Είκοσι ποιήματα για να διαβαστούν στο τραμ

Είκοσι ποιήματα για να διαβαστούν στο τραμ


«
Τα είκοσι ποιήματα της συλλογής έχουν γραφτεί σε δώδεκα πόλεις ή κωμοπόλεις, έξι χωρών (Γαλλία, Ισπανία, Ιταλία, Αργεντινή, Βραζιλία, Σενεγάλη) από τον Μάρτιο του 1920 έως τον Απρίλιο του 1922. […]

Ο Ολιβέριο Χιρόντο ήταν εξαίρετος ζωγράφος. Η πρώτη έκδοση των Είκοσι ποιημάτων… περιέχει δέκα έγχρωμα σκίτσα του τα οποία συνοδεύουν ισάριθμα ποιήματα: «Τοπίο της Βρετάνης», «Σχέδια στην άμμο», «Ρίο ντε Τζανέιρο», «Μιλόνγκα», «Ανάθημα», «Σεβιλλιάνικο σκίτσο», «Μπιαρίτζ», «Πεζός», «Πλατεία» και «Σεβιλλιάνικο».

Τα είκοσι ποιήματα της συλλογής παρουσιάζονται εν είδει καρτ ποστάλ που για κάποιο λόγο ανακατεύτηκαν. Δεν υπάρχει καμία χρονική και χωρική αλληλουχία στην παράθεσή τους μέσα στην ποιητική συλλογή.

Η παθητική φωνή του τίτλου και το μεταφορικό μέσο αποϊεροποιεί την υψηλή τέχνη της ποίησης («Καμία προκατάληψη δεν είναι τόσο γελοία όσο η προκατάληψη της ΜΕΓΑΛΟΠΡΕΠΕΙΑΣ», δηλώνει ο ποιητής στην εισαγωγή του βιβλίου). Η ανάγνωση του βιβλίου δεν απαιτεί απερίσπαστη μοναξιά, αντιθέτως συνιστάται να γίνει στο θορυβώδες περιβάλλον ενός μέσου μαζικής μεταφοράς σε μια μεγαλούπολη.  

Το 1923 ο Ραμόν Γκόμεθ δε λα Σέρνα, ο περίφημος δημιουργός των greguerías, γράφει στην εφημερίδα ElSol της Μαδρίτης πώς αναγκάστηκε να πληρώσει στο τραμ της Μαδρίτης δύο φορές εισιτήριο απορροφημένος από την ανάγνωση αυτού του «μεγάλου», όπως το χαρακτηρίζει, βιβλίου».

Από την εισαγωγή του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου

 

Είκοσι ποιήματα για να διαβαστούν στο τραμ
Ολιβέριο Χιρόντο
Μετάφραση: Κωνσταντίνος Παλαιολόγος, Σοφία Φερτάκη, Εύη Κύρλεση, Μαρία Ζαγγίλη, Αναστασία Γιαλαντζή, Ελένη Βότση
Σαιξπηρικόν
112 σελ.
ISBN 978-618-5274-07-8
Τιμή: €9,00

001 patakis eshop

 

Εμφανίσεις: 546

Τρία άλφα, μια ήττα κι ένα ωμέγα

Τρία άλφα, μια ήττα κι ένα ωμέγα


Σε αυτό τον ευσύνοπτο τόμο ο Κωνσταντίνος Μπούρας καταθέτει –«προς γνώσιν και επίγνωσιν»– 375 ποιήματα, το ποιητικό απάνθισμα τριάντα ετών σιωπηλής ζωής (τριάντα βιβλία, μέχρι τώρα).

Η αφηγηματικότητα των δραματικών μονολόγων που συγγράφει, συνθέτει και φιλοτεχνεί ο ποιητής και κριτικός λογοτεχνίας προσδίδει ένα πρόσθετο πεζογραφικό στοιχείο στο έργο του (είτε είναι ποιητικό είτε δοκιμιακό είτε θεατρικό), δημιουργώντας ένα λογοτεχνικό υβρίδιο, το οποίο σε συνδυασμό με μια αναγεννησιακή ιδιοσυγκρασία και μια παν-επιστημονική, ολιστική έρευνα για την αναζήτηση της Αλήθειας προκειμένου να επιτευχθεί το πολυπόθητο «γνώθι σαυτόν» –εκ των ων ουκ άνευ της αληθούς Ελευθερίας– δημιουργούν ένα απολύτως διακριτό κι αναγνωρίσιμο μυθοπλαστικό σύμπαν.

Στο σύμπαν αυτό η επεξεργασμένη ιδιόλεκτος, η οποία περιλαμβάνει λόγια και δημοτικά, λαϊκά στοιχεία, ακόμα και χωριάτικα, ή αντλεί στοιχεία από την αργκό ομάδων του λεγόμενου «περιθωρίου», συμβάλλει τα μάλα στην πρωτοτυπία της ποιητικής του Κωνσταντίνου Μπούρα, τόσο από θεματική όσο κι από ρυθμολογική-αισθητική πλευράς.

