A+ A A-

Κάθριν Απλγκέιτ: «Ο φίλος μου ο Κρένσο» κριτική της Ελένης Σαραντίτη

Ο φίλος μου ο Κρένσο Κάθριν Απλγκέιτ Μετάφραση: Σέβυ Σπυριδογιαννάκη Ψυχογιός


Η Αμερικανίδα συγγραφέας Κάθριν Απλγκέιτ (Μίσιγκαν, 1965) δεν είναι άγνωστη στη χώρα μας και στους φίλους του καλού βιβλίου. Το καλοκαίρι του 2014 μεταφράστηκε και κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Polaris το όντως εξαιρετικό εφηβικό μυθιστόρημά της Ο ένας και μοναδικός Ιβάν, το οποίο διαβάστηκε με απόλαυση και συγκίνηση και από ενηλίκους αναγνώστες. Το εν λόγω μυθιστόρημα είχε ήδη λάβει το 2013 το εγκυρότατο βραβείο Newbery Medal. Αξίζει να σημειωθεί ότι το βραβείο αυτό θεσπίστηκε το 1922 από την Αμερικανική Ένωση Βιβλιοθηκών (Τμήμα Βιβλιοθηκών για Παιδιά) και απονέμεται στον πιο διακεκριμένο συγγραφέα παιδικού βιβλίου της χρονιάς. Ας προστεθεί ότι το εγχάρακτο μετάλλιο ονομάστηκε «Newbery» για να τιμηθεί η μνήμη του John Newbery, ο οποίος ήταν Άγγλος εκδότης αποκλειστικώς παιδικών και νεανικών βιβλίων από τα μέσα του 18ου αιώνα.

 

Εμφανίσεις: 244

Περισσότερα...

Γιολάντα Πατεράκη: «Το μακρινό βασίλειο του κυρίου Σκα» κριτική της Νίκης Σαλπαδήμου

Το μακρινό βασίλειο του κυρίου Σκα Γιολάντα Πατεράκη Εικονογράφηση: Βαγγέλης Ελευθερίου Ψυχογιός


Η κυρία Γιολάντα Πατεράκη, έμπειρη και ταλαντούχα συγγραφέας με πλούσιο και ποιοτικό έργο στην παιδική και εφηβική λογοτεχνία, μας εκπλήσσει ευχάριστα κάθε φορά που έργο της βλέπει το φως της εκδοτικής δημοσιότητας. Με τη διεισδυτική ματιά της εισέρχεται στον πυρήνα των ενδιαφερόντων των αναγνωστών, στους οποίους απευθύνεται, προσφέροντάς τους πρωτότυπα θέματα που εξάπτουν τη φαντασία, βάζουν σε δοκιμασία το μυαλό και τέρπουν τον έσω κόσμο τους. Δεν αναλίσκεται σε άσκοπες περιγραφές και περιττές αναλύσεις χαρακτήρων των ηρώων της, στοχεύει κατευθείαν στην ουσία, στη ροή της υπόθεσης του έργου του οποίου αναδεικνύει κάθε εντυπωσιακή πτυχή, ώστε ο αναγνώστης να μην παραμένει θεατής, αλλά να είναι εμπλεκόμενος στα δρώμενα. Ο αναγνώστης ως συμμέτοχος αισθάνεται ότι όχι μόνο δρα, αλλά κι ότι διαμορφώνει την εξέλιξη του μύθου. Κάθε δημιουργός επιδιώκει την εμπλοκή του αναγνώστη, γιατί αυτό σημαίνει ότι πέτυχε το σκοπό του.

 

Εμφανίσεις: 339

Περισσότερα...

