A+ A A-

«Μενέλαος Λουντέμης (1906-1977)» του Φίλιππου Φιλίππου

«Μενέλαος Λουντέμης (1906-1977)» του Φίλιππου Φιλίππου


Το 2015 επανεκδόθηκαν αρκετά βιβλία του Μενέλαου Λουντέμη από τις εκδόσεις Πατάκη (πήραν τη σκυτάλη από τα Ελληνικά Γράμματα και τον Δωρικό), ανάμεσά τους τα κλασικά Οδός Αβύσσου αριθμός 0, Συννεφιάζει, Οι κερασιές θ' ανθίσουν και φέτος..., Τότε που κυνηγούσα τους ανέμους, Το ρολόι του κόσμου χτυπά μεσάνυχτα. Το 2016 επανεκδόθηκε το Άπαντα τα ποιητικά (περιλαμβάνει τις ποιητικές συλλογές Κραυγή στα πέρατα, Θρηνολόι και άσμα για το σταυρωμένονησί, Το σπαθί και το φιλί, Κοντσέρτο για δυο μυδράλια κι ένα αηδόνι, Πυρπολημένη μνήμη, Οι εφτά κύκλοι της μοναξιάς), ενώ για το 2017, την επέτειο των 40 χρόνων από την γέννησή του, πρόκειται να εκδοθεί το Θησέας, ένα βιβλίο για παιδιά και εφήβους.

 

Εμφανίσεις: 435

Περισσότερα...

«Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες, ο μετρ του μαγικού ρεαλισμού» του Φίλιππου Φιλίππου

«Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες, ο μετρ του μαγικού ρεαλισμού» του Φίλιππου Φιλίππου


Στο βιβλίο του Σαντιάγο Γκαμπόα (1965) Νυχτερινές ικεσίες (μετάφραση Βασιλική Κνήτου, εκδόσεις Πόλις, 2017) διαβάζουμε τη φράση του Μανουέλ Βάθκεθ Μονταλμπάν «Ο Σαντιάγο Γκαμπόα και ο Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες είναι οι σημαντικότεροι Κολομβιανοί συγγραφείς» (βεβαίως, σημαντικός είναι και ο Άλβαρο Μούτις, γνωστός στους Έλληνες αναγνώστες).

 

Εμφανίσεις: 879

Περισσότερα...

«Ναπολέων Λαπαθιώτης: Η τοιχογραφία μιας εποχής (β' μέρος)» της Νίκης Σαλπαδήμου

«Ναπολέων Λαπαθιώτης: Η τοιχογραφία μιας εποχής» της Νίκης Σαλπαδήμου


Β΄ ΜΕΡΟΣ

Το 1907 ο Λαπαθιώτης και οι Πολίτηδες με τον αυθορμητισμό της νιότης τους και τη φλόγα της δημιουργίας τόλμησαν να διεκδικήσουν τη δημοσιότητα μ’ ένα δικό τους λογοτεχνικό περιοδικό. Την ιδέα τους την ενστερνίστηκαν κι άλλοι εφτά κι έτσι το περιοδικό είδε το φως της δημοσιότητας με το όνομα Ηγησώ. Οι δέκα ιδρυτές του ήταν: Βάρναλης, Χατζάρας, Φιλύρας, Καρβούνης, Λέανδρος Παλαμάς, Κουμαριανός, Μήτσης Καλαμάς, Γ. και Φ. Πολίτης, Ν. Λαπαθιώτης.

Σχετικά με τον τίτλο του περιοδικού ο Λαπαθιώτης αναφέρει ότι τον πρότεινε ο Παλαμάς. Ο Βάρναλης όμως στ’ απομνημονεύματά του γράφει ότι ήταν αποτέλεσμα μακράς συζήτησης των μελών κι ότι αρχικά συμμετείχε κι ο Ρήγας Γκόλφης, που στη συνέχεια αποχώρησε για λόγους γλωσσικής ορθοδοξίας. Οι μικρότεροι της παρέας του περιοδικού, αρχίζοντας από τον μικρότερο, ήταν: Λέαν. Παλαμάς, οι Πολίτηδες και ο Λαπαθιώτης. Πριν ακόμη τυπωθεί το πρώτο τεύχος, έγινε γνωστή η επικείμενη κυκλοφορία του και ο Αλ. Πάλης, που κάτι είχε ακούσει, ρώτησε τον Παλαμά κι εκείνος του απάντησε ως εξής: «Η αλήθεια είναι πως δεν άρχισε κανένα περιοδικό, μόνο μια συντροφιά 8-9 παιδιά είπανε να βγάλουνε ένα φυλλαράκι, που να μπαίνουν στίχοι μόνον για να συγκεντρώνουν εκεί τα τραγούδια τους. Φιλοδοξίες παιδιάτικες και ποιητικές». Παρά τα λεγόμενα του Παλαμά το περιοδικό κυκλοφόρησε και με εισαγωγικό σημείωμα δικό του, το οποίο έδινε και το στίγμα του νέου περιοδικού.

