A+ A A-

«Τα έργα του φθινοπώρου»: έκθεση του Αλέξανδρου Ίσαρη στην γκαλερί «7»

«Τα έργα του φθινοπώρου»: έκθεση του Αλέξανδρου Ίσαρη στην γκαλερί «7»


Την Τρίτη 25 Οκτωβρίου η γκαλερί «7» παρουσιάζει τη 13η ατομική έκθεση του Αλέξανδρου Ίσαρη με τίτλο: «Τα έργα του φθινοπώρου».

Ύστερα από οκτώ γόνιμα χρόνια, ο Αλέξανδρος Ίσαρης εγκαινιάζει τη νέα ατομική του έκθεση, όπου θα εκτεθούν 24 ζωγραφικά έργα με χρωματιστά μολύβια. Αυτά τα ώριμα έργα του καταξιωμένου ζωγράφου, όπου επικρατεί μια μελαγχολική διάθεση, είναι εμπνευσμένα από το φθινόπωρο, τα όνειρα, τις μνήμες, τον ύπνο-θάνατο και τα αριστουργήματα των μεγάλων δασκάλων. Όπως και σε παλιότερους πίνακες του καλλιτέχνη, ο διάλογος με την Ιστορία της Τέχνης συνεχίζεται, καλύπτοντας την περίοδο από την Αρχαιότητα έως την Αναγέννηση.

 

Εμφανίσεις: 816

Περισσότερα...

«Αφιέρωμα στον William Shakespeare» στην γκαλερί Καπλανών

«Αφιέρωμα στον William Shakespeare» στην γκαλερί Καπλανών


Με αφορμή τη συμπλήρωση, φέτος, τετρακοσίων χρόνων από το θάνατο ενός από τους μεγαλύτερους δραματουργούς όλων των εποχών, του Ουίλλιαμ Σαίξπηρ, η αίθουσα τέχνης ena παρουσιάζει, από 15/9 μέχρι 22/10/2016, την ομαδική έκθεση με τίτλο «Αφιέρωμα στον William Shakespeare» και υπότιτλο τη γνωστή φράση του «Ο σκοπός της Τέχνης είναι να δώσει στη ζωή σχήμα».

 

Εμφανίσεις: 957

Περισσότερα...

«Τα 700 ονόματα του Θεού» του Μάριου Σπηλιόπουλου στο Γιαλί Τζαμί στα Χανιά

«Τα 700 ονόματα του Θεού» του Μάριου Σπηλιόπουλου στο Γιαλί Τζαμί στα Χανιά


Μέχρι τις 25 Σεπτεμβρίου θα διαρκέσει η βίντεο-ηχητική εγκατάσταση του σημαντικού εικαστικού Μάριου Σπηλιόπουλου «Τα 700 ονόματα του Θεού» στο Γιαλί Τζαμί στα Χανιά.

 

Εμφανίσεις: 1105

Περισσότερα...

«Τα χνάρια του χρόνου και του χώρου στις προσωπογραφίες του Νίκου Κακαδιάρη» της Νατάσας Αβούρη

«Τα χνάρια του χρόνου και του χώρου στις προσωπογραφίες του Νίκου Κακαδιάρη» της Νατάσας Αβούρη


Μία από τις πλέον δυσεκπλήρωτες επιδιώξεις ενός καλλιτέχνη συνιστά η διαδικασία σύλληψης –προσωπικής ερμηνείας– και εικαστικής αποτύπωσης του κοσμικού αέναου γίγνεσθαι και μάλιστα με μέσα και υλικά τα οποία τις περισσότερες φορές εγκλωβίζονται, είτε από τη φύση τους είτε από σκόπιμη επιλογή, σ’ ένα συγκεκριμένο και καθορισμένο χρονικά και χωροταξικά πλαίσιο παρουσίασης (π.χ. σ’ έναν ζωγραφικό πίνακα). Η εικαστική αυτή υπέρβαση των ανθρώπινων ορίων βρίσκει την ωριμότερη αλλά και ίσως τραγικότερη έκφανσή της στην κατηγορία των πορτρέτων και των προσωπογραφιών: η επίγεια ματαιοδοξία της νεότητας, της αρετής, του πλούτου, της σοφίας, της ηδονής, της ανωτερότητας, της ευτυχίας, της καθημερινότητας, μετενσαρκώνεται μέσω της Τέχνης σ’ ένα βωβό, ασάλευτο τρόπαιο της στιγμιαίας νίκης των εικονιζόμενων προσώπων και του δημιουργού˙ ταυτόχρονα ωστόσο μετατρέπεται σε έναν «λαλίστατο», αείκρουνο κώδικα επικοινωνίας που μεταφέρει μηνύματα, φανερά ή απόκρυφα, σε τυχόν μελλοντικούς πρόθυμους αποδέκτες για το πότε, το πού, το ποιος και το γιατί του κάθε έργου.

Στην περίπτωση του ζωγράφου Νίκου Κακαδιάρη, η επισταμένη ενασχόληση με τη μορφή –κυρίως τη γυναικεία– στο ομώνυμο λεύκωμά του (Νίκος Κακαδιάρης, εκδόσεις Titanium, Μάρτιος 2006) κινείται πιθανώς γύρω από τρεις βασικούς πυρήνες: τις πολυεπίπεδες διασυνδέσεις μεταξύ ανθρώπων και χώρων, τις υποφώσκουσες αναφορές σε παλαιότερα ή σύγχρονα εικαστικά πρότυπα και τη σχεδόν αινιγματική αλληλεπίδραση του προσώπου/ προσωπείου του τελάρου με εκείνο του δημιουργού/ προβολέα και, τελικά, του θεατή/ κριτή. Κοινό στοιχείο και των τριών αυτών αξόνων σκέψης και δράσης του εικαστικού αποτελεί η επιθυμία του να θέτει κατ’ αρχάς ερωτήματα για να αισθητικοποιεί εντέλει έναν «άφατο» διάλογο ανάμεσα στο τώρα και το τότε, τα αντικείμενα και τα υποκείμενα, τον εαυτό του και τους άλλους.

 

Εμφανίσεις: 871

Περισσότερα...

«Απολογητική στον Αριστοτέλη» και «Αρχαίος Ικέτης – Σύγχρονος Πρόσφυγας» στο Μέγαρο Μουσικής

«Απολογητική στον Αριστοτέλη» και «Αρχαίος Ικέτης – Σύγχρονος Πρόσφυγας» στο Μέγαρο Μουσικής


Το 2016 έχει οριστεί από την Unesco «Παγκόσμιο Έτος Αριστοτέλη». Η Διεθνής Εταιρεία Ελληνικής Φιλοσοφίας, η Ελληνική Φιλοσοφική Εταιρεία και η Φιλοσοφική Εταιρεία Κύπρου διοργανώνουν, μετά από ανάθεση της Διεθνούς Ομοσπονδίας Φιλοσοφικών Εταιρειών, το Παγκόσμιο Συνέδριο Φιλοσοφίας: «Η Φιλοσοφία του Αριστοτέλη» (WCP2016).

 

Εμφανίσεις: 1391

Περισσότερα...

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Email:
Θέμα:
Μήνυμα:

ΠΤΟΛΕΜΑΙΩΝ 4 (ΠΛΑΤΕΙΑ ΠΡΟΣΚΟΠΩΝ)
11635 ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ.-FAX: 210-7212307
info@diastixo.gr

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

*  Το email σας:

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΔΙΚΤΥΑ

facebook icontwitter icongoogle plus iconpinterest iconyoutube iconrss icon

Με την υποστήριξη του diastixo.gr - Designed by: artspr