21ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας

21ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας
Η Καλαμάτα, πόλη του χορού, υποδέχεται το 21ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού από τις 17 έως τις 24 Ιουλίου 2015.

Το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας αποτελεί κορυφαία δραστηριότητα του Διεθνούς Κέντρου Χορού της πόλης. Ιδρύθηκε την άνοιξη του 1995 με αντικείμενο την προώθηση της χορευτικής τέχνης με άξονες την έρευνα, την εκπαίδευση, την καλλιτεχνική δράση και παραγωγή. Στα είκοσι ένα χρόνια παρουσίας του στα ελληνικά χορευτικά πράγματα και χάρη στην υποστήριξη της τοπικής Αρχής, κατάφερε να κερδίσει τη δική του ξεχωριστή θέση και αναγνώριση στη γεωγραφία των φεστιβάλ της Μεσογείου, στήνοντας γέφυρες με την παγκόσμια χορογραφική δημιουργία.

Ονόματα πολύ σημαντικών δημιουργών του σύγχρονου χορού εμφανίστηκαν πρώτη φορά στην Ελλάδα στο πλαίσιο του Φεστιβάλ, ενώ ταυτόχρονα προβλήθηκε και ενισχύθηκε η ελληνική δημιουργία μέσα από την ανάθεση χορογραφικού έργου σε ταλαντούχους δημιουργούς και μέσα από τη στήριξη της πειραματικής διάθεσης νέων ομάδων. Αναπόσπαστο μέρος του Φεστιβάλ αποτελούν τα εκπαιδευτικά σεμινάρια χορού, τα εργαστήρια και οι διαλέξεις που απευθύνονται σε σπουδαστές και επαγγελματίες του χώρου, ενώ στις παράλληλες δραστηριότητες του Φεστιβάλ συμπεριλαμβάνονται οι εκδόσεις και οι παραγωγές video dance.

 

Εμφανίσεις: 1913

Περισσότερα...

«Η Σταχτοπούτα της χλιδής και της ομορφιάς στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών» της Μαρίας Κοτοπούλη

«Η Σταχτοπούτα της χλιδής και της ομορφιάς στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών» της Μαρίας Κοτοπούλη
Πόδια που αλλάζουν γη σαν της χορεύτριας

(Οδ. Ελύτης, Ο μικρός ναυτίλος, 6)

Η Σταχτοπούτα του Johann Strauss του νεότερου (1825-1899) και του Renato Zanella, που παρακολουθήσαμε στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών από το Μπαλέτο της Εθνικής Λυρικής Σκηνής στις 24-4-15, ήταν διαφορετική από τη βουτηγμένη στις στάχτες ηρωίδα του γνωστού παραμυθιού, αφού η υπόθεσή της διαδραματίζεται σε έναν οίκο υψηλής ραπτικής και η ίδια εργάζεται ως σχεδιάστρια. Έτσι ο Christian Lacroix, από τους μεγαλύτερους σχεδιαστές μόδας του Παρισιού, βρέθηκε στο στοιχείο του και μεταμόρφωσε τη σκηνή της Αίθουσας «Αλεξάνδρα Τριάντη» σε άχρονο, παραμυθένιο οίκο μόδας. Μια πανδαισία χρωμάτων, τόσο στα σκηνικά, τα εμπνευσμένα από τα σχέδια του Anton Brioschi –ευγενική παραχώρηση του Θεατρικού Μουσείου της Αυστρίας–, όσο και στα μοναδικά του κοστούμια, που με παιχνιδίσματα φανταστικά, μοντέρνα, γεωμετρικά, δημιούργησε μέσα από κλασικές, νοσταλγικές πινελιές, φτιάχνοντας έναν πραγματικό παραμυθένιο κόσμο βγαλμένο από παιδικό βιβλίο γεμάτο πολυτέλεια και λάμψη. Έντυσε τα εύπλαστα σώματα των χορευτών με εξαιρετική καλαισθησία και ευφυΐα, ώστε με ένα ύφασμα, ένα κέντημα, μια μπέρτα, ένα διάφανο αέρινο πέπλο, να αναδεικνύεται ο χαρακτήρας και ο ρόλος τους. Και έφτασε στο αποκορύφωμα της δημιουργικής του φαντασίας όταν στην τελευταία πράξη μεταμόρφωσε σε τέλεια μανεκέν τους χορευτές, σε μία επίδειξη μόδας των εκπληκτικών νυφικών, ασύγκριτων σε ευρηματικότητα, ευφάνταστη ποικιλία και σκηνική χάρη, με καπέλα που θα ζήλευαν οι κυρίες των Βασιλικών Ιπποδρομιών του Άσκοτ και με τα Αγγελάκια του ή τους μικρούς Έρωτές του να κλέβουν την παράσταση.

 

Εμφανίσεις: 2029

Περισσότερα...

