Παύλος Ζάννας
Παύλος Ζάννας

Παύλος Ζάννας

«8-2-71 […]

Απόψε ήρθε κάπου στην Αίγινα ένα λούνα παρκ και τα μεγάφωνά του φωνάζουν το λαό κι αναγγέλλουν τα ζώα της ζούγκλας και μας θυμίζουν τον δίσκο του Μαρκόπουλου “Χρονικό”, που έχει μερικά πολύ ωραία τραγούδια και καλούς στίχους, ανάμεσα στα οποία το “Περάστε κόσμε… το καφενείο η Ελλάς… οι αλυσίδες δωρεάν…” κτλ.

Όμως, μόλις τελείωσε η ανακοίνωση του λούνα παρκ, τα μεγάφωνά του άρχισαν να παίζουν τα παλιά και τα πιο όμορφα ρεμπέτικα: Τσιτσάνη, Παπαϊωάννου. Ανοίξαμε το παράθυρο, ακούμε τώρα το “Όμορφη Θεσσαλονίκη”, μας έπιασε όλους μια απροσδιόριστη θλίψη, το πραγματικό φυλακίστικο, βουβό, μελαγχολικό παράπονο ή νοσταλγία, όλα αυτά που εκφράζονται στα καλά ρεμπέτικα».

Από το «Ημερολόγιο της φυλακής» του Παύλου Ζάννα |1929 - 6.12.1989|, λογοτέχνη, καλλιτεχνικού διευθυντή, κριτικού θεάτρου, κινηματογράφου και κυρίως λογοτεχνίας, σημαντικού διανοούμενου με ισχυρή κοινωνική συνείδηση, δημοσίευσε δοκίμια σε εφημερίδες, περιοδικά και συλλογικούς τόμους, ενώ παράλληλα ασχολήθηκε με τη μετάφραση μεταφέροντας στη γλώσσα μας Προυστ, Φλομπέρ, Σεμπρούν κ.ά.

#ΣανΣημερα #OnThisDay #sansimera #diavazo #vivlio #βιβλίο

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
Κόλιν Ντέξτερ

«Νομίζω ότι πρέπει κανείς να είναι προετοιμασμένος να γράψει ένα σωρό ανοησίες στην αρχή, και μετά μπορεί να τα ξεδιαλέξει. Το σημαντικό είναι να ξεκινήσεις». Κόλιν Ντέξτερ |29.9.1930 - 21.3.2017|, Άγγλος...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
Κωστής Παπαγιώργης

«Επειδή όλα τα μαθαίνουμε κατά κανόνα από την εύκολη μεριά τους, τελικά η σχέση με τη ζωή υποκύπτει σε φτηνές συμφωνίες με τη συνήθεια, η οποία είναι τετραπέρατη μεν, αλλά μοιάζει με τυφλοσούρτη ο...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Το μήνυμά σας

Διεύθυνση

Πτολεμαίων 4
(Πλατεία Προσκόπων)
11635 Αθήνα,
Τηλ.-fax: 210.7212307
info@diastixo.gr
ISSN: 2585-2485

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας και μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα για το βιβλίο και για τις τέχνες.

 

Το email σας: