834. Λέει ο Πολυζωίδης στον Μάσον, για τον Κολοκοτρώνη: «Αν μη αυτός ο Έλληνας, που κρατώντας πενήντα χρόνους το ντουφέκι δημιούργησε ελευθερία και πατρίδα, πού θα ’βρισκες τόπον, Επίτροπε, να σταθείς για ν’ απαγγείλεις το κατηγορητήριόν σου; Ποιος είσαι συ; ΑΥΤΟΣ ΕΙΝΑΙ Η ΕΛΛΑΔΑ, κύριε Μάσον!» (από την ταινία του Πάνου Γλυκοφρύδη, Η δίκη των δικαστών, 1974).

 

Εμφανίσεις: 966

Περισσότερα...

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Email:
Θέμα:
Μήνυμα:

ΠΤΟΛΕΜΑΙΩΝ 4 (ΠΛΑΤΕΙΑ ΠΡΟΣΚΟΠΩΝ)
11635 ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ.-FAX: 210-7212307
info@diastixo.gr

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

*  Το email σας:

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΔΙΚΤΥΑ

facebook icontwitter icongoogle plus iconpinterest iconyoutube iconrss icon

Με την υποστήριξη του diastixo.gr - Designed by: artspr