A+ A A-

Περιοδικά

Οδός Πανός – Τεύχος 175

Οδός Πανός – Τεύχος 175


Κυκλοφορεί το 175ο του περιοδικού Οδός Πανός με αφιέρωμα στον σημαντικό Έλληνα πεζογράφο Μένη Κουμανταρέα, το οποίο επιμελείται ο Θάνος Φωσκαρίνης.

Το περιεχόμενα του περιοδικού αναλυτικά:

3 Θάνος Φωσκαρίνης: Δυόμισι
4 Ζυράννα Ζατέλη: Φινετσάτος καί ἀπρόσμενος
9 Χριστόφορος Λιοντάκης: Η λογοτεχνική ευφορία του προσωπικού διχασμού
11 Αλεξάνδρα Τράντα: Σκέψεις με αφορμή το «Ο Θησαυρός του χρόνου»
15 Michel Volkovitch: Ο Μ. Κουμανταρέας γαλλικά
17 Αλέξης Πανσέληνος: Αντίο Μένη, στο καλό φίλε μου
20 Νίκος Αδάμ Βουδούρης: Κυψέλες
24 Νίκος Νικόλης: Ποιο ήταν το κλειδί που βρήκα
27 Μένης Κουμανταρέας: Κλέβοντας και σκοτώνοντας
30 Βαγγέλης Ραπτόπουλος: Ένα γράμμα
33 Θεόδωρος Γρηγοριάδης: Μένης Κουμανταρέας, ο θησαυρός του χρόνου
36 Χλόη Κολύρη: Αποχαιρετισμός στον Μένη
39 Γιάννης Κιουρτσάκης: Πάντα νέος συνομιλώντας με την πόλη του
44 Μάνος Καρατζογιάννης: Ηδονές και Μύρα
47 Λίλα Κονομάρα: Μια πόλη με γαλάζιους ουρανούς και αιμάτινες δύσεις
50 Λουκία Δέρβη: Η λύπη μένει
53 Μένης Κουμανταρέας: «Στη ζωή πληγώνεσαι συνέχεια». Μία συνομιλία με τον Γιάννη Αντωνόπουλο
61 Ελιάνα Χουρμουζιάδου: Πλατεία Μένη Κουμανταρέα
66 Άρης Γεράρδης: Το φάντασμα του συγγραφέα
81 Φίλιππος Φιλίππου: Η δίκη για τη δολοφονία του Μένη Κουμανταρέα
85 Θάνος Φωσκαρίνης: Εξόδιον για τον Μ. Κ.
87 Πέτρος Πολυμένης: Ένα ποίημα για τον Μένη
89 Κώστας Αλεξόπουλος: H επιθυμία της μητέρας στο διήγημα «Το λουτρό» του Μένη Κουμανταρέα
93 Κωνσταντίνος Μπούρας: Μένης Κουμανταρέας, σαν ανοικτό βιβλίο…
96 Έλση Σαράτση: Ελεγεία για τον Μένη
100 Τάκης Αναστόπουλος: Λογοτεχνία και μουσική. Η μουσική στο έργο του Μένη Κουμανταρέα
110 Στέλιος Κρασανάκης: Ο Σαλπιγκτής σάλπισε σιωπητήριο
113 Πέπη Ραγκούση: Οι χυμοί των βιβλίων του
117 Γιώργος Συμπάρδης: Τα αυτοκίνητα του αποψινού σας καλεσμένου
120 Ειρήνη Λεβίδη: Μένης Κουμανταρέας «Ο θησαυρός του χρόνου»
126 Θάνος Φωσκαρίνης: Αλήθεια και ομορφιά τελετουργία και σύμβαση
137 Απόστολος Χαντζαράς: Μια επιστολή
140 Κωνσταντίνος Λάνταβος: Μένης Κουμανταρέας, ένας σύγχρονος κλασικός
144 Γιώργος Χρονάς: Ο Μένης Κουμανταρέας απουσιάζει – σας απαντάει αυτόματος τηλεφωνητής
146 Καθώς Ψυχορραγώ, του Ουίλλιαμ Φώκνερ
148 Κουμανταρέας Μένης – αυτοβιογραφικό
152 Βασίλης Κοντόπουλος: Εδώ Βερολίνο
157 Βασίλης Κουγέας: Αγαβά 
158 Μπάμπης Ιμβρίδης: 19ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης
164 Γιώργος Ζώταλης: Ποντικοφάρμακα
165 Βασίλης Κοντόπουλος: 67ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Βερολίνου
170 Βιβλία. Γράφουν οι: Γιώργος Χρονάς, Βαγγέλης Αλεξόπουλος,
Διώνη Δημητριάδου, Δήμος Χλωπτσιούδης, Γιώργος Πετρόπουλος
182 Θέατρο. Γράφουν οι: Εύη Προύσαλη, Κωνσταντίνος Μπούρας, Γιώργος Παπαγιαννάκης, Αθανάσιος Βαβλίδας
193 Αθανάσιος Βαβλίδας: Μουσικές ανταπο-κρίσεις
200 Δευτέρα
200 Οδός Πανός, τα νέα βιβλία