Διαβάστε εδώ το Α΄ ΜΕΡΟΣ

Εισαγωγή Ηγησώς από Παλαμά: «Λίγοι νέοι ενωμένοι από κοινά κάπως ιδανικά είδανε πως δεν είναι άσκοπο από καιρό σε καιρό ν’ ανταμώνουν τα τραγούδια τους σ’ ένα φύλλο χωριστό. Δεν έχει κανέν’ άλλο σκοπό παρά τον πόθο που τους γεννήθηκε να συντελέσουν όπως μπορούνε, σε κάποιο οργάνωμα συναυλιών ξεχωρισμένων ποιητικών, που θα στέκονταν ικανό με τον καιρό να κινήσει πιο πολύ την προσοχή και να γεννήσει πιο ζωηρή τη συμπάθεια όλων εκείνων που καταλαβαίνουν και αγαπούν ξεχωριστά την Ποίηση. Τέτοιο με λίγα λόγια το πρόγραμμα της Ηγησώς και τέτοια η φιλοδοξία των ιδρυτών της».

 

Εμφανίσεις: 1227

Περισσότερα...

«Ναπολέων Λαπαθιώτης: Η τοιχογραφία μιας εποχής (α' μέρος)» της Νίκης Σαλπαδήμου

«Ναπολέων Λαπαθιώτης: Η τοιχογραφία μιας εποχής» της Νίκης Σαλπαδήμου


Α΄ ΜΕΡΟΣ

Ο Κ. Θ. Δημαράς έγραψε: «Εμείς οι Έλληνες δεν αγαπούμε να γράφουμε και να δημοσιεύουμε απομνημονεύματα. Και όμως όταν ιδεί κανείς πόσα προσφέρουν τα έργα αυτού του τύπου στην μελέτη και στην γνώση της ιστορίας, ιδίως των ιδεολογιών και των συνειδήσεων, καταλήγει σε τούτο: ότι θα μπορούσε να αποβεί πολύτιμη μια στροφή προς τα εκεί». Ο Ναπολέων Λαπαθιώτης έγραψε την αυτοβιογραφία του τέσσερα χρόνια πριν τον θάνατό του και τη δημοσίευε σε συνέχειες το εβδομαδιαίο λαϊκό περιοδικό Μπουκέτο.

Η δημοσίευση στο περιοδικό ξεκίνησε στις 28 Απριλίου 1940 και τέλειωσε στις 31 Οκτωβρίου του ίδιου έτους. Το περιοδικό στην αναγγελία του για την προσεχή δημοσίευση της βιογραφίας του ποιητή μεταξύ άλλων γράφει: «Στις αυτοβιογραφικές σελ. του αγαπημένου σας ποιητού, τις γραμμένες μ’ εξαιρετική διάθεση, τις γεμάτες λυρισμό, περνάει μια ολόκληρη εποχή με τους τύπους της, τους φιλολογικούς της κύκλους, τις ομορφιές και τα παράδοξά της». Ο Ν. Λαπαθιώτης κινήθηκε προς τα εκεί, ίσως για εντελώς διαφορετικούς λόγους απ’ αυτούς που εννοούσε ο Δημαράς, αλλά το αποτέλεσμα μετράει και τους καρπούς του γευόμαστε.

Ο Ν. Λαπαθιώτης γεννήθηκε στις 31/10/1888 στην Αθήνα σ’ ένα σπίτι της πλατείας Αγίων Θεοδώρων και Ευριπίδου. Ο τοκετός ήταν πολύ δύσκολος και η μητέρα του κινδύνεψε να πεθάνει. Οι πιο ονομαστοί γιατροί της εποχής σήκωσαν τα χέρια ψηλά, δεν μπορούσαν ν’ αντιμετωπίσουν τον επιλόχειο πυρετό. Μια γειτόνισσα που έκανε και χρέη νοσοκόμας, αργά το βράδυ καθισμένη στην καρέκλα λαγοκοιμόταν κι είδε δυο ψηλούς άντρες με παράξενες φορεσιές ν’ ανεβαίνουν τη σκάλα. Μόλις τους είδε φώναξε: «Πού πάτε; Μέσα έχουμε τη μητερούλα άρρωστη και θα πεθάνει». Εκείνοι της χαμογέλασαν και είπαν: «Γι’ αυτήν ερχόμαστε θα την κάνουμε καλά και θα ζήσει». Η ανάρρωσή της αποδόθηκε σε θαύμα των αγίων Θεοδώρων, οι οποίοι όταν ζούσαν ήταν γιατροί. Ο ποιητής αναφέρει, τότε που έγραψε τη βιογραφία του, ότι υπήρχε ακόμη εκείνο το σπίτι ίδιο κι απαράλλαχτο, μόνον που είχαν ρίξει ένα πάτωμα ακόμη. Γι’ αυτό δεν αληθεύει αυτό που γράφεται ότι στο σπίτι που γεννήθηκε στο ίδιο σπίτι πέθανε ο ποιητής. Πέθανε στο ιδιόκτητο σπίτι του Κουντουριώτη και Οικονόμου στα Εξάρχεια, που είχε αγοράσει ο πατέρας του.

 

Εμφανίσεις: 2041

Περισσότερα...

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Email:
Θέμα:
Μήνυμα:

ΠΤΟΛΕΜΑΙΩΝ 4 (ΠΛΑΤΕΙΑ ΠΡΟΣΚΟΠΩΝ)
11635 ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ.-FAX: 210-7212307
info@diastixo.gr

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

*  Το email σας:

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΔΙΚΤΥΑ

facebook icontwitter icongoogle plus iconpinterest iconyoutube iconrss icon

Με την υποστήριξη του diastixo.gr - Designed by: artspr