A+ A A-

Περιοδικά

Το Κοράλλι – τεύχος 11

Το Κοράλλι – τεύχος 11

Στις σελίδες του 11ου τεύχους ο αναγνώστης μπορεί να γνωρίσει μορφές του έργου σύγχρονων Ελλήνων δημιουργών αλλά και εξαιρετικές μεταφράσεις κλασικών συγγραφέων. 

Αναλυτικότερα, στο νέο (11ο) τεύχος του περιοδικού: Ο Δημήτρης Τριανταφυλλίδης μεταφράζει Άννα Αχμάτοβα, ο Συμεών Σταμπουλού Φρήντριχ Χαίλντερλιν, η Σοφία Μωραΐτη Φρανσουά ντε Κορνιέρ, ο Τάκης Παπαγγελόπουλος Χίλντα Ντουλίτλ, η Μαγδαληνή Θωμά Μαρί Άντερ. Δημοσιεύονται ακόμη νέα ποιήματα του Σωτήρη Σαράκη, της Ειρήνης Βακαλοπούλου, της Σταυρούλας Γάτσου και της Ιωάννας Μουσελιμίδου.

Στην ενότητα της αφήγησης δημοσιεύονται διηγήματα της Μαρίας Κουγιουμτζή, του Δημήτρη Οικονόμου, του Ηλία Κουτσούκου, της Αλεξάνδρας Μυλωνά και του Δημήτρη Τσινικόπουλου, καθώς και το θεατρικό μονόπρακτο του Ελευθέριου Καβαλιέρου «Ξέρξης Μυγοφόντης».

Στις σελίδες δοκιμίου γράφουν οι Αλέξανδρος Κοσματόπουλος για την προσωπικότητα του Σαύλου/Παύλου, ο Δήμος Μαρουδής για τις καταβολές της ελληνικής συλλογικής συνείδησης, η Ελένη Λαδιά για «Μια δύναμη έξω από τα Προσωκρατικά συστήματα», ο Φώτης Σχοινάς για τον Τ. Σ. Έλιοτ και τις κλασικές γλώσσες, ο Δημήτρης Μπαλτάς για τον Αντρέι Ταρκόφσκι και το σοβιετικό καθεστώς, η Μαρία Κόκορη για τα «Fleurs του Ρεμπώ και Άνθη του Ελύτη», η Άννα Αφεντουλίδου για το έργο του Νίκου Κατσαλίδα και ο Κώστας Χατζηαντωνίου για τη γλώσσα «ως μόνη στέγη της ουσίας μας», ενώ ολοκληρώνεται η μελέτη του Τρ. Κωτόπουλου και της Αθ. Ρώσση για την αλληλογραφία Γ. Βαφόπουλου - Π. Χάρη.

Στις σελίδες κριτικής ο Θεοδόσης Πυλαρινός γράφει για την ποιητική συλλογή του Νίκου Μοσχοβάκου Απριλίου ξανθίσματα, ο Ζ. Κατσακός για το Παιγνίδι ανοιχτό του Δημήτρη Περοδασκαλάκη, ο Γιώργος Π. Παπαδάκης για τις Βεβαιότητες που λιγοστεύουν της Ελένης Ζαχαροπούλου, η Κατερίνα Κούσουλα για το μελέτημα της Α. Αφεντουλίδου Εικονογραφίες συνηχήσεων, σχετικά με τη σημασία της αναμνημόνευσης στην ποίηση του Γιώργου Χ. Θεοχάρη, η Χ. Σπανού για Το χειρόγραφο του Κυριάκου Δημητρίου, ο Κωνσταντίνος Μπούρας για Το πρωσικό μπλε της Φ. Βασιλοπούλου κι ο Χρ. Παπαγεωργίου για την Τραμπάλα του Χ. Α. Γκέζου.

Στη στήλη της Ιστορίας ολοκληρώνεται το δοκίμιο του Κώστα Αρκουδέα για «Το εξτρεμιστικό γονίδιο» και στη στήλη της φωτογραφίας το δοκίμιο της Χαρ. Τουρνά για «την ηθική της όρασης». Η Ελένη Λιντζαροπούλου ρίχνει «μια ματιά στη βυζαντινή τέχνη», ενώ το τεύχος κλείνει με μια φιλολογική παρέμβαση του Γιώργου Αράγη και την τακτική θεατρική στήλη της Κατερίνας Θεοδωράτου. 

Η εικαστική παρουσίαση του τεύχους αναφέρεται στον Νίκο Ζήβα, του οποίου δημοσιεύεται συνέντευξη στην Αννίτα Πατσουράκη.