 

Οδός Πανός
Ιούλιος-Σεπτέµβριος 2017
Τιμή: €10

 

Εμφανίσεις: 51

Εντευκτήριο – Τεύχος 111

Εντευκτήριο – Τεύχος 111


Η «προδρομική» Διαγώνιος / 1952: Το πρώτο τεύχος του Εντευκτηρίου στον 30ό χρόνο έκδοσής του επιφυλάσσει μια ιδιαίτερη έκπληξη στους αναγνώστες του: αναδημοσιεύει όλα τα κείμενα (των: Νίκου Μπακόλα, Κίμωνα Οικονόμου, Ιωάννη Σιβεριώτη και Ντίνου Χριστιανόπουλου) ενός πολυγραφημένου 12σέλιδου, που κυκλοφόρησε ―πριν από 65 ολόκληρα χρόνια― σε περιορισμένο αριθμό αντιτύπων και πλέον έχει ιστορική αξία, καθώς περιλαμβάνει αφενός το πρώτο δημοσιοποιημένο διήγημα του Μπακόλα, αφετέρου ένα πεζό του Χριστιανόπουλου που περιέχει εν σπέρματι θεματικά σχήματα και μοτίβα που τον ακολούθησαν και στα επόμενα συγγραφικά του διαβήματα, όπως παρατηρεί στη σύντομη αλλά εξαιρετικά χρήσιμη εισαγωγή του ο Κώστας Ν. Πλαστήρας. Προκύπτει επίσης ότι ο Χριστιανόπουλος ήδη από το 1952 είχε βρει τον τίτλο του περιοδικού που θα εξέδιδε έξι χρόνια αργότερα.

Πεζογραφία - ποίηση – δοκίμιο: Διάσημος και πολυδιαβασμένος ως πεζογράφος-ανατόμος της αμερικανικής εργατικής τάξης, των ανέργων και των περιθωριοποιημένων, ο Ρέιμοντ Κάρβερ δημοσίευσε ―πριν ακόμη εμφανιστεί με συλλογή διηγημάτων― δύο συλλογές με ποιήματα, στα οποία η γραφή του είναι απογυμνωμένη, στεγνή, λιτή αλλά τραυματικά έντονη, παρατηρεί στην εισαγωγή της η Μαρία Μουσαφίρη, που μετέφρασε γι’ αυτό το τεύχος του Εντευκτηρίου πέντε ποιήματά του. Η τρίτη και τελευταία συλλογή του (1989) περιλαμβάνει και ποιήματα που γράφτηκαν λίγο πριν από τον θάνατό του και αντλούν έμπνευση από τη διάγνωση καρκίνου του πνεύμονα: Είπε ότι δεν δείχνει καλά/ είπε ότι δείχνει άσχημα για την ακρίβεια πολύ άσχημα/ είπε μέτρησα τριάντα δύο στο ένα πνευμόνι πριν/ παρατήσω το μέτρημα/ είπα μου αρκούν δεν θα ’θελα να μάθω/ πόσα παραπάνω από δαύτα είναι εκεί μέσα/ [...] τινάχτηκα όρθιος κι αντάλλαξα χειραψία με τον άνθρωπο που μόλις μου ’δωσε/ κάτι που κανείς στον κόσμο δεν μου είχε ξαναδώσει/ παραλίγο να τον ευχαριστούσα κιόλας με τη δύναμη της συνήθειας.
Στο ίδιο τεύχος, ποιήματα των Βασίλη Τσαρνά (στην ενότητα «Νέες φωνές»), Τεντ Χιουζ (ποιήματα για παιδιά ― εισαγωγή & μετάφραση: Θοδωρής Ρακόπουλος), Κώστα Χατζηκυριάκου, Πιερ Πάολο Παζολίνι (απόδοση: Αντώνης Γκρίτσης).

