Τα ερωτικά του ’21

Τα ερωτικά του ’21


Από τις εκδόσεις Διαπολιτισμός κυκλοφόρησε το βιβλίο του Κυριάκου Δ. Σκιαθά Τα ερωτικά του ’21, τόμος Δεύτερος, με πρόλογο του ιστορικού Βασίλη Λάζαρη.

Οι σελίδες του βιβλίου ταξιδεύουν τους αναγνώστες στα πολεμικά αλλά και ρομαντικά εκείνα χρόνια, που οι πρωταγωνιστές τους χάραξαν τις μνήμες, τις συνειδήσεις και τις ψυχές όλων μας. Μέσα στο βιβλίο του Κυριάκου Σκιαθά παρελαύνει ένα πλήθος μορφών, που οι έρωτές τους είχαν καλύψει ένα κομμάτι της ζωής τους, η οποία ήταν γενικότερα γεμάτη με ίντριγκες, με προδοσίες, με ηρωισμούς ή με προσωπικές ακόμη και αιματηρές θυσίες.

Ο συγγραφέας αναδεικνύει με αναφορές στην καταγωγή και την ερωτική ζωή τις διαστάσεις της ανθρώπινης ζωής του ανασκολοπισμένου μάρτυρα Αθανάσιου Διάκου, του φλογερού Παπαφλέσσα, της «Καλλιμάρτυρος» Κυρα-Φροσύνης, του ξακουστού Δημοτσέλιου, του αγραφιώτη συναγωνιστή του Κατσαντώνη και του Καραϊσκάκη, του Θανάση Τσάκα, του Γεώργιου Βαρνακιώτη, του στρατηγού Τσόγκα, του βλογιοκομμένου σατράπη της Αιγύπτου Ιμπραήμ πασά, του ιερολοχίτη Γρηγορίου Σούτσου, του στρατηγού Γιωργάκη Κίτσου, αδερφού της Βασιλικής, της γυναίκας του Αλή πασά, και του αρχοντόπουλου της Μάνης Αναστάση Μαυρομιχάλη. Ακόμη, ο συγγραφέας «κοινωνεί» στο αναγνωστικό κοινό τις ερωτικές αντιζηλίες των Νοταράδων της Κορίνθου, τα παραστρατήματα του Κεφαλλονίτη Ανδρέα Μεταξά και τον αγώνα του εθνικού μας ποιητή Διονύσιου Σολωμού ν’ αποβάλλει από πάνω του τη «ρετσινιά» του νοθογέννητου.

Οι προσωπικότητες που αναφέρονται στο βιβλίο, των οποίων η δράση είχε αντίκτυπο στην προετοιμασία, στην πορεία ή στην κατάληξη της μεγάλης Ελληνικής Επανάστασης, δεν εμφανίζονται άσπιλες, αλλά προβάλλονται στις πραγματικές διαστάσεις τους. Το γεγονός αυτό προσδίδει στην προσφορά τους περισσότερο μεγαλείο.

Ο Κυριάκος Σκιαθάς στο δεύτερο βιβλίο του «των ερωτικών του ’21», όπως άλλωστε και στο πρώτο, αποσκοπεί στην πιο εύληπτη αφομοίωση της ιστορικής γνώσης για τη συγκεκριμένη εποχή και στην αποτύπωση της ιστορικής αλήθειας.

 

Τα ερωτικά του ’21
Τόμος Δεύτερος
Κυριάκος Δ. Σκιαθάς
448 σελ.
ISBN: 978-618-5127-14-5
Τιμή: €17

001 patakis eshop

 

Εμφανίσεις: 29

Η τέχνη της πειθούς

Η τέχνη της πειθούς


Δεν είναι λίγες οι φορές που τυχαίνει να πρέπει να πείσουμε κάποιον, είτε συζητάμε με έναν φίλο μας για κάτι τετριμμένο είτε προσπαθούμε να πείσουμε τους συναδέλφους μας για μια σημαντική απόφαση. Αντί να βασιζόμαστε στο ένστικτο –με συνέπεια πολύ συχνά να δυσκολευόμαστε ή να αποτυγχάνουμε–, θα είμαστε πιο κατανοητοί αν αφομοιώναμε τη διαχρονική τέχνη της πειθούς, τη ρητορική. Η Τέχνη της πειθούς συνοψίζει τη ρητορική σοφία του Κικέρωνα, του σπουδαιότερου αγορητή της αρχαίας Ρώμης, από όλα τα έργα του, και τη συνδυάζει με κείμενα από τους δικανικούς και τους πολιτικούς λόγους του, παρουσιάζοντας τις εξαιρετικά αποδοτικές τεχνικές του στην πράξη. Το αποτέλεσμα είναι μια διαφωτιστική και ψυχαγωγική εισαγωγή στα μυστικά της πειστικής ομιλίας και γραφής, η οποία περιλαμβάνει μεταξύ άλλων στρατηγικές που είναι εξίσου αποτελεσματικές σήμερα –στο γραφείο, στο σχολείο, στις δικαστικές αίθουσες και στις πολιτικές συζητήσεις– όσο ήταν στο ρωμαϊκό φόρουμ.

