fbpx
Εύα Βακιρτζή: «Το Αυγό»  κριτική της Λίτσας Ψαραύτη

Εύα Βακιρτζή: «Το Αυγό»

Η Εύα Βακιρτζή με το πρώτο της βιβλίο μπαίνει δυναμικά στον χώρο της λογοτεχνίας. Με λαμπρές σπουδές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό πάνω στον αυτισμό, μας παρουσιάζει ένα παιδί που πάσχει από τo σύνδρομο Asperger.

O Βίκτωρας έχει περίεργη συμπεριφορά. Του αρέσει να ασχολείται με παιχνίδια που δεν συνηθίζουν να παίζουν τα άλλα παιδιά, τον ενοχλούν οι θόρυβοι, τα ζωηρά χρώματα και οι άνθρωποι που κάνουν φασαρία. Ζει μέσα σε έναν κλειστό κόσμο και όλοι τον θεωρούν διαφορετικό. Αλλά και εκείνος είναι υποχρεωμένος να ζει και να συναναστρέφεται ανθρώπους που τους βλέπει διαφορετικούς.

Κι όμως, ο Βίκτωρας μπορεί και κάνει πράγματα που ο ίδιος θέλει. Του αρέσει να ακούει και να συνθέτει μουσική στο αρμόνιο, λύνει δύσκολες ασκήσεις και παίζει παιχνίδια στον υπολογιστή του.

Πολλές φορές το αγόρι θέλει να βγει από το Αυγό, να κάνει φίλους, να παίξει μαζί τους, να πάει στο γήπεδο και στο θέατρο. Αρκεί κάποιος να κάνει μερικές ρωγμές, μικρές χαραμάδες στο σκληρό τσόφλι του Αυγού. Και η δασκάλα του η Ελβίρα αυτό προσπαθεί να καταφέρει με τον δικό της τρόπο, που είναι η αγάπη και ο σεβασμός. Τον ενθαρρύνει σε κάθε του προσπάθεια, του δίνει ένα φιλί όταν τελειώνει την άσκησή του, ξέρει πώς να καταλαγιάζει τους φόβους του.

Σπουδαίο βιβλίο. Η συγγραφέας βάζει τον ήρωά της να μας μιλάει για τη διαφορετικότητά του με τρόπο απλό, πιστευτό, που όμως μας αγγίζει κατάκαρδα. Κατάλληλο για κάθε ηλικία.

Η σελίδα για τους μεγάλους που θα διαβάσουν το βιβλίο, γραμμένη από τη Μαρία Ηλιοπούλου, ψυχολόγο-ψυχοπαιδαγωγό, θα βοηθήσει τους γονείς να κουβεντιάσουν με τα παιδιά τους για τη διαφορετικότητα, αλλά και τους δασκάλους να εξηγήσουν στους μαθητές τους γιατί μερικοί συμμαθητές τους συμπεριφέρονται διαφορετικά και πώς πρέπει να αντιμετωπίζονται.

Το Αυγό
Εύα Βακιρτζή
εικονογράφηση: Νικόλας Ανδρικόπουλος
Πατάκης
28 σελ.
Τιμή € 10,80
1-patakis-link


 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΚΡΙΤΙΚΕΣ > ΠΑΙΔΙΚΑ
Lucia Giustini: «Ο βασιλιάς που δεν ήθελε να κάνει πόλεμο»

«Πριν από πολύ καιρό, βασίλευε ένας βασιλιάς που δεν ήθελε να κάνει πόλεμο…» Έτσι αρχίζει το βιβλίο της Ιταλίδας συγγραφέα Λουτσία Τζιουστίνι, σε εικονογράφηση του Σάντρο Ναταλίνι, που μας φέρνουν...

ΚΡΙΤΙΚΕΣ > ΠΑΙΔΙΚΑ
Μαρίζα Ντεκάστρο: «Άλκη Ζέη: Μάτια σαν γαλάζια θάλασσα»

Το κάθε νέο βιβλίο της Μαρίζας Ντεκάστρο αποτελεί μια ευχάριστη έκπληξη. Και όχι μόνο για το περιεχόμενο, αλλά και για τη μορφή του. Γνωρίζει πολύ καλά ότι το βιβλίο είναι και αντικείμενο, το οποίο, αν είναι...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Διεύθυνση

Πτολεμαίων 4
(Πλατεία Προσκόπων)
11635 Αθήνα,
Τηλ.-fax: 210.7212307
info@diastixo.gr
ISSN: 2585-2485

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας και μάθετε πρώτοι. τα τελευταία νέα για το βιβλίο και για τις τέχνες.

Με την επίσκεψη στο site μας, αποδέχεστε τη χρήση Cookies από το diastixo.gr, με σκοπό τη βελτίωση των υπηρεσιών που σας παρέχουμε.