Ακόμη, πεζά των Φίλιππου Δρακονταειδή, Μαρίας Στασινοπούλου, Θανάση Θ. Νιάρχου, Τάκη Σπετσιώτη, Κωνσταντίας Σωτηρίου, Τζάστιν Τόρρες (μετ: Γιάννης Θεοδοσίου), Βάνας Χαραλαμπίδου, Κώστα Ταχτσή (επιστολή στον Νάνο Βαλαωρίτη, 2.11.1986), Γιάννη Τσίρμπα, Στράτου Φουντούλη, Στέλλας Παρασχά.

Ο Ηλίας Κεφάλας συμμετέχει στο τεύχος με το δοκίμιό του «Ο λυρισμός στην ποίηση».

Την εικονογράφηση της ενότητας της λογοτεχνίας επέλεξε ο Γαβρήλος Κοντομανίκης.

Κριτική: Τις κριτικές και βιβλιοπαρουσιάσεις του τεύχους γράφουν οι: Βαγγέλης Χατζηβασιλείoυ (Χρήστου Χρηστίδη: Αναποδογεννημένος)· Λίζυ Τσιριμώκου (Μισέλ Φάις: LadyCortisol)· Λίνα Πανταλέων (Αντώνη Νικολή: O θάνατος του μισθοφόρου)· Καίτη Στεφανάκη (Χρήστου Μπήτσικα: O ίδιος)· Σταύρος Ζαφειρίου (Ειρήνης Ιωαννίδου: Σώμα δρομολόγιο)· Απόστολος Λυκεσάς (Πολυξένης Βελένη: Είμαι η Άλλη)· Μαίρη Κλιγκάτση (Κατερίνας Ηλιοπούλου: Μια φορά κάθε τοπίο και ολότελα)· Κώστας Θεολόγου (Χρύσας Φάντη: Η ιστορία της Σ.)· Δημήτρης Κόκορης (συλλογικό: O ποιητής Μανόλης Αναγνωστάκης και η μεταπολεμική αριστερή διανόηση).
Ακόμη, στην τακτική στήλη «Βιβλία στο κομοδίνο», οι Γιώργος Κορδομενίδης, Γιάννης Κοτσιφός, Γεωργία Τριανταφυλλίδου, Τέλλος Φίλης, Στέλλα Βοσκαρίδου και Εύη Καρκίτη σχολιάζουν πρόσφατες εκδόσεις.

Φωτογραφικό ένθετο: Η Camera Obscura, το ειδικό τετράχρωμο ένθετο 16 σελίδων για την καλλιτεχνική φωτογραφία, παρουσιάζει έργα του Σπύρου Ζερβουδάκη (υπό τον γενικό τίτλο «Αλλόκοτη μεταμόρφωση»), για τα οποία ο Ηρακλής Παπαϊωάννου επισημαίνει: «[...] Η σειρά A1 (2012) του Σπύρου Ζερβουδάκη συνιστά μια λοξή ματιά σε κάποιο τμήμα ενός επαγγελματικού Λυκείου της Κρήτης. Οι μαθητές του Ζερβουδάκη ποζάρουν, μάλλον λόγω συγκυριακής εποχικότητας, με αποκριάτικες μάσκες, ανακαλώντας ίσως μερικές αινιγματικές, όσο και πικρές, φωτογραφίες του Ralph Eugene Meatyard. Οι μάσκες, άλλοτε τρομακτικές κι άλλοτε επιβλητικές, συνιστούν μια εύγλωττη μεταφορά για την ελληνική δημόσια εκπαίδευση των αρχών του 21ου αιώνα ως διαδικασία μεταμφίεσης και μετάλλαξης: τέρατα και ήρωες, επαναστάτες και φαντάσματα, ζωντανεύουν μέσα από την ιστορία και την οθόνη σε ένα αλλόκοτο παιχνίδι νύξεων ανάμεσα στην υπερβολή των μορφών και τον γυμνό σκηνικό χώρο, όπου θρανία, κάγκελα και ζωγραφισμένοι ψευδότοιχοι συμπληρώνουν το ωμό πορτραίτο του σύγχρονου ελληνικού σχολείου».