Αντιγόνη Μεταξά (Θεία Λένα): «Η ώρα του παιδιού» κριτική της Ελένης Χωρεάνθη

Η ώρα του παιδιού Αντιγόνη Μεταξά (Θεία Λένα) Εικονογράφηση: Κώστας Καρυωτάκης, Παύλος Βαλασάκης, Ζωή Σκιαδαρέση, Περικλής Βυζάντιος, Ελένη Περάκη Επιμέλεια: Μαρία Ηλιού Παπαδόπουλος


Από τις εκδόσεις Παπαδόπουλος κυκλοφορεί σε πανομοιότυπη επανέκδοση ένα από τα ωραιότερα βιβλία με παραμύθια που έχουν γραφτεί για παιδιά. Πρόκειται για το βιβλίο με τίτλο Η Ώρα του Παιδιού που έγραψε πριν πολλά χρόνια η αγαπημένη ραδιοφωνική παραμυθού των παιδιών που τώρα είμαστε μεγάλοι: γονείς, παππούδες και γιαγιάδες – η Αντιγόνη Μεταξά, η ραδιοφωνική Θεία Λένα, μια σπουδαία παιδαγωγός και ηθοποιός που έγραψε για παιδιά παραμύθια, διηγήματα, θεατρικά έργα και μελέτες.

 

Εμφανίσεις: 492

Περισσότερα...

Βασίλης Κουτσιαρής: «Το θέλω τώρα!» κριτική της Βερίνας Χωρεάνθη

Βασίλης Κουτσιαρής: «Το θέλω τώρα!» κριτική της Βερίνας Χωρεάνθη


Στο πολύ προσεγμένο και καλογραμμένο βιβλίο του Βασίλη Κουτσιαρή Το θέλω τώρα! θίγεται με λιτό και χαριτωμένο τρόπο ένα θέμα που ποτέ δεν έπαψε να αφορά τις οικογένειες με μικρά παιδιά και μάλλον ποτέ δεν θα πάψει να τις απασχολεί: η ανεξέλεγκτη και μηχανική επιθυμία των μικρών για την απόκτηση όλων των πραγμάτων που βλέπουν μπροστά τους, τα οποία δεν έχουν πραγματικά ανάγκη αλλά για να τα αποκτήσουν επιστρατεύουν τα γνωστά δυναμικά τους μέσα, όπως κλάματα και φωνές. Παράλληλα, το βιβλίο ασχολείται και με τον τρόπο με τον οποίο οι γονείς μπορούν να βοηθήσουν τα παιδιά ν’ αλλάξουν συμπεριφορά.

 

Εμφανίσεις: 965

Περισσότερα...

Μαρία Ανδρικοπούλου: «Μύθοι στο ρυθμό της μουσικής» κριτική της Ελένης Σαραντίτη

Μύθοι στο ρυθμό της μουσικής Μαρία Ανδρικοπούλου Εικονογράφηση: Νικόλας Ανδρικόπουλος Καλέντης


Στο εξαιρετικά κατατοπιστικό προλογικό σημείωμα γράφει, ανάμεσα στα άλλα, η συγγραφέας Μαρία Ανδρικοπούλου απευθυνόμενη στους νεαρούς –ίσως και μεγαλύτερους– αναγνώστες: «Ίσως αναρωτιέστε τι καινούργιο έχει να μας πει ένα ακόμη βιβλίο με ιστορίες από την ελληνική μυθολογία. Αυτό, λοιπόν, που κρατάτε στα χέρια σας, έχει συγκεντρωμένους αρχαίους μύθους –άλλους λιγότερο και άλλους περισσότερο γνωστούς– που μιλούν ο καθένας με τον τρόπο του για το ίδιο πράγμα, τη μουσική. Διάλεξα δέκα ανάμεσα σε πολλούς άλλους γιατί αυτοί μου φάνηκαν οι ομορφότεροι, οι πιο κατάλληλοι για παιδιά, αλλά και γιατί έχουν να μας μάθουν κάτι γύρω από την ιστορία της...».

 

Εμφανίσεις: 853

Περισσότερα...

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Email:
Θέμα:
Μήνυμα:

ΠΤΟΛΕΜΑΙΩΝ 4 (ΠΛΑΤΕΙΑ ΠΡΟΣΚΟΠΩΝ)
11635 ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ.-FAX: 210-7212307
info@diastixo.gr

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

*  Το email σας:

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΔΙΚΤΥΑ

facebook icontwitter icongoogle plus iconpinterest iconyoutube iconrss icon

Με την υποστήριξη του diastixo.gr - Designed by: artspr