ΓΙΡΖΙ ΚΙΛΙΑΝ: EAST SHADOW της Μαρίας Κοτοπούλη

ΓΙΡΖΙ ΚΙΛΙΑΝ: EAST SHADOW της Μαρίας Κοτοπούλη

Το East Shadow είναι μια δημιουργία του Γίρζι Κίλιαν (Jiří Kylián) ανάμεσα στον χορό και στο θέατρο, που παρουσιάστηκε στο ελληνικό κοινό στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών, στις 28 και 29 Ιουνίου 2014. Έργο υψηλής αισθητικής ομορφιάς που επιδέχεται πολλές ερμηνείες, καθώς ένα τραγικό γεγονός, το τσουνάμι, σύμβολο καταστροφής και θανάτου, ανάγεται στον εσώτερο, κρύφιο κόσμο και γίνεται πανανθρώπινο. Εμπνευσμένο από το ποιητικό σύμπαν του Ιρλανδού συγγραφέα Samuel Beckett και από τον καταστροφικό σεισμό και το τσουνάμι που έπληξε την Ιαπωνία το 1911, το έργο του Τσέχου χορογράφου είναι μια ωδή χωρίς λόγια αφιερωμένη στα αθώα θύματα.

 

Εμφανίσεις: 3871

Περισσότερα...

«Nederlands Dans Theater στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών» της Μαρίας Κοτοπούλη

«Nederlands Dans Theater στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών» της Μαρίας Κοτοπούλη
Πώς θα μπορούσε κανείς να συνοψίσει τον χορό του κορυφαίου συγκροτήματος της Ολλανδίας, Nederlands Dans Theater, που παρακολουθήσαμε στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών στην Αίθουσα «Αλεξάνδρα Τριάντη» πριν από λίγο καιρό, για να αποδώσει το υψηλό επίπεδο ερμηνείας, αισθητικής, τεχνικής και εσώτερης ευαισθησίας; Ίσως με τις λέξεις: ελεγεία, ιερουργία, πνευματικότητα, ποίηση, φαντασία, λυρισμός και έρωτας.

Το NDT ιδρύθηκε στη Χάγη το 1959 και από τότε θεωρείται το καλύτερο συγκρότημα της Ευρώπης. Διάσημο για τον συνδυασμό κλασικής και μοντέρνας φόρμας, καθώς και για την εξερεύνηση νέων μορφών χορού. Ένας από τους σπουδαιότερους χορογράφους που συνέβαλαν στη φήμη του αυτή είναι και ο Jiři Kylián.

Σημαίνουσα σκηνοθεσία, λιτή σκηνογραφία, λεπτοί φωτισμοί ανέδειξαν την ιδιοφυή χορογραφία των τεσσάρων χορογράφων που άφησαν τα σώματα να ξεδιπλωθούν, να μαζευτούν, να αναπηδήσουν στον αέρα, να τρέξουν με κίνηση δρομέα της αρχαιότητας το μονοπάτι της ζωής, να αφηγηθούν με χάρη, πλαστικότητα, γοητεία και ομορφιά τη χαρά, τον πόνο, την κραυγή και την αγωνία της ύπαρξης, τις περιπέτειες των ερώτων, των παθών, της παρουσίας και, αλίμονο, της απουσίας αγαπημένων προσώπων. Όλος ο κύκλος της ζωής δοσμένος ανεπανάληπτα με τον υπαινικτικό και ποιητικό «λόγο» της κίνησης του χορού.

 

Εμφανίσεις: 1836

Περισσότερα...

Η ΛΙΜΝΗ ΤΩΝ ΚΥΚΝΩΝ ΣΤΟ ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΑΘΗΝΩΝ της Μαρίας Κοτοπούλη

Η ΛΙΜΝΗ ΤΩΝ ΚΥΚΝΩΝ ΣΤΟ ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΑΘΗΝΩΝ της Μαρίας Κοτοπούλη

«Ένα πέταγμα της ψυχής του Χορευτή», με αυτόν τον στίχο ο Ρώσος ποιητής Αλεξάντερ Πούσκιν εκφράζει εξαίσια την τέχνη του Χορού, όπως και ο Κωνσταντίνος Τσάτσος όταν τονίζει ότι «Ο χορός είναι κατά βάσιν κινούμενη γλυπτική». Η πιο σύνθετη μορφή τέχνης, τέχνη χωρίς λόγια, τέχνη της κίνησης, που έρχεται από τα βάθη των αιώνων και μέσα από μνήμες εκφρασμένες με λόγο περνάει τη γνώση, την εμπειρία, την παράδοση από γενιά σε γενιά.

Ένα πέταγμα της ψυχής ήταν και η υπέροχη χορογραφία του Ρενάτο Τζανέλα στη κοσμαγάπητη Λίμνη των Κύκνων, απόλυτη μουσική Μπαλέτου, αλλά και τόσο σημαντική Συμφωνική Μουσική του Πιοτρ Ίλιτς Τσαϊκόφσκι που παρακολουθήσαμε στις 22-3-2014 στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Η Ποίηση των μελωδιών της Λίμνης, οι μαγικές της εικόνες, τα πλούσια ηχοχρώματά της, οδηγούν τον ακροατή-θεατή σε ατμόσφαιρα ονειρική.

 

Εμφανίσεις: 2273

Περισσότερα...

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Email:
Θέμα:
Μήνυμα:

ΠΤΟΛΕΜΑΙΩΝ 4 (ΠΛΑΤΕΙΑ ΠΡΟΣΚΟΠΩΝ)
11635 ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ.-FAX: 210-7212307
info@diastixo.gr

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

*  Το email σας:

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΔΙΚΤΥΑ

facebook icontwitter icongoogle plus iconpinterest iconyoutube iconrss icon

Με την υποστήριξη του diastixo.gr - Designed by: artspr