Στο εξώφυλλο του τεύχους φωτογραφία του δημοσιογράφου Κοσμά Βίδου.

Εντευκτήριο
Σεπτέμβριος – Δεκέμβριος 2015
144 σελ.
Τιμή: €10

 

Εμφανίσεις: 278

Σύγχρονα Θέματα – Τεύχος 136

Σύγχρονα Θέματα – Τεύχος 136


Στο εαρινό τεύχος #136 των Σύγχρονων Θεμάτων που κυκλοφορεί, στη στήλη «Έπεα πτερόεντα» η Τζένη Λιαλιούτη γράφει για το αμερικανικό όνειρο από τον Ομπάμα στον Τραμπ, η Αντιγόνη Σαμέλα παρουσιάζει δύο κείμενα των Mike Davis και Tom Mertes για το πώς φτάσαμε στον Ντόναλντ Τραμπ, ο Γιώργος Περτσάς μεταφράζει τις δύο τελευταίες δημόσιες παρεμβάσεις του Ζίγκμουντ Μπάουμαν και ο Βασίλης Πεσμαζόγλου μεταφράζει την ανάλυση του Robert Holland για τις σχέσεις Βρετανίας και Ευρώπης υπό το πρίσμα του Brexit. Ακόμη, ο Θεόδωρος Ρακόπουλος εξετάζει τις θεωρίες συνωμοσίας μέσα από το φαινόμενο Σώρρα, ενώ η Γεωργία Σπυροπούλου γράφει για το δυσοίωνο μέλλον του προσφυγικού ζητήματος.

Στα «Άρθρα-Μελέτες», η Αθηνά Σκουλαρίκη εξετάζει τη μνημειακή αναπαράσταση της εθνικής αφήγησης στο σχέδιο «Σκόπια 2014», ο Μιχάλης Μπαρτσίδης κάνει μια ανασκόπηση των γραπτών του Ετιέν Μπαλιμπάρ για την Ευρώπη, η Ευγενία Κοψίδη αναλύει τα μέτρα έκτακτης ανάγκης κατά της τρομοκρατίας στη σημερινή Γαλλία, ενώ ο Γιάννης Ευσταθόπουλος και ο Ηλίας Κωσταράκος μελετούν το ελληνικό δημόσιο χρέος από τη σκοπιά της κοινωνικής βιωσιμότητας.

Ο Αντώνης Γαλανόπουλος παρουσιάζει τις εργασίες του εργαστηρίου «Η νέα ριζοσπαστική Αριστερά στην Ευρώπη της κρίσης» και συζητά για την Αριστερά, τη Σοσιαλδημοκρατία και τον λαϊκισμό με τον Paolo Gerbaudo και τον Philippe Marlière.

Στο τεύχος φιλοξενείται επίσης ένα αφιέρωμα στη ζωή και το έργο του ψυχίατρου και ψυχαναλυτή Θανάση Τζαβάρα, σε επιμέλεια του Ηλία Κούβελα. Γράφουν ο Νίκος Κουρέτας, ο Δημοσθένης Αγραφιώτης, ο Αθανάσιος Αλεξανδρίδης, ο Θανάσης Καραβάτος, η Έρη Κούρια, ο Γιώργος Κούριας, η Κατερίνα Λιγκοβανλή, ο Αριστείδης Μπαλτάς, η Όλγα Πανοπούλου-Μαράτου, ο Ανδρέας Κ. Παπανικολάου, η Φωτεινή Στυλιανοπούλου και ο Γεράσιμος Στεφανάτος.

Στην ενότητα «In memoriam» φιλοξενούνται κείμενα του Μάνου Ματσαγγάνη και του Τομά Πικετύ για τον οικονομολόγο Anthony Atkinson, της Πέγκυς Κουνενάκη για τον ζωγράφο Γιάννη Βαλαβανίδη και της Μαρίας Κομνηνού για τον γλύπτη Γιώργο Λάππα.

