fbpx
Αθηνά Μπίνιου: «Η κυρά της Αιξωνής» κριτική της Ελένης Σαραντίτη

Αθηνά Μπίνιου: «Η κυρά της Αιξωνής»

Το καινούργιο βιβλίο της Αθηνάς Μπίνιου κυριολεκτικώς με συνεπήρε, καθώς σ’ αυτό είδα να ζωντανεύουν, με τρόπο χαριτωμένο, ευφυή και έμπειρο, σκηνές από τη ζωή των προγόνων μας, μέρες και νύχτες σε μια συνοικία ζωηρή, ζωντανή, ανθρωπινή. Ένας δρόμος πολυσύχναστος διασχίζει ολόκληρη την περιοχή, ξεκινά από τα πλάγια του Υμηττού και ξεδιψά στη θάλασσα. Δεν είναι πλατύς, δεν είναι επιμήκης, πρόκειται όμως για έναν ωραίο, χαλικόστρωτο δρόμο, με τοιχίο κατασκευασμένο από υλικό σαν το σημερινό ξερολίθι. Από τις ρωγμές, με την πρώτη βροχή, ξεπηδούν αγριολούλουδα. Ολόκληρος τρία χιλιόμετρα, μα είναι το κέντρο και το πέρασμα της πόλης που ονομάζεται Αιξωνή, της οποίας οι κατοικίες είναι κτισμένες δεξιά και αριστερά του.

Αυλίτσες, λουλούδια, βότανα, μυρωδικά, πουλιά, χήνες, παραπέρα ελαιώνες, μακρύτερα τσομπάνηδες με τα καλοταϊσμένα κοπάδια τους. Τόπος ανοιχτόκαρδος, τα γέλια και τα παιχνίδια των παιδιών αντηχούν, σκυλιά, πουλιά, κάρα φορτωμένα προϊόντα της γης, οι φωνές των πλανόδιων πωλητών, δρόμος ζωντανός, πολύχρωμος, πολύβουος. Δήμος Αιξωνής· παραπέρα οι Αλές Αιξωνίδες. Σήμερα αναπτύχθηκαν εκεί οι δήμοι Γλυφάδας, Βούλας, Βουλιαγμένης.

Η Αιξωνή, μεταξύ 5ου και 4ου αιώνος, ήταν πόλη με δραστήριους και νοικοκυρεμένους κατοίκους, προοδευμένη, ειρηνική· εξάλλου, στα χρόνια εκείνα δημιουργήθηκαν συνθήκες και προϋποθέσεις για μια πρωτοφανή άνοδο του επιπέδου της ζωής χάρη στη φωτεινή και καθοριστική παρουσία αυτού που ο Θουκυδίδης χαρακτήρισε: «Πρώτον ων Αθηναίων λέγειν τε και πράσσειν δυνατώτατος». Η Αθήνα του Περικλή ήταν παρούσα παντού.

Στο καινούργιο αυτό βιβλίο της η γνωστή συγγραφέας, «σαν παραμύθι τάχα», προσφέρει στα παιδιά ένα δώρο, καθώς, δίχως κόπο, δίχως αναγκασμό, επισκέπτονται μια πόλη αρχαία, ελληνική, που υπήρξε και έσφυζε από ζωή. Γνωρίζονται με τα παιδιά της, βλέπουν τις προτιμήσεις, τα παιχνίδια τους, παίζουν κι αυτά μαζί τους…

Η Αιξωνή, λοιπόν, κι ο δρόμος της, και τα παιδιά της, και το ασταμάτητο πηγαινέλα, και τ’ ανθισμένα περιβόλια της, και ο εργατικός κόσμος των ενηλίκων, και τα δέντρα της τα ιερά, οι ελιές, και ανάμεσά τους ένα σπίτι μ’ ορθάνοιχτη πάντα την πόρτα, ανακουφιστικό σαν φωλιά, ζεστό· το σπίτι της γυναίκας που έχει πάρει το όνομα της πόλης. Αιξωνή ονομάζεται και είναι δασκάλα και ιέρεια της θεάς Ήβης, προστάτιδας της περιοχής. Όμορφη και γλυκιά, στοχαστική και γελαστή, το κεντρικό πρόσωπο του μυθιστορήματος, είναι μια δεύτερη μάνα για τα παιδιά όλου του κόσμου, τα οποία τρέχουν συνεχώς κοντά της κοιτάζοντάς τη με αγάπη, σεβασμό και ανυπομονησία: η Κυρά της Αιξωνής αφηγείται ιστορίες θαυμαστές. Συχνά τα συνοδεύει στη θάλασσα. Τους μιλά γαλήνια και σοφά για παρελθόν και μέλλον, για ανθρώπους που πέρασαν μα δεν ξεχάστηκαν, για θεούς και ήρωες, για φυσικά φαινόμενα, ανασταίνει για χάρη τους μύθους και θρύλους κι εκείνα αντλούν γνώσεις και καλοσύνη. Παίζουν. Χαίρονται. Ονειρεύονται.