Η Τέχνη της πειθούς πραγματεύεται τα αποδεικτικά μέσα που βασίζονται στη λογική επιχειρηματολογία, στην ηθική και στο συναίσθημα· το πώς να πείθετε ανεξάρτητα από το ακροατήριο ή τις συνθήκες που αντιμετωπίζετε και πολλά άλλα.

Αυτή η εξαιρετικά επίκαιρη και μοναδική ανθολογία της ρητορικής σοφίας του Κικέρωνα θα ικανοποιήσει κάθε αναγνώστη που θέλει να επιχειρηματολογεί με επιτυχία και να ασκεί επιρροή στον περίγυρό του.

 

Η τέχνη της πειθούς
Μάρκος Τύλλιος Κικέρων
Επιμέλεια: James M. May
Μετάφραση: Χρήστος Μπαρουξής
Διόπτρα
216 σελ.
ISBN 978-960-605-258-3
Τιμή: €11,10

001 patakis eshop

 

Εμφανίσεις: 27

Επίλυση προβλήματος στα μαθηματικά

Επίλυση προβλήματος στα μαθηματικά


O πυρήνας του μαθηματικού έργου είναι η επίλυση προβλημάτων τα οποία είναι ανοικτά για τη μαθηματική επιστήμη. Στο πλαίσιο της μαθηματικής παιδείας, η επίλυση προβλήματος συνιστά μια μαθησιακή προοπτική την οποία επέβαλε η ανάγκη της «ενεργού» μάθησης των μαθηματικών και της παραλληλίας της με τον τρόπο που δομείται αυτό καθαυτό το μαθηματικό έργο. Ο Ούγγρος μαθηματικός Polya ήταν εκείνος που πρώτος διατύπωσε γενικές στρατηγικές (τις Ευρετικές) για την επίλυση προβλημάτων, ενώ άλλοι ερευνητές αναλύουν έκτοτε όλες εκείνες τις ιδιαίτερες διεργασίες του ανθρώπινου νου όταν επιλύει προβλήματα στα μαθηματικά ώστε, με βάση την ανάλυση αυτή, να διαμορφωθούν αποτελεσματικές προσεγγίσεις διδακτικής παρέμβασης.

Στο βιβλίο εξετάζονται θέματα όπως η νοερή επιχειρηματολογία, ο έλεγχος, η διερεύνηση και ο πειραματισμός, η ανάκληση και η εφαρμογή της μαθηματικής γνώσης, η μαθηματικοποίηση-μοντελοποίηση, η χρήση συναρτήσεων, η αλληλοσυσχέτιση επίλυσης προβλήματος και απόδειξης και, τέλος, η δημιουργία προβλήματος. Παρουσιάζεται η πορεία επίλυσης προβλημάτων με διαβαθμισμένη δυσκολία, καθώς κάποια από αυτά είναι δυνατόν να αντιμετωπιστούν και από καλούς στα μαθηματικά μαθητές του δημοτικού, αλλά πολλά απαιτούν ιδιαίτερα προχωρημένη μαθηματική γνώση. Η προσέγγισή μας είναι να ενθαρρύνουμε τους μαθητές/φοιτητές να «κάνουν» μαθηματικά παρά να μελετούν μαθηματικά.

Η έκδοση απευθύνεται τόσο σε φοιτητές μαθηματικών και παιδαγωγικών τμημάτων όσο και σε εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων, που είτε επιθυμούν να βελτιώσουν τη διδασκαλία τους είτε να αναπτύξουν τις ικανότητές τους ως λύτες προβλημάτων στα μαθηματικά, καθώς και σε νέους ερευνητές που θα θελήσουν να θεραπεύσουν ερευνητικά πολλά ανοικτά θέματα της μαθηματικής παιδείας στην Επίλυση Προβλήματος.