Τέλος, στις «Βιβλιοκρισίες», η Έφη Κάννερ γράφει για το βιβλίο του Cihan Tuğal The Fall of the Turkish Model, ο Στάθης Οικονομάκης για το βιβλίο του Murat Gül The Emergence of Modern Istanbul, και ο Κωνσταντίνος Ασημακόπουλος για το βιβλίο των Francois Ansermet και Pierre Magistretti Τα ίχνη της εμπειρίας, νευρωνική πλαστικότητα και η συνάντηση της βιολογίας με την ψυχανάλυση. Το βιβλίο της Λύντιας Τρίχα Χαρίλαος Τρικούπης: ο πολιτικός του «Τις πταίει» και του «Δυστυχώς επτωχεύσαμεν» παρουσιάζουν ο Νίκος Κ. Αλιβιζάτος, η Κατερίνα Γαρδίκα και ο Νίκος Μπακουνάκης, ενώ το βιβλίο του Δημήτρη Σκλαβενίτη «Κάτσε καλά Γεράσιμε…»: μαθητικό κίνημα και καταλήψεις 1974-2000 παρουσιάζουν ο Στρατής Μπουρνάζος και ο Τάσος Σακελλαρόπουλος. Το τεύχος κλείνει με την κριτική της Ρίκας Μπενβενίστε για το βιβλίο του Θωμά Σλιώμη Η τέχνη απέναντι στον ναζισμό: το μουσικό κίνημα της Τερεζίν 1941-1945.

Τα Σύγχρονα Θέματα στο διαδίκτυο:
http://www.synchronathemata.gr/
https://www.facebook.com/synchronathemata
https://twitter.com/SynxronaThemata

Το σύνολο των τευχών των Σύγχρονων Θεμάτων (από το 1962 μέχρι σήμερα) είναι πλέον διαθέσιμο ψηφιακά στο αρχείο της ιστοσελίδας: http://www.synchronathemata.gr/archio-tefchon/

 

Σύγχρονα Θέματα – Τεύχος 136
Ιανουάριος-Μάρτιος 2017
Τιμή: €12

001 patakis eshop

 

Εμφανίσεις: 397

Το Κοράλλι – τεύχος 11

Το Κοράλλι – τεύχος 11

Στις σελίδες του 11ου τεύχους ο αναγνώστης μπορεί να γνωρίσει μορφές του έργου σύγχρονων Ελλήνων δημιουργών αλλά και εξαιρετικές μεταφράσεις κλασικών συγγραφέων. 

Αναλυτικότερα, στο νέο (11ο) τεύχος του περιοδικού: Ο Δημήτρης Τριανταφυλλίδης μεταφράζει Άννα Αχμάτοβα, ο Συμεών Σταμπουλού Φρήντριχ Χαίλντερλιν, η Σοφία Μωραΐτη Φρανσουά ντε Κορνιέρ, ο Τάκης Παπαγγελόπουλος Χίλντα Ντουλίτλ, η Μαγδαληνή Θωμά Μαρί Άντερ. Δημοσιεύονται ακόμη νέα ποιήματα του Σωτήρη Σαράκη, της Ειρήνης Βακαλοπούλου, της Σταυρούλας Γάτσου και της Ιωάννας Μουσελιμίδου.

Στην ενότητα της αφήγησης δημοσιεύονται διηγήματα της Μαρίας Κουγιουμτζή, του Δημήτρη Οικονόμου, του Ηλία Κουτσούκου, της Αλεξάνδρας Μυλωνά και του Δημήτρη Τσινικόπουλου, καθώς και το θεατρικό μονόπρακτο του Ελευθέριου Καβαλιέρου «Ξέρξης Μυγοφόντης».

Στις σελίδες δοκιμίου γράφουν οι Αλέξανδρος Κοσματόπουλος για την προσωπικότητα του Σαύλου/Παύλου, ο Δήμος Μαρουδής για τις καταβολές της ελληνικής συλλογικής συνείδησης, η Ελένη Λαδιά για «Μια δύναμη έξω από τα Προσωκρατικά συστήματα», ο Φώτης Σχοινάς για τον Τ. Σ. Έλιοτ και τις κλασικές γλώσσες, ο Δημήτρης Μπαλτάς για τον Αντρέι Ταρκόφσκι και το σοβιετικό καθεστώς, η Μαρία Κόκορη για τα «Fleurs του Ρεμπώ και Άνθη του Ελύτη», η Άννα Αφεντουλίδου για το έργο του Νίκου Κατσαλίδα και ο Κώστας Χατζηαντωνίου για τη γλώσσα «ως μόνη στέγη της ουσίας μας», ενώ ολοκληρώνεται η μελέτη του Τρ. Κωτόπουλου και της Αθ. Ρώσση για την αλληλογραφία Γ. Βαφόπουλου - Π. Χάρη.