Μα δεν είναι μόνον τα παιδιά που την επισκέπτονται ή τη συναντούν με λαχτάρα, έρχονται και οι γονείς τους, και οι παππούδες, ακόμη και περαστικοί πονεμένοι, ασθενείς ή βασανισμένοι. Η Κυρά έχει χεράκια μαγικά, καρδιά γενναία και πονετική, γνωρίζει από βότανα και προσευχές, όσο μπορεί ανακουφίζει άλγη σώματος και ψυχής. Επιπλέον, λατρεύουν τις ιστορίες της, αγαπούν να ακούν για καμώματα θεών, μα και για ανώτερες πράξεις θνητών. Περιμένουν δε και τα γευστικά φιλέματά της. Που τα κερνά πάντα μ’ εκείνο το γέλιο της το ανθισμένο. Για κάθε νεογέννητο η Κυρά φυτεύει μια ελιά, το δέντρο το άγιο, του ανθρώπου το δέντρο.

Είναι αναρίθμητα και είναι πολύτιμα όλα όσα προσφέρει το ευλογημένο αυτό πλάσμα, αυτή η ωραία στη θωριά και στην ψυχή γυναίκα στους συμπολίτες της. Με τρόπο δε φυσικό και εύληπτο, η Αθηνά Μπίνιου, μέσω των αφηγήσεων της Κυράς, και χάρη στις πάμπολλες γνώσεις της ιέρειας για το παρελθόν, τις οποίες μεταδίδει σε μικρούς και μεγάλους κατά τις νυχτερινές συναναστροφές, μα και στις εξορμήσεις σε εξοχές, στους περιπάτους, στα διάφορα κοινωνικά γεγονότα, όλες αφηγήσεις ζωηρές και με το δικό της χρώμα και την ιδιαίτερη λάμψη η καθεμιά, ο νέος αναγνώστης θα πληροφορηθεί, αβίαστα μάλιστα, συχνά και με χιούμορ, πολλά από τα της ζωής των προγόνων του, γεγονότα του καθημερινού βίου αλλά και πράξεις μεγάλης ιστορικής αξίας.

Μάλιστα, επειδή μερικές από τις διηγήσεις της Κυράς έχουν ένα στήσιμο θεατρικό, το παιδί μα και ο μεγαλύτερος μεταβάλλεται σε θεατή, ζει ζωηρά τις στιγμές σαν να είναι μέλος της ωραίας συντροφιάς. Χαρακτήρες ωραίοι, φυσικοί, ανθρώπινοι, άλλοτε με τις ταλαιπωρίες και άλλοτε με τις επιτυχίες και τις χαρές τους, με τις συνήθειες και τις ιδέες τους, με τις φιλίες και τα παράπονά τους, με τον καθημερινό αγώνα τους, τις αγάπες τους και τα όνειρά τους, με την οικογενειακή ζωή, τις υποχρεώσεις στην πατρίδα, άνθρωποι του μόχθου, είναι εδώ στις σελίδες της Κυράς της Αιξωνής περιμένοντας να αγαπηθούν. Τα δε παιδιά, πανταχού παρόντα στο βιβλίο, έχουν αγαπηθεί από την πρώτη ήδη στιγμή.

Πόσο όμοιοι είναι πάντοτε οι άνθρωποι! Και πόσο μοιάζουν πάντοτε τα παιδιά! Κι ας περνούν ταχύτατα, σαν να τους κυνηγούν, οι αιώνες. Άπαντες διψούν για χαρά, για γέλιο και συντροφιά, για αγάπη και ελπίδα, για ζωή με πρόσωπο που γνέφει ευνοϊκά. Άπαντες σε όλη την Ελλάδα. Σε πολιτείες, κώμες ή χωριά. Σε ψηλώματα ή ακρογιάλια.