001 patakis eshop

 

Εμφανίσεις: 543

Σύγχρονα Θέματα – Τεύχος 134-135

Σύγχρονα Θέματα – Τεύχος 134-135


Στο χριστουγεννιάτικο διπλό τεύχος των Σύγχρονων Θεμάτων που κυκλοφορεί, στη στήλη «Έπεα πτερόεντα» ο Bruce Robbins και η Έλσα Σταματοπούλου γράφουν εν θερμώ κάποιες πρώτες σκέψεις για τις αμερικανικές εκλογές, ο Σταύρος Ζουμπουλάκης για τη στροφή του αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου, η Ασπασία Λούβη-Κίζη για το Ελληνικό Ινστιτούτο της Βενετίας και ο Νίκος Μούδουρος για το καθεστώς έκτακτης ανάγκης στην Τουρκία. Ακόμη, ο Στρατής Μπουρνάζος σχολιάζει τις ροζ και μαύρες ζούγκλες, ο Βασίλης Πεσμαζόγλου και ο Vernon Bogdanor εξετάζουν τις οικονομικές και θεσμικές συνέπειες του Brexit, ενώ ο Αλέξης Ηρακλείδης ασχολείται με τον περίεργο ρόλο της Αθήνας στις διαπραγματεύσεις του Κυπριακού.

Στο νέο τεύχος φιλοξενούνται δύο μεγάλα αφιερώματα. Ο φάκελος «Μεταφράζοντας τον Αριστοτέλη», όπου οι Βασίλης Κάλφας, Ηλίας Γεωργούλας, Ελένη Περδικούρη, Σπύρος Μπενετάτος, Χλόη Μπάλλα και Παντελής Μπασάκος γράφουν για το σημαντικό και φιλόδοξο εγχείρημα έκδοσης των απάντων του Αριστοτέλη σε νεοελληνική μετάφραση, καθώς και το αφιέρωμα «Ένα είδος αναπνοής του ματιού», όπου γράφουν για τη γλυπτική του Γιώργου Λάππα οι Μάνος Στεφανίδης, Αθηνά Σχινά, Tessa Jackson, Λήδα Στάμου, Χρήστος Μπληγιάννος, Ηλίας Σίψας, Βαγγέλης Χατζής, Φαίη Ζήκα, Παναγιώτης Πούλος, Άρτεμις Καρδουλάκη, Αλέξανδρος Κέδρος, Αφροδίτη Λίτη, ενώ παρουσιάζονται και μια σειρά σχέδια σε χαρτί του ίδιου του γλύπτη.

Στα «Άρθρα-Μελέτες», ο Λόης Λαμπριανίδης καταθέτει μια πρόταση για την αντιμετώπιση του brain drain, ο Βαγγέλης Ιντζίδης γράφει για την εκπαίδευση και ο Διονύσης Καψάλης για τη θεωρία πριν τη θεωρία. Στο ίδιο μέρος φιλοξενείται ένα κείμενο του David Armitage σχετικά με τις επαναστάσεις και τους εμφυλίους πολέμους, καθώς και κείμενα της Αντιγόνης Σαμέλα σχετικά με την κυριαρχία των ειδημόνων, της Χριστίνας Τσακιστράκη για την αντιπολιτική της queer θεωρίας, του Shaker Moussa σχετικά με το αραβικό στοιχείο στην ελληνική περιηγητική λογοτεχνία και, τέλος, των Σάββα Τσιλένη και Καλλιρόης Δαφνά για τις τουρκογενείς λέξεις στο στιχούργημα της Βοσπορομαχίας.

Η Εύη Δραμαλιώτη και ο Κώστας Παπαδημητρίου γράφουν για τη μεταρρύθμιση του κράτους σε καιρούς κρίσης, και η Μαργαρίτα Μπονάτσου για την έκδοση στα ελληνικά του βιβλίου του Jan Fabre.
Για πρώτη φορά στα ελληνικά παρουσιάζεται η διάλεξη του Μισέλ Φουκό «Omnes et singulatim: Προς μια κριτική του “πολιτικού ορθολογισμού”», σε μετάφραση Χρυσάνθης Αυλάμη, Μάρθας Μιχαηλίου και Μιχάλη Παπαντωνόπουλου.
Το τεύχος ολοκληρώνεται με τις «Βιβλιοκρισίες», όπου ο Γιάννης Βούλγαρης γράφει για το βιβλίο των Στάθη Καλύβα και Νίκου Μαραντζίδη Εμφύλια πάθη, ο Παντελής Λέκκας για το βιβλίο που επιμελούνται οι Έφη Αβδελά, Χάρης Εξερτζόγλου και Χρήστος Λυριντζής Μορφές δημόσιας κοινωνικότητας στην Ελλάδα του εικοστού αιώνα, και η Πόπη Πολέμη για το βιβλίο Γιάννης Ρίτσος – Μέλπω Αξιώτη Καταραμένα κι ευλογημένα χαρτιά. Τέλος, η Αλεξάνδρα Μπακαλάκη παρουσιάζει το βιβλίο της Μαρίκας Ρόμπου-Λεβίδη Επιτηρούμενες ζωές, η Ελίζα Παπαδάκη το βιβλίο των Τάσου Γιαννίτση και Σταύρου Ζωγραφάκη Σπάζοντας τον φαύλο κύκλο, ενώ ο Γεράσιμος Κακολύρης γράφει για το βιβλίο του Κύρκου Δοξιάδη Ο Foucault της φιλοσοφίας και της Αριστεράς.

