fbpx
Λότη Πέτροβιτς-Ανδρουτσοπούλου: «Αμίλητη αγάπη»  κριτική της Λίτσας Ψαραύτη

Λότη Πέτροβιτς-Ανδρουτσοπούλου: «Αμίλητη αγάπη»

Τρεις έφηβοι είναι τα κύρια πρόσωπα του νέου βιβλίου της Λότης Πέτροβιτς-Ανδρουτσοπούλου, που συνδέεται με προηγούμενα μυθιστορήματά της: δύο κορίτσια – η Ειρήνη, που είναι και η αφηγήτρια, η Όλγα, επιστήθια φίλη της– και ο Θέμης, δυο χρόνια μεγαλύτερός τους, μαθητής της Γ' Λυκείου. Αχώριστη τριάδα, αλλά με διαφορετικούς χαρακτήρες και συμπεριφορά. Η Όλγα είναι από καιρό ερωτευμένη με τον Απελλή, που σπουδάζει ζωγραφική στο Παρίσι. Και η Ειρήνη, γοητευμένη από τα χαρίσματα του Θέμη, τον ερωτεύεται κι ας είναι καθηλωμένος σε αναπηρικό αμαξίδιο, χτυπημένος από μια σπάνια ασθένεια που του παρέλυσε τα κάτω άκρα. Η αναπηρία δεν τον εμποδίζει να ζει μια κανονική ζωή, να παίζει μπάσκετ, να κολυμπάει και φυσικά να πηγαίνει στο σχολείο. Η Ειρήνη ωστόσο δεν εκδηλώνεται, νομίζοντας πως ο Θέμης είναι ερωτευμένος με την Όλγα.

Η συγγραφέας μάς περιγράφει τη ζωή στο σχολείο, τις συμπεριφορές μερικών νταήδων που δεν αφήνουν σε ησυχία τον μοναχικό και χοντρούλη συμμαθητή τους. Τον βρίζουν, του δίνουν καρπαζιές, τον σπρώχνουν, του βάζουν τρικλοποδιές και κάνουν τη ζωή του μαρτύριο. Ως τη στιγμή που επεμβαίνει ο Θέμης και δίνει ένα καλό μάθημα στους ψευτοπαλικαράδες.

Η κατάσταση γίνεται πιο σοβαρή όταν τα παιδιά βλέπουν, σε λίγες μέρες, στον τοίχο του σχολείου τους ζωγραφισμένο με μαύρη μπογιά έναν αγκυλωτό σταυρό και ρατσιστικά συνθήματα κατά των αναπήρων και των κατώτερων φυλών. Η παρέα δεν τρομάζει και όλο το Λύκειο γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία, στις 3 Δεκεμβρίου.

Καθώς περνάει ο καιρός, ο σιωπηλός έρωτας της Ειρήνης για τον Θέμη γίνεται όλο και πιο δυνατός, ώσπου φτάνει η μέρα που ο εκείνος θα ταξιδέψει στον Καναδά για μια δύσκολη επέμβαση που αναμένεται να βελτιώσει η κατάστασή του. Και τότε έρχεται η έκπληξη!

Αγωνία, φόβος, αλλά και αισιοδοξία και ελπίδα κατέχουν όσους νοιάζονται και αγαπούν τον Θέμη. Τελικά η εξέλιξη θα είναι ευνοϊκή για την Ειρήνη και τον Θέμη, και η κοινή πορεία τους θα μας θυμίσει τη φράση του μεγάλου παραμυθά Χανς Κρίστιαν Άντερσεν, ότι «η ζωή κάθε ανθρώπου είναι παραμύθι γραμμένο με το δάχτυλο του Θεού».

Το βιβλίο είναι ένας ύμνος στη φιλία και στην αληθινή αγάπη. Η καταξιωμένη συγγραφέας, ακόμα μια φορά, μας γοήτευσε από τις πρώτες σελίδες, που πλημμυρίζουν από ανθρωπιά και ευαισθησία. Με τη γνωστή μαστοριά της κατάφερε να μας πείσει ότι «οι λέξεις είναι η γύρη στ' άνθη των πραγμάτων», όπως λέει ο Σλοβένος συγγραφέας Μπόρις Νόβακ.

Το βιβλίο διαβάζεται απνευστί από τους εφήβους, αλλά θα το απολαύσουν και οι μεγάλοι.

Αμίλητη αγάπη
Λότη Πέτροβιτς-Ανδρουτσοπούλου
Πατάκης
144 σελ.
Τιμή € 9,00
1-patakis-link


 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΚΡΙΤΙΚΕΣ > ΝΕΑΝΙΚΑ - ΕΦΗΒΙΚΑ
Kiran Millwood Hargrave: «H Τζούλια και ο καρχαρίας»

Εμένα με λένε Τζούλια. Και θα σας διηγηθώ την ιστορία από εκείνο το καλοκαίρι που πέρασα σε έναν φάρο. Το καλοκαίρι που σχεδόν έχασα τη μαμά μου και βρήκα έναν καρχαρία πιο παλιό κι από τα αιωνόβια δέντρα... Απλά,...

ΚΡΙΤΙΚΕΣ > ΝΕΑΝΙΚΑ - ΕΦΗΒΙΚΑ
Στέλλα Στεργίου – Γεωργία Ζάχαρη: «Άλκη Ζέη: Κοντά στις ράγιες»

Μία πολύ επιτυχημένη μεταφορά σε graphic novel ενός από τα πιο αγαπημένα μυθιστορήματα της μεγάλης Ελληνίδας συγγραφέα, της Άλκης Ζέη, η οποία απεβίωσε το 2020, υπογράφουν δύο νέες γυναίκες...

ΚΡΙΤΙΚΕΣ > ΝΕΑΝΙΚΑ - ΕΦΗΒΙΚΑ
Θοδωρής Κούκιας: «Τετράγωνα κύματα, ιπτάμενες μέδουσες»

Συναρπάζει νεαρούς αλλά και μεγαλύτερους αναγνώστες το βιβλίο του Θοδωρή Κούκια Τετράγωνα κύματα, ιπτάμενες μέδουσες, που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Κέδρος, για αναγνώστες από 15 ετών. Η ιστορία του...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Διεύθυνση

Πτολεμαίων 4
(Πλατεία Προσκόπων)
11635 Αθήνα,
Τηλ.-fax: 210.7212307
info@diastixo.gr
ISSN: 2585-2485

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας και μάθετε πρώτοι. τα τελευταία νέα για το βιβλίο και για τις τέχνες.

Με την επίσκεψη στο site μας, αποδέχεστε τη χρήση Cookies από το diastixo.gr, με σκοπό τη βελτίωση των υπηρεσιών που σας παρέχουμε.