Στις σελίδες κριτικής ο Θεοδόσης Πυλαρινός γράφει για την ποιητική συλλογή του Νίκου Μοσχοβάκου Απριλίου ξανθίσματα, ο Ζ. Κατσακός για το Παιγνίδι ανοιχτό του Δημήτρη Περοδασκαλάκη, ο Γιώργος Π. Παπαδάκης για τις Βεβαιότητες που λιγοστεύουν της Ελένης Ζαχαροπούλου, η Κατερίνα Κούσουλα για το μελέτημα της Α. Αφεντουλίδου Εικονογραφίες συνηχήσεων, σχετικά με τη σημασία της αναμνημόνευσης στην ποίηση του Γιώργου Χ. Θεοχάρη, η Χ. Σπανού για Το χειρόγραφο του Κυριάκου Δημητρίου, ο Κωνσταντίνος Μπούρας για Το πρωσικό μπλε της Φ. Βασιλοπούλου κι ο Χρ. Παπαγεωργίου για την Τραμπάλα του Χ. Α. Γκέζου.

Στη στήλη της Ιστορίας ολοκληρώνεται το δοκίμιο του Κώστα Αρκουδέα για «Το εξτρεμιστικό γονίδιο» και στη στήλη της φωτογραφίας το δοκίμιο της Χαρ. Τουρνά για «την ηθική της όρασης». Η Ελένη Λιντζαροπούλου ρίχνει «μια ματιά στη βυζαντινή τέχνη», ενώ το τεύχος κλείνει με μια φιλολογική παρέμβαση του Γιώργου Αράγη και την τακτική θεατρική στήλη της Κατερίνας Θεοδωράτου. 

Η εικαστική παρουσίαση του τεύχους αναφέρεται στον Νίκο Ζήβα, του οποίου δημοσιεύεται συνέντευξη στην Αννίτα Πατσουράκη.


001 patakis eshop

 

Εμφανίσεις: 579

Σύγχρονα Θέματα – Τεύχος 134-135

Σύγχρονα Θέματα – Τεύχος 134-135


Στο χριστουγεννιάτικο διπλό τεύχος των Σύγχρονων Θεμάτων που κυκλοφορεί, στη στήλη «Έπεα πτερόεντα» ο Bruce Robbins και η Έλσα Σταματοπούλου γράφουν εν θερμώ κάποιες πρώτες σκέψεις για τις αμερικανικές εκλογές, ο Σταύρος Ζουμπουλάκης για τη στροφή του αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου, η Ασπασία Λούβη-Κίζη για το Ελληνικό Ινστιτούτο της Βενετίας και ο Νίκος Μούδουρος για το καθεστώς έκτακτης ανάγκης στην Τουρκία. Ακόμη, ο Στρατής Μπουρνάζος σχολιάζει τις ροζ και μαύρες ζούγκλες, ο Βασίλης Πεσμαζόγλου και ο Vernon Bogdanor εξετάζουν τις οικονομικές και θεσμικές συνέπειες του Brexit, ενώ ο Αλέξης Ηρακλείδης ασχολείται με τον περίεργο ρόλο της Αθήνας στις διαπραγματεύσεις του Κυπριακού.

Στο νέο τεύχος φιλοξενούνται δύο μεγάλα αφιερώματα. Ο φάκελος «Μεταφράζοντας τον Αριστοτέλη», όπου οι Βασίλης Κάλφας, Ηλίας Γεωργούλας, Ελένη Περδικούρη, Σπύρος Μπενετάτος, Χλόη Μπάλλα και Παντελής Μπασάκος γράφουν για το σημαντικό και φιλόδοξο εγχείρημα έκδοσης των απάντων του Αριστοτέλη σε νεοελληνική μετάφραση, καθώς και το αφιέρωμα «Ένα είδος αναπνοής του ματιού», όπου γράφουν για τη γλυπτική του Γιώργου Λάππα οι Μάνος Στεφανίδης, Αθηνά Σχινά, Tessa Jackson, Λήδα Στάμου, Χρήστος Μπληγιάννος, Ηλίας Σίψας, Βαγγέλης Χατζής, Φαίη Ζήκα, Παναγιώτης Πούλος, Άρτεμις Καρδουλάκη, Αλέξανδρος Κέδρος, Αφροδίτη Λίτη, ενώ παρουσιάζονται και μια σειρά σχέδια σε χαρτί του ίδιου του γλύπτη.