Τα Σύγχρονα Θέματα στο Διαδίκτυο:  http://www.synchronathemata.gr/https://www.facebook.com/synchronathemata και https://twitter.com/SynxronaThemata
Το σύνολο των τευχών των Σύγχρονων Θεμάτων (από το 1962 μέχρι σήμερα) είναι πλέον διαθέσιμο ψηφιακά στο αρχείο της ιστοσελίδας μας:

Σύγχρονα Θέματα – Τεύχος 134-135
Ιούλιος-Δεκέμβριος 2016
Τιμή: €12,00

 

Εμφανίσεις: 442

SONIK – Τεύχος 104

SONIK – Τεύχος 104 Μισός αιώνας ηλεκτρονικής μουσικής στην Ελλάδα Σεπτέμβριος 2016


Η ηλεκτρονική εμπειρία στη χώρα μας έχει πια συμπληρώσει μισό αιώνα. Για πρώτη λοιπόν φορά στα χρονικά του ελληνικού μουσικού Τύπου γίνεται απόπειρα από το μουσικό περιοδικό «SONIK» να χωρέσει η ηλεκτρονική μουσική σε ένα τεύχος, το οποίο ξεκινά από τους πρώτους πειραματιστές και φτάνει στα neon parties που ξετρελαίνουν την πιτσιρικαρία του σήμερα. Παράλληλα, γίνεται μια γενναία στάση στα ’90s και στην κουλτούρα των μεγάλων χορευτικών club που καθόρισαν τη σχέση μιας μεγάλης μάζας της ελληνικής νεολαίας με τα ηλεκτρονικά.

Μεταξύ άλλων:
• Ο Παναγιώτης Μένεγος ζωντανεύει την εποποιία του Life FM, του «σταθμού των ρέιβερς»
• Ο Φώντας Τρούσας σκιαγραφεί όλα όσα συνέβαιναν μέχρι τη Λένα Πλάτωνος
• Η Λήδα Γαλανού γράφει για τα ξέφρενα πάρτι στο Faz της Μαβίλη
• Ο Junior SP μας ξεναγεί στο περίφημο Άλσος
• Ο Ανδρέας Κύρκος αποτιμά το φαινόμενο Στέρεο Νόβα
• Ο Γιώργος Μιχαλόπουλος ξαναζεί το επικό DJ set του John Digweed στο Cavo Paradiso της Μυκόνου
• Ο Νίκος Δασκαλόπουλος σκέφτεται τι σήμανε το τέλος των μεγάλων clubs
• Ο Άρης Καζακόπουλος χώνεται στα neon parties της Αθήνας των ’10s
• Η Χρύσα Οικονομοπούλου θυμάται τις +Soda βραδιές
• Ο Χάρης Συμβουλίδης εξετάζει τη διασύνδεση εθνικισμού και techno
• Ο Στυλιανός Τζιρίτας ξαναβρίσκεται στη Φάρμα των Οινοφύτων
• Η Μαρία Παππά καταγράφει τη σχέση της Αθήνας με το dubstep

SONIK – Τεύχος 104
Μισός αιώνας ηλεκτρονικής μουσικής στην Ελλάδα
Σεπτέμβριος 2016
88 σελ.
Τιμή: €5,90

 