Στο καινούργιο αυτό βιβλίο της η γνωστή συγγραφέας, «σαν παραμύθι τάχα», προσφέρει στα παιδιά ένα δώρο, καθώς, δίχως κόπο, δίχως αναγκασμό, επισκέπτονται μια πόλη αρχαία, ελληνική, που υπήρξε και έσφυζε από ζωή. Γνωρίζονται με τα παιδιά της, βλέπουν τις προτιμήσεις, τα παιχνίδια τους, παίζουν κι αυτά μαζί τους... Και αχ, αυτή η κατσαρομάλλα παιδούλα, η Φιλοστράτη, με την αχώριστή της αγριόχηνα τη Νήνιον, διαρκώς στους δρόμους γυρνά· πιο ταιριαστό όνομα δεν θα μπορούσαν να της δώσουν! Τέλος, οι αναγνώστες έρχονται σε επαφή με τους ωριμότερους, μαθαίνουν τα επαγγέλματά τους, τις προσδοκίες τους και, αν αφεθούν με ελεύθερο νου, ταξιδεύουν ακόμη μακρύτερα, φθάνουν εκεί που κατοικούσαν και κυριαρχούσαν ήρωες και παντοδύναμοι θεοί.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τμήμα του αρχαίου δρόμου υπάρχει και σήμερα ακόμη, βρίσκεται καλά συντηρημένο και απόλυτα προστατευμένο· θα το βρείτε στην περιοχή της Γλυφάδας, απέναντι από το εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου Βουλιαγμένης. Είναι δε εμφανές μέσα από κρυστάλλινες, άθραυστες προθήκες. Το εύρημα θεωρήθηκε από τους αρχαιολόγους σημαντικό, διότι χάρη σ’ αυτό συμπληρώθηκε, επιβεβαιώθηκε και φάνηκε η ζωτικότατη για την περιοχή, μα και για τις όμορες περιοχές, αρτηρία.

Οι ασπρόμαυρες, ντελικάτες και καλοδουλεμένες εικόνες της Μαρίας Οικονόμου, στο πνεύμα του κειμένου και των μακρινών εκείνων χρόνων.

ΥΓ. Στις τελευταίες σελίδες παρατίθενται πληροφορίες και –εν συντομία– γεγονότα ιστορικά, ως και χάρτης της έκτασης όπου αναπτύχθηκε ο δρόμος.

Ηλικία: 10+

Η κυρά της Αιξωνής
Η ιστορία ενός αρχαίου δρόμου
Αθηνά Μπίνιου
εικονογράφηση: Μαρία Οικονόμου
Πατάκης
230 σελ.
Τιμή € 8,70
001 patakis eshop


 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΚΡΙΤΙΚΕΣ > ΝΕΑΝΙΚΑ - ΕΦΗΒΙΚΑ
Kiran Millwood Hargrave: «H Τζούλια και ο καρχαρίας»

Εμένα με λένε Τζούλια. Και θα σας διηγηθώ την ιστορία από εκείνο το καλοκαίρι που πέρασα σε έναν φάρο. Το καλοκαίρι που σχεδόν έχασα τη μαμά μου και βρήκα έναν καρχαρία πιο παλιό κι από τα αιωνόβια δέντρα... Απλά,...

ΚΡΙΤΙΚΕΣ > ΝΕΑΝΙΚΑ - ΕΦΗΒΙΚΑ
Στέλλα Στεργίου – Γεωργία Ζάχαρη: «Άλκη Ζέη: Κοντά στις ράγιες»

Μία πολύ επιτυχημένη μεταφορά σε graphic novel ενός από τα πιο αγαπημένα μυθιστορήματα της μεγάλης Ελληνίδας συγγραφέα, της Άλκης Ζέη, η οποία απεβίωσε το 2020, υπογράφουν δύο νέες γυναίκες...

ΚΡΙΤΙΚΕΣ > ΝΕΑΝΙΚΑ - ΕΦΗΒΙΚΑ
Θοδωρής Κούκιας: «Τετράγωνα κύματα, ιπτάμενες μέδουσες»

Συναρπάζει νεαρούς αλλά και μεγαλύτερους αναγνώστες το βιβλίο του Θοδωρή Κούκια Τετράγωνα κύματα, ιπτάμενες μέδουσες, που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Κέδρος, για αναγνώστες από 15 ετών. Η ιστορία του...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Διεύθυνση

Πτολεμαίων 4
(Πλατεία Προσκόπων)
11635 Αθήνα,
Τηλ.-fax: 210.7212307
info@diastixo.gr
ISSN: 2585-2485

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας και μάθετε πρώτοι. τα τελευταία νέα για το βιβλίο και για τις τέχνες.

Με την επίσκεψη στο site μας, αποδέχεστε τη χρήση Cookies από το diastixo.gr, με σκοπό τη βελτίωση των υπηρεσιών που σας παρέχουμε.