A+ A A-

Ο Δημήτρης Μαργαριτόπουλος σε α΄ πρόσωπο

Ο Δημήτρης Μαργαριτόπουλος σε α΄ πρόσωπο


Γεννήθηκα στο χωριό Βαπτιστής του νομού Κιλκίς, κι είμαι πρόσφυγας δεύτερης γενιάς. Οι γονείς μου κατάγονταν από το χωριό Άγιος Ιωάννης της Ανατολικής Θράκης, από το οποίο εκδιώχτηκαν το φθινόπωρο του 1922, και μετά από προσωρινή διαμονή σε διάφορους προσφυγικούς καταυλισμούς του βορειοελλαδικού χώρου, εγκαταστάθηκαν μόνιμα στο χωριό όπου γεννήθηκα.

 

Εμφανίσεις: 40

Περισσότερα...

Η Έλσα Κορνέτη σε α΄ πρόσωπο

Η Έλσα Κορνέτη σε α΄ πρόσωπο


Όλα ξεκίνησαν με μια αίσθηση και μια σκέψη:
Ο άνθρωπος περιπλανιέται σ’ ένα απέραντο κενό.
Ο άνθρωπος νιώθει στη ράχη του ψυχρή την ανάσα του κενού.
Ο άνθρωπος τρέμει το κενό του ουρανού όπως ο συγγραφέας την κενή σελίδα. Το κενό του Θεού αναπαύεται μέσα στο κενό του ανθρώπου. Ζούμε στην τρύπα ενός αφηγηματικού κενού κι ένας αθέατος απορροφητήρας ρουφάει ανελέητα τις λέξεις μας, όπως ο χρόνος τα κύτταρά μας. Έπειτα σπεύδουμε άπαντες να γεμίσουμε το κενό μ’ έναν παράδεισο ή μια κόλαση.

 

Εμφανίσεις: 1278

Περισσότερα...

Η Φωτεινή Ναούμ σε α΄ πρόσωπο

Η Φωτεινή Ναούμ σε α΄ πρόσωπο


Το πρωί, είναι μια καλή στιγμή να σε βρει η έμπνευση. Κυρίως αν βρίσκεσαι μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας. Τότε ήταν, που μπήκε ο ξάδερφός μου στο μαγαζί να πει μια καλημέρα κι ανάμεσα σε άλλα, ανέφερε για ένα κουρείο στη σκεπαστή αγορά. Αυτό ήταν. Κάτι μέσα μου κουδούνισε. Είχα τον τόπο της ιστορίας. Μια επαρχιακή πόλη. Η σκεπαστή αγορά κι εκεί, ανάμεσα στα φρούτα και τα λαχανικά, ένα κουρείο. Κόσμος μπαινοβγαίνει, βρομόνερα κυλούν στα πλακάκια, κρεμασμένα κρέατα κι ένας λεπτεπίλεπτος άντρας με λευκή καθαρή ποδιά. Έπρεπε να έχει όνομα. Βαφτίστηκε, Λεωνίδας.

 

Εμφανίσεις: 2222

Περισσότερα...

Ο Γιώργος Πύργαρης σε α΄ πρόσωπο

Ο Γιώργος Πύργαρης σε α΄ πρόσωπο


Ασχολούμαι με τη λογοτεχνία από 19 ετών . Η διαδικασία αυτή με βοήθησε να κατανοήσω δύο σημαντικά πράγματα. Το πρώτο, πως η απομόνωση και η ενασχόληση με τη γραφή μπορεί να σου αποκαλύψει αλήθειες του κόσμου που δε σου αποκαλύπτονται στον θόρυβο της αγοράς και, δεύτερο, πως αν επιμένεις, έχεις στόχο και την υπομονή το ποίημα έρχεται από μόνο του. Σου αποκαλύπτεται, αρκεί να είσαι ανοιχτός δέκτης. Έγραψα λοιπόν αυτά τα 30 χρόνια λίγο πάνω από εκατό ποιήματα, συνάμα όμως άρχισα να ασχολούμαι και με τον πεζό λόγο.

 

Εμφανίσεις: 2351

Περισσότερα...

Ο Σταύρος Χριστοδούλου σε α΄ πρόσωπο

Ο Σταύρος Χριστοδούλου σε α΄ πρόσωπο


Ο Αντρίκος έμενε στον τρίτο όροφο της λεωφόρου Basarabia, στο Βουκουρέστι, μαζί με τη γυναίκα του και τις καδραρισμένες αναμνήσεις μιας ζωής ταλαιπωρημένης μακριά από την πατρίδα. Το διαμέρισμα το θυμόμουνα μεγαλύτερο. Τον χειμώνα του 1985 όμως, απογυμνωμένο από τις μεγεθυμένες παιδικές μου θύμησες, μπόρεσα να το δω στις πραγματικές του διαστάσεις: στενόκοπο, εμφανώς γερασμένο, αλλά πάντοτε το ίδιο φιλόξενο. Από το πρώτο κιόλας βράδυ και προτού ακόμα χαράξει, άκουσα την εξώπορτα ν’ ανοίγει κι έπειτα να κλείνει μαλακά. Το δεύτερο βράδυ τα ίδια.

 

Εμφανίσεις: 1867

Περισσότερα...

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Email:
Θέμα:
Μήνυμα:

ΠΤΟΛΕΜΑΙΩΝ 4 (ΠΛΑΤΕΙΑ ΠΡΟΣΚΟΠΩΝ)
11635 ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ.-FAX: 210-7212307
info@diastixo.gr

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

*  Το email σας:

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΔΙΚΤΥΑ

facebook icontwitter icongoogle plus iconpinterest iconyoutube iconrss icon

Με την υποστήριξη του diastixo.gr - Designed by: artspr