Εμφανίσεις: 720

Μετρονόμος – Τεύχος 60

Μετρονόμος – Τεύχος 60


Το μουσικό περιοδικό γιορτάζει τα 15 χρόνια κυκλοφορίας του. Στο τεύχος 60 περιλαμβάνονται τα κείμενα:
Γράμματα από τη Γερμανία. 50 χρόνια από το έργο των Μίκη Θεοδωράκη και Φώντα Λάδη
Γιάννης Διδίλης – Ο μαέστρος του Μίκη, του Αλέξη Βάκη. Δισκογραφία: Γιώργος Ξαγοράρης
Κώστας Φασουλάς , του Θανάση Συλιβού
Αγγελική Τουμπανάκη, του Αντρέα Ντούσκα
Γιάννης Παλαμίδας, του Σταύρου Γ. Καρτσωνάκη
Ρίτα Αντωνοπούλου, του Σπύρου Αραβανή
ΚουARTέτο – «Εν τη ρύμη των ήχων», του Θανάση Συλιβού
Βασίλης Ανδρικόπουλος, της Μίνας Μαύρου
Σταμάτης Χατζηευσταθίου, του Ηλία Βολιότη-Καπετανάκη
Γιώργος Σκαμπαρδώνης, του Θανάση Συλιβού
Γιάννης Αργύρης – Ο γενάρχης του Νέου Κύματος, του Δημήτρη Μπαγέρη
Βασίλης Φλώρος, του Ηλία Βολιότη – Καπετανάκη
Ιστορίες τραγουδιών, του Βασίλη Τραπέτσα
Λευτέρης Ξανθόπουλος: Από το ημερολόγιο ενός συλλέκτη
«Καϊκάκι δέκα μέτρα» και «Τα καράβια έχουν ψυχή». Δύο τραγούδια σε στίχους Γιάννη Χούμα και η ιστορία τους, του Χρόνη Πλατίνου
Νίκος Μεργιαλής – «Μουσικοί ιχνηλάτες», του Ηλία Βολιότη – Καπετανάκη
Μενίδι: Το πανηγύρι της Ζωοδόχου Πηγής, του Θανάση Κατάρα

Το τεύχος συνοδεύει το cd «Τραγούδια του βυθού», μια ιδιαίτερη συλλογή των Χάρη και Πάνου Κατσιμίχα.

Μετρονόμος – Τεύχος 60
Απρίλιος - Ιούνιος 2016
86 σελ.
Τιμή: €5,00

 

Εμφανίσεις: 903

Νήσος Άνδρος – Τόμος 10

Νήσος Άνδρος – Τόμος 10 Καλοκαίρι 2016


Στο ιστορικό αυτό 10ο τεύχος γίνεται ιδιαίτερη μνεία στον καθηγητή του Παντείου Πανεπιστημίου Ζαχαρία Δεμαθά και τον σπουδαίο καρδιολόγο Σπύρο Μπαφαλούκο που πρόσφερε τόσα στο νησί της Άνδρου, οι οποίοι έφυγαν τη χρονιά που πέρασε. Στο τεύχος αυτό υπάρχουν κείμενα και για τους δύο.

Για να καλύψουν κατά το δυνατόν το δυσαναπλήρωτο κενό στο περιοδικό, έβαλαν πλάτη νέα πρόσωπα: Ο βυζαντινολόγος Γιώργος Πάλλης, o συγγραφέας-αρχιτέκτονας Νίκος Βασιλόπουλος, ο Ανδρέας Μακρογκίκας, η Ελένη Σαλουβάρδου και ο Γιάννης Καπάκης είναι μερικοί από τους νέους ανθρώπους που στελεχώνουν το περιοδικό.

Δημοσιεύονται επίσης: Ένας διάλογος του Βαγγέλη Πισσία με τον Ζαχαρία Δεμαθά, το κείμενο του Δημήτρη Κυρτάτα: «Η Ιστορική συνείδηση του Θεόφιλου Καΐρη», μια επείγουσα αναφορά της Εταιρείας Ανδρίων Επιστημόνων, το κείμενο του Γιάννη Πίππα: «Δημοσθένης Πίππας – Ο Ανδριώτης Έφορος Αρχαιοτήτων Κυκλάδων», το κείμενο της Όλγας Καραγιάννη: «Περπατώντας και εκτιμώντας την Άνδρο», το κείμενο του Γιώργου Σπέη: «Μια διαχρονική πορεία στο τοπίο της Άνδρου», το
άρθρο του Ζαχαρία Παπαντωνίου: «Σκιαμαχία» και άλλα πολλά...

Νήσος Άνδρος – Τόμος 10
Καλοκαίρι 2016
210 σελ.
Τιμή: €10,00

 

Εμφανίσεις: 882

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Email:
Θέμα:
Μήνυμα:

ΠΤΟΛΕΜΑΙΩΝ 4 (ΠΛΑΤΕΙΑ ΠΡΟΣΚΟΠΩΝ)
11635 ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ.-FAX: 210-7212307
info@diastixo.gr

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

*  Το email σας:

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΔΙΚΤΥΑ

facebook icontwitter icongoogle plus iconpinterest iconyoutube iconrss icon

Με την υποστήριξη του diastixo.gr - Designed by: artspr