 

Τρία άλφα, μια ήττα κι ένα ωμέγα
Κωνσταντίνος Μπούρας
Εκδόσεις των Φίλων
384 σελ.
ISBN 978-960-289-173-5
Τιμή: €20,00

001 patakis eshop

 

Εμφανίσεις: 722

Ουρανός δωματίου

Ουρανός δωματίου


Ο Ουρανός δωματίου είναι η ανάμνηση ερωτικών στιγμών, ξεθωριασμένων ημερών, «φωτογραφιών που δεν θυμάσαι γιατί τις τράβηξες», όπου η χαρά εκφέρεται με τρεμάμενα χείλη, ο λόγος συνομιλεί με τα τραύματά του, το ανίατο σήμερα με το φορτισμένο χθες, ώσπου επιστρέφει ανακουφιστικός, όπως ο ήχος του σκουπιδιάρικου που περνάει κάθε βράδυ, όπου τον λυρισμό συνοδεύει η σχεδόν κωμική δραματικότητα της καθημερινότητας σε αποβάθρες σταθμών, μπαρ και σαλόνια, στον βυθό της μπανιέρας και στην αγκαλιά του κρεβατιού, σε ένα βλέμμα, που οδηγεί ξανά σ' ένα χαρτί, σε ένα ταβάνι, στον ουρανό.

 

Ουρανός δωματίου
Θοδωρής Τσαπακίδης
Σοκόλης
64 σελ.
ISBN 978-618-5139-58-2
Τιμή: € 9,54

001 patakis eshop

 

Εμφανίσεις: 622

Σκοτεινός χρόνος

Σκοτεινός χρόνος


Ποίηση ενός μυστικού, αινιγματικού και αφώτιστου χρόνου, ο οποίος καταγράφεται και περιγράφεται με αλληγορίες και συμβολισμούς, μύθους και σπαραγμένα προσωπικά βιώματα. Η ποιήτρια χρησιμοποιεί τον λόγο με μαθηματική αυστηρότητα, τα ποιήματα μοιάζουν με εξισώσεις, όπου το ζητούμενο είναι η κρυμμένη ουσία των πραγμάτων. Παίζοντας συχνά σκάκι με τις λέξεις, διεκδικεί τόπους ονείρων που μοιάζουν με αντεστραμμένους παραδείσους, ενίοτε απειλητικούς, και επιχειρεί μια αισθητική υπέρβαση του πραγματικού, μια αγωνιώδη φυγή μέσα απ’ τον σκοτεινό και αστάθμητο χρόνο. 

Πώς ορίζεται όμως στα ποιήματά της αυτός ο γριφώδης και μη μετρήσιμος χρόνος; Με τις μνήμες, τις απώλειες, τους φόβους, τους έρωτες, τις ενοχές, τα ανομολόγητα πάθη, την κατακερματισμένη και τραυματισμένη προσωπική μυθολογία της. Με αυτά τα υλικά χτίζει το ποιητικό της σύμπαν η ποιήτρια, χρησιμοποιώντας τις λέξεις ως πρόσχημα, τις εικόνες και τους μύθους ως πυξίδες και όχημα για να μας ταξιδέψει ως το τέρμα του δικού της ιδιόμορφου και συναρπαστικού ποιητικού χρόνου.

 

Σκοτεινός χρόνος
Κατερίνα Καριζώνη
Καστανιώτης
48 σελ.
ISBN 978-960-03-6149-0
Τιμή: €8,48

001 patakis eshop

 

Εμφανίσεις: 636

Αντιχρονισμός

Αντιχρονισμός


Πρόκειται για μια συλλογή 29 ποιημάτων κυρίως μικρής φόρμας, διατηρώντας στον πυρήνα της το συναίσθημα και αναζητώντας την αμεσότητα του δημιουργού με τον αναγνώστη.

Η αφαιρετική τεχνική κυριαρχεί, οι ληκτικοί στίχοι μετατρέπονται σε οδηγούς ανάγνωσης και οι αντιθέσεις παλεύουν με το απρόσμενο. Επίσης, ο συγκερασμός διαφορετικών εικόνων, η αναζήτηση της προσωπικής λύτρωσης και οι εμμονές που εξελίσσονται σε σύμβολα αφήνουν μια γεύση άλλοτε ακροβασίας, άλλοτε ισορροπίας με την πραγματικότητα.

Είναι η τρίτη ποιητική συλλογή του Δημήτρη Γλυφού.

 

Αντιχρονισμός
Δημήτρης Γλυφός
Σμίλη
48 σελ.
ISBN 978-960-7793-90-4
Τιμή: €8,00
001 patakis eshop

 

Εμφανίσεις: 571

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Email:
Θέμα:
Μήνυμα:

ΠΤΟΛΕΜΑΙΩΝ 4 (ΠΛΑΤΕΙΑ ΠΡΟΣΚΟΠΩΝ)
11635 ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ.-FAX: 210-7212307
info@diastixo.gr

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

*  Το email σας:

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΔΙΚΤΥΑ

facebook icontwitter icongoogle plus iconpinterest iconyoutube iconrss icon

Με την υποστήριξη του diastixo.gr - Designed by: artspr