A+ A A-

Ο Βύρωνας Κριτζάς σε α΄ πρόσωπο

Ο Βύρωνας Κριτζάς σε α΄ πρόσωπο


Λοιπόν, ακούστε να δείτε πώς έγιναν όλα. Εγώ άρχισα να γράφω ένα βιβλίο για τον Bob Dylan και τα 100 καλύτερα κατ’ εμέ τραγούδια του πίσω στο 2010, καθαρά για λόγους προσωπικής εκτόνωσης.

Κανείς δεν το ’θελε.

Και ξαφνικά, ο Dylan πήρε το Νόμπελ Λογοτεχνίας και όλα άλλαξαν και βρέθηκα στις εκδόσεις Πατάκη! Στο σημείο αυτό θα ήθελα να ανοίξω μια παρένθεση και να ευχαριστήσω τον Πάνο Χαρίτο από τις εκδόσεις Ροπή για την παρότρυνση και, προπαντός, για την ανθρωπιά που επέδειξε, χωρίς καν να με γνωρίζει. Οι λεπτομέρειες κρίνω ότι δεν αφορούν τους αναγνώστες. Κλείνω την παρένθεση.

 

Εμφανίσεις: 3542

Περισσότερα...

Η Δήμητρα Ψυχογυιού σε α΄ πρόσωπο

Μαζί Δήμητρα Ψυχογυιού Εικονογράφηση: Δήμητρα Ψυχογυιού Εν πλω


Το Μαζί είναι η τρίτη ιστορία που γράφω και εικονογραφώ, μετά τη Μυγδαλιά και το φεγγάρι και τον Κηπουρό του ουρανού. Δε θα την ονόμαζα παραμύθι, μιας και απευθύνεται περισσότερο σε ενήλικες και μεγαλύτερα παιδιά. Μιλάει για ένα μοναχικό κορίτσι που, μια μέρα, μέσα στην παγωνιά, συναντάει το πιο ζεστό πλάσμα που έχει δει ποτέ, ένα πουλί, κι από τότε ξεκινάει μια τρυφερή σχέση αγάπης και μοιράσματος, μέχρι τη στιγμή που το πουλί φεύγει μέσα στην καταιγίδα – «... η καταιγίδα πήρε τη μουσική του αέρα...».

 

Εμφανίσεις: 3791

Περισσότερα...

Ο Βασίλης Τσαλής σε α΄ πρόσωπο

Περιστέρια στη χλόη Wolfgang Koeppen Μετάφραση: Βασίλης Τσαλής Κριτική


«Τα Περιστέρια στη χλόη ήταν το πρώτο μου βιβλίο μετά τον πόλεμο και ύστερα από μακροχρόνια σιωπή. Υπάρχει συσσωρευμένη πικρία στο έργο, ακατέργαστη απογοήτευση και σκοπούμενος πειραματισμός με τη φόρμα του εσωτερικού μονολόγου. Το όλο εγχείρημα αποτέλεσε μια προσπάθεια να ξαναπιάσω το νήμα της εξέλιξης, της οποίας ο φυσικός χρόνος τοποθετείται ανάμεσα στο 1933 και το 1936 και η οποία είχε διακοπεί από τη ναζιστική λαίλαπα. Είχα τρομοκρατηθεί και ήμουν σαν παράλυτος», γράφει ο Βόλφγκανγκ Κέπεν σε μια επιστολή προς τον Στέφαν Χέρμλιν (1), στις είκοσι Ιανουαρίου του 1957.

 

Εμφανίσεις: 1675

Περισσότερα...

O Φώτης Καγγελάρης σε α΄ πρόσωπο

O Φώτης Καγγελάρης σε α΄ πρόσωπο


Το βιβλίο αυτό προέκυψε από μία μακρά πορεία στα μονοπάτια της ψυχανάλυσης και της φιλοσοφίας. Οι σκέψεις του βιβλίου αυτού γράφτηκαν ή ήταν αντικείμενο ανακοινώσεων σε συνέδρια, διδασκαλίας ή εισαγωγικών σημειωμάτων σε ανάλογες εκθέσεις.

Η δυσκολία συγγραφής, καταρχήν, ήταν μεγάλη γιατί δεν υπήρχαν ανάλογες μελέτες και η ελληνική βιβλιογραφία στην κυριολεξία ήταν μηδενική. Η προσέγγιση έγινε από τρεις κύριες πηγές. Στη φιλοσοφία, εκκινώντας από τον Descartes έως τον Gadamer, περνώντας από την αγγλική σχολή, την άποψη του Kant για το ωραίο, τη χεγκελιανή και αντορνική «Αισθητική» έως τη χαϊντεγγεριανή άποψη για το έργο τέχνης, την υπέρβαση του Wittgenstein και τη μετανεωτερικότητα.

 

Εμφανίσεις: 1552

Περισσότερα...

O Χρήστος Αναγνώστου σε α΄ πρόσωπο

O Χρήστος Αναγνώστου σε α΄ πρόσωπο


Γεννήθηκα στη Θεσσαλονίκη, όπου και πέρασα το μεγαλύτερο μέρος του ως τώρα βίου μου, πλην ελαχίστων διαλειμμάτων. Ανέκαθεν η μελέτη υπήρξε αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς μου και συχνή η τριβή μου με πλείστα όσα γνωστικά πεδία. Εισάχθηκα στο τμήμα της Φιλολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου και αποφοίτησα έχοντας λάβει τις απαραίτητες εγκύκλιες σπουδές και διαμορφώσει μια αδρή εικόνα αναφορικά με τα πεδία των ενδιαφερόντων μου. Υπηρετώ ως φιλόλογος στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση και παράλληλα ικανοποιώ την επιθυμία μου για πιο κοντινή επαφή με τον κόσμο των αρχαίων μέσα από την ενασχόλησή μου πρώτιστα με την ιστορία, όσο και με τη φιλοσοφία και τη λογοτεχνία και –ιδίως– τη μετάφραση αρχαίων κειμένων.

 

Εμφανίσεις: 1138

Περισσότερα...

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Email:
Θέμα:
Μήνυμα:

ΠΤΟΛΕΜΑΙΩΝ 4 (ΠΛΑΤΕΙΑ ΠΡΟΣΚΟΠΩΝ)
11635 ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ.-FAX: 210-7212307
info@diastixo.gr

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

*  Το email σας:

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΔΙΚΤΥΑ

facebook icontwitter icongoogle plus iconpinterest iconyoutube iconrss icon

Με την υποστήριξη του diastixo.gr - Designed by: artspr