Επίλυση προβλήματος στα μαθηματικά
Η πορεία της σκέψης κατά την αναζήτηση της λύσης
Γιάννα Μαμωνά - Downs, Ιωάννης Παπαδόπουλος
Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης
248 σελ.
ISBN 978-960-524-483-5
Τιμή: €17,00

001 patakis eshop

 

Εμφανίσεις: 65

Αυτοβιογραφία του θανάτου μου

Αυτοβιογραφία του θανάτου μου


Από τη στιγμή της διάγνωσης «ο καρκίνος είναι η μοναδική ασθένεια χωρίς μύθο», όπως τον περιέγραψε χαρακτηριστικά η Σούζαν Σόνταγκ. Και έχουμε δυο επιλογές: την άκρατη μοιρολατρία και, κατά συνέπεια, την καταστροφική ψυχολογία ή, από την άλλη, την αποδοχή της ανακοίνωσης ως μια στιγμή «φώτισης» που θα ξεκαθαρίσει το «ταξίδι».

Η στιγμή της απεχθούς ανακοίνωσης αποτελεί ταυτόχρονα τη μαγική στιγμή της συνειδητοποίησης γεγονότων, καταστάσεων και ιδεών που ως τότε θεωρούνταν δεδομένα: η αγάπη, η θρησκεία, η πίστη, η προσωπική ολοκλήρωση. Αυτόματα πυροδοτείται η έναρξη ενός απολογισμού, ενός ζυγιάσματος της ζωής.

Θα μετανιώσεις για όσα δεν έκανες, αντί να σκεφτείς ότι είσαι ακόμα ζωντανός. Θα πονέσεις για όλα όσα δεν προλαβαίνεις να αλλάξεις, αντί να εστιάσεις σε όλα αυτά που σε έκαναν καλύτερο. Θα απογοητευτείς για λάθος σκέψεις κι ευκαιρίες, αντί να κρίνεις όσα έκανες καλά και να χαμογελάσεις για όσα έζησες.

 

Αυτοβιογραφία του θανάτου μου
Cory Taylor
Μετάφραση: Θάνος Ζυγουλιάνος
Ροπή
128 σελ.
ISBN 978-618-5289-02-7
Τιμή: €13,00

001 patakis eshop

 

Εμφανίσεις: 294

Ο ασάλευτος χρόνος της ελληνικής δικαιοσύνης

Ο ασάλευτος χρόνος της ελληνικής δικαιοσύνης


Κυκλοφορεί η δεύτερη έκδοση του βιβλίου του Παναγιώτη Τσούκα Ο ασάλευτος χρόνος της Ελληνικής Δικαιοσύνης από τις εκδόσεις Καλλιγράφος. Τον πρώτο τόμο των 67 κειμένων, τα οποία παραπέμπουν στο χρονολογικό διάστημα από το 1880 έως το 2011, εμπλουτίζει η δεύτερη έκδοση με 49 νέα κείμενα που καλύπτουν ένα ευρύτερο χρονολογικό διάστημα, από το 1876 έως το 2016. Τα κείμενα του τόμου αποτελούν αναφορές στον τρόπο με τον οποίο ασκείται η Δικαιοσύνη, στο δικαστικό δηλαδή σύστημα ως συνεκτικά αρθρωμένο σύνολο νομοθετημένων θεσμών με τους οποίους ασκείται η δικαστική λειτουργία του κράτους, ενώ παράλληλα αναφέρονται και στις συμπεριφορές και νοοτροπίες των λειτουργών της.

Την επανέκδοση του τόμου συμπληρώνει ένα πλήρες ευρετήριο όρων και διευκρινίσεων ως προς τα κείμενα, έκτασης 32 σελίδων.

 

Ο ασάλευτος χρόνος της ελληνικής δικαιοσύνης
Εκατόν δεκαέξι κείμενα κριτικής 1876-2016
Συλλογικό
Επιμέλεια: Παναγιώτης Κ. Τσούκας
Καλλιγράφος
664 σελ.
ISBN 978-960-9568-51-7
Τιμή: €28,00

001 patakis eshop

 

Εμφανίσεις: 341

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Email:
Θέμα:
Μήνυμα:

ΠΤΟΛΕΜΑΙΩΝ 4 (ΠΛΑΤΕΙΑ ΠΡΟΣΚΟΠΩΝ)
11635 ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ.-FAX: 210-7212307
info@diastixo.gr

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

*  Το email σας:

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΔΙΚΤΥΑ

facebook icontwitter icongoogle plus iconpinterest iconyoutube iconrss icon

Με την υποστήριξη του diastixo.gr - Designed by: artspr