Στα «Άρθρα-Μελέτες», ο Λόης Λαμπριανίδης καταθέτει μια πρόταση για την αντιμετώπιση του brain drain, ο Βαγγέλης Ιντζίδης γράφει για την εκπαίδευση και ο Διονύσης Καψάλης για τη θεωρία πριν τη θεωρία. Στο ίδιο μέρος φιλοξενείται ένα κείμενο του David Armitage σχετικά με τις επαναστάσεις και τους εμφυλίους πολέμους, καθώς και κείμενα της Αντιγόνης Σαμέλα σχετικά με την κυριαρχία των ειδημόνων, της Χριστίνας Τσακιστράκη για την αντιπολιτική της queer θεωρίας, του Shaker Moussa σχετικά με το αραβικό στοιχείο στην ελληνική περιηγητική λογοτεχνία και, τέλος, των Σάββα Τσιλένη και Καλλιρόης Δαφνά για τις τουρκογενείς λέξεις στο στιχούργημα της Βοσπορομαχίας.

Η Εύη Δραμαλιώτη και ο Κώστας Παπαδημητρίου γράφουν για τη μεταρρύθμιση του κράτους σε καιρούς κρίσης, και η Μαργαρίτα Μπονάτσου για την έκδοση στα ελληνικά του βιβλίου του Jan Fabre.
Για πρώτη φορά στα ελληνικά παρουσιάζεται η διάλεξη του Μισέλ Φουκό «Omnes et singulatim: Προς μια κριτική του “πολιτικού ορθολογισμού”», σε μετάφραση Χρυσάνθης Αυλάμη, Μάρθας Μιχαηλίου και Μιχάλη Παπαντωνόπουλου.
Το τεύχος ολοκληρώνεται με τις «Βιβλιοκρισίες», όπου ο Γιάννης Βούλγαρης γράφει για το βιβλίο των Στάθη Καλύβα και Νίκου Μαραντζίδη Εμφύλια πάθη, ο Παντελής Λέκκας για το βιβλίο που επιμελούνται οι Έφη Αβδελά, Χάρης Εξερτζόγλου και Χρήστος Λυριντζής Μορφές δημόσιας κοινωνικότητας στην Ελλάδα του εικοστού αιώνα, και η Πόπη Πολέμη για το βιβλίο Γιάννης Ρίτσος – Μέλπω Αξιώτη Καταραμένα κι ευλογημένα χαρτιά. Τέλος, η Αλεξάνδρα Μπακαλάκη παρουσιάζει το βιβλίο της Μαρίκας Ρόμπου-Λεβίδη Επιτηρούμενες ζωές, η Ελίζα Παπαδάκη το βιβλίο των Τάσου Γιαννίτση και Σταύρου Ζωγραφάκη Σπάζοντας τον φαύλο κύκλο, ενώ ο Γεράσιμος Κακολύρης γράφει για το βιβλίο του Κύρκου Δοξιάδη Ο Foucault της φιλοσοφίας και της Αριστεράς.

Τα Σύγχρονα Θέματα στο Διαδίκτυο:  http://www.synchronathemata.gr/https://www.facebook.com/synchronathemata και https://twitter.com/SynxronaThemata
Το σύνολο των τευχών των Σύγχρονων Θεμάτων (από το 1962 μέχρι σήμερα) είναι πλέον διαθέσιμο ψηφιακά στο αρχείο της ιστοσελίδας μας:

Σύγχρονα Θέματα – Τεύχος 134-135
Ιούλιος-Δεκέμβριος 2016
Τιμή: €12,00

 

Εμφανίσεις: 480

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Email:
Θέμα:
Μήνυμα:

ΠΤΟΛΕΜΑΙΩΝ 4 (ΠΛΑΤΕΙΑ ΠΡΟΣΚΟΠΩΝ)
11635 ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ.-FAX: 210-7212307
info@diastixo.gr

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

*  Το email σας:

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΔΙΚΤΥΑ

facebook icontwitter icongoogle plus iconpinterest iconyoutube iconrss icon

Με την υποστήριξη του diastixo.gr - Designed by: artspr