Ελένη Χωρεάνθη: «Γυναίκες σε υαλοπωλείο»

Ελένη Χωρεάνθη: «Γυναίκες σε υαλοπωλείο»

 

«Είναι δυνατόν δυο τηλεφωνήματα απρόσμενα ν' αλλάξουν άρδην τη ζωή και τη μοίρα ενός ανθρώπου; Κι όμως, είναι. Αυτό τουλάχιστον συνέβη στη δική μου περίπτωση. Και δεν χωράει αμφιβολία πως υπήρξε αποχρών λόγος και στις δυο περιπτώσεις. Αυτό έδειξε η συνέχεια των πραγμάτων. Απ' ό,τι με έχει διδάξει η πείρα, αν και κάπως αργά, τίποτα στη ζωή ενός ανθρώπου δεν είναι τυχαίο. Τίποτα απ' όσα μας συμβαίνουν δεν γίνεται χωρίς κάποιον σκοπό. Υπάρχει αιτιώδης σχέση ανάμεσα στο γεγονός και στον χρόνο που συμβαίνει αυτό, στο αίτιο και στο αιτιατό. Για όλα τα πράγματα και για τα γεγονότα που μας συμβαίνουν υπάρχει κάποιο κίνητρο, κάποιος ουσιώδης ή και ασήμαντος λόγος, κάποια σκοπιμότητα, οπωσδήποτε…»

Στο μυθιστόρημα της ποιήτριας πάνω απ' όλα (κι αυτό φαίνεται) Ελένης Χωρεάνθη, όλα ξεκινούν από το τέλος, όταν «πού πια καιρός» κι απ' το πρόβλημα. Μια γυναίκα βρίσκεται στον σταθμό, βρίσκεται Σε σταθμό, ο γιος της την αποχαιρετά κι εκείνη πηγαίνει έκτη φορά για εξετάσεις. Απέναντί της, ένα παράταιρο ζευγάρι που χαριεντίζεται και όλη της η ζωή. Ο πατέρας του γιου της και έρωτας της ζωής της, η σχέση τους που ξεκινά μπροστά σε έναν... πίνακα. Γυναίκες σε υαλοπωλείο ο τίτλος του. Γυναίκες σε υαλοπωλείο και το περιεχόμενο του βιβλίου: η ζωή της Δάφνης κι η προδοσία του Άλκη. Η ζωή της Μαργαρίτας ή Ρίτας, που ήταν η γραμματέας και ερωμένη του Άλκη. Η ζωή της Χαράς, που ήταν η ερωμένη των πάντων (και του Άλκη), της Χαράς της αισθητικού. Η ζωή τους, ένα ταξίδι μέσα στο ίδιο τρένο. Ο καθένας τους μόνος ή συμβιβασμένος με άλλον, στο δικό του βαγόνι, ο καθένας στην άνοδο και την πτώση του, ο καθένας με τη δική του δίκαιη ή άδικη πληρωμή.

Στα κεφάλαια, εναλλάσσεται η ζωή και η φωνή τους πρωτοπρόσωπα, οι καλές στιγμές τους και η πτώση τους, η ψευδαίσθηση του έρωτα, η μοναξιά, η πλάνη, η προδοσία.

Με διαρκή φλας μπακ και σπαρταριστούς διαλόγους, η συγγραφέας αποκαλύπτει τις αντιφάσεις των ηρώων της, με ποιητικές και λογοτεχνικές αναφορές (αρχαίοι τραγικοί, ψαλμοί, Παπαδιαμάντης, Ελύτης, Τσαρούχης...) αποδεικνύει ότι τα βασικά της ύπαρξης παραμένουν τα ίδια. Γέννηση, έρωτας, προδοσία, ασθένεια, θάνατος, ταξιδεύουν μαζί τους, μαζί με τη Δάφνη στο ίδιο τρένο.

Συναντιούνται, χωρίζουν και ξανασμίγουν εφόσον όλα υπόκεινται, κι όλοι, στην ίδια νομοτελειακή αλυσίδα.

Ένα μυθιστόρημα που είναι πολλά: ερωτικό, αυτογνωσίας, ένα δοκίμιο, τελικά, μοναξιάς και προδοσίας. Με ποίηση και λεπτή ειρωνεία. Με ατμόσφαιρα και ψυχαναλυτικό βάθος. Με εγκιβωτισμένους μονολόγους, επειδή τα βασικά στη ζωή τα αντιμετωπίζουμε μόνοι μας. Με την πικρή διαπίστωση ότι «ο κόσμος θα συνεχίσει και χωρίς εμάς». Με την ελπίδα της ηρωίδας ότι κι αυτό, τελικά, θα περάσει.

ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΣΕ ΥΑΛΟΠΩΛΕΙΟΓυναίκες σε υαλοπωλείο
Ελένη Χωρεάνθη
Gema
220 σελ.
Τιμή € 12,00

 

Τα σχόλια σας

Κάντε το σχόλιο σας, με σύνδεση από το facebook ή συμπληρώστε τα στοιχεία σας, στην παρακάτω φόρμα.

 


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Διεύθυνση

Πτολεμαίων 4
(Πλατεία Προσκόπων)
11635 Αθήνα,
Τηλ.-fax: 210.7212307
info@diastixo.gr
ISSN: 2585-2485

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας και μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα για το βιβλίο και για τις τέχνες.

 

Το email σας: