fbpx
«Για την έκθεση ζωγραφικής “Εικόνες από το μέλλον” της Εβίτας Κανέλλου» της Τούλας Ρεπαπή

«Για την έκθεση ζωγραφικής “Εικόνες από το μέλλον” της Εβίτας Κανέλλου» της Τούλας Ρεπαπή

Η Εβίτα Κανέλλου, ζωγράφος και φωτογράφος, με εικοσαετή εικαστική πορεία, λιτή και αφαιρετική, αποτυπώνει στους πίνακές της χρώματα γεμάτα από φρεσκάδα, ελπίδα και έλξη, ζωγραφίζοντας την αυγή ενός νέου φουτουριστικού λαμπερού κόσμου· ενός κόσμου, που μέσα του κουβαλά τις ρίζες και τα φυτά από τους τόπους και τους δρόμους που μέχρι τώρα είδε και περπάτησε. Η φύση παρούσα σε όλους τους πίνακές της, προσθέτει την ομορφιά της, σαν το ανοιχτόχρωμο γρασίδι της άνοιξης, κι αλλού, σαν δύο ανθρωπόμορφα δένδρα παιδικής ζωγραφικής, που συνομιλούν μεταξύ τους ριζωμένα σε μια ρόδινη, φλεγόμενη, γόνιμη και σαν αυγή ανατέλλουσα γη. Μέσα από τη λάμψη των επιφανειών τους και τις κάποιες ρόδινες αποχρώσεις τους, η δημιουργός μάς αποκαλύπτει και τα ευτυχισμένα παιδικά της χρόνια κι όσα από τότε σαν αναμνήσεις καταχώρισε μέσα της. Εκεί, στην ιδιαίτερη πατρίδα της, τον Πύργο της Ηλείας.

Επηρεασμένη με εικόνες από τις επισκέψεις της ανά τον κόσμο, στα έργα της εμφανίζεται να «χτίζει» και να μας παρουσιάζει έναν άλλο κόσμο. Τα κτίρια ορθώνονται στιλπνά, εύκαμπτα, με τις ευθείες τους να λυγίζουν σαν να χαιρετούν ή σαν να υποκλίνονται, άλλα με ευθείες γραμμές μοιάζουν να απογειώνονται στο μέλλον κι άλλα, διογκωμένα, μοιάζουν να έχουν κλείσει τον ήλιο μέσα τους, ενώ ένας κατακόκκινος τοίχος, όμοιος με ανθό, δείχνει ένα φλεγόμενο τέρμα. Έναν περιορισμό.

Με το σύνολο από τους πίνακες της έκθεσης αυτής, η Εβίτα Κανέλλου μάς δείχνει έναν νέο κόσμο, τον δικό της, προβάλλοντας ταυτόχρονα την αισιοδοξία του μέλλοντος. Κτίρια με μικρά γυάλινα λαμπερά παράθυρα στους τοίχους μοιάζουν με άπειρες μικρές φωτισμένες κρυστάλλινες λάμπες του Louis C. Tiffany, κι αλλού, σαν μικρά φωτεινά ψηφιδωτά στολίζουν τις όψεις τους, μετατρέποντας τις επιφάνειές τους σε μια κατάφωτη γιορτινή ένδυση. Τα φύλλα των φυτών της, από την άλλη, θυμίζουν εικόνες από την ταινία με τα εφιαλτικά Όνειρα του Ακίρα Κουροσάβα, τα οποία μετά την πυρηνική έκρηξη και ενώ έχουν χάσει το εύκαμπτο του μίσχου τους, διατηρούν το πράσινο χρώμα της ελπίδας για ένα φωτεινό και πιο γόνιμο αύριο. Μοιάζει η ζωγραφική πρόταση της δημιουργού να είναι: Ναι, θα δούμε την αναγέννηση της φύσης και του κόσμου, αν πάνω στους καμβάδες της ζωής και των πράξεών μας προστεθούν σχέδια και χρώματα που θα μας οδηγήσουν στην ομορφότερη έξοδο/είσοδο προς το μέλλον.

Τα κτίρια ορθώνονται στιλπνά, εύκαμπτα, με τις ευθείες τους να λυγίζουν σαν να χαιρετούν ή σαν να υποκλίνονται, άλλα με ευθείες γραμμές μοιάζουν να απογειώνονται στο μέλλον κι άλλα, διογκωμένα, μοιάζουν να έχουν κλείσει τον ήλιο μέσα τους.

Μέσα από τη μεικτή τεχνική, τα έργα της Εβίτας Κανέλλου αντανακλούν τη χαρά, την κομψότητα και την υπόσχεση της ελπίδας ενός κόσμου στον οποίο θα υπερτερεί η ομορφιά, η αναβίωση και η δύναμη του φωτός.

Εγκαίνια έκθεσης: 7 Νοεμβρίου 2023, 19:30
Διάρκεια έκθεσης: 7 Νοεμβρίου έως 2 Δεκεμβρίου 2023
Ώρες λειτουργίας: Τρίτη-Παρασκευή: 10:00-14:00 & 17:00-20:00, Σάββατο: 11:00-15:00

Γκαλερί Αργώ
Νεοφύτου Δούκα 5, Κολωνάκι
Τηλ.: 210.7249333


 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ
Οι νικήτριες και ο νικητής του Βραβείου Τέχνης Ιδρύματος Γ. & Α. Μαμιδάκη 2024

Το Ίδρυμα Γ. & Α. Μαμιδάκη με μεγάλη χαρά ανακοινώνει τους/τις νικητές/τριες του Βραβείου Τέχνης 2024: είναι η Ειρήνη Μίγα, η Κατερίνα Νάκου και ο Στρατής Ταυλαρίδης. Από το 2019 που ξεκίνησε, ο θεσμός του...

ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ
«Σημείο φυγής… στο κόκκινο»: Η έκθεση της Άννας Τσαπάρα θα σας ταξιδέψει

Προσωπικά βιώματα αλλά και εικόνες που κάτι έχουν να της πουν γίνονται η σπίθα που ανάβει τη φλόγα της έμπνευσης. Τα πινέλα της Άννας Τσαπάρα παίρνουν φωτιά, με το μπλε, το κόκκινο, το κίτρινο και...

ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ
«Απόστολος Γιαγιάννος: 50 χρόνια Τέχνη»: Αναδρομική έκθεση στην γκαλερί Sianti

Η αναδρομική έκθεση Απόστολος Γιαγιάννος: 50 χρόνια Τέχνη εγκαινιάζεται την Πέμπτη 28 Μαρτίου, στις 7 μ.μ., στην γκαλερί Sianti και τιμά τα πενήντα χρόνια (1974-2024) δημιουργίας του σημαντικού καλλιτέχνη, κατά...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Διεύθυνση

Πτολεμαίων 4
(Πλατεία Προσκόπων)
11635 Αθήνα,
Τηλ.-fax: 210.7212307
info@diastixo.gr
ISSN: 2585-2485

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας και μάθετε πρώτοι. τα τελευταία νέα για το βιβλίο και για τις τέχνες.

Με την επίσκεψη στο site μας, αποδέχεστε τη χρήση Cookies από το diastixo.gr, με σκοπό τη βελτίωση των υπηρεσιών που σας παρέχουμε.