ΚΩΔΙΚΑΣ 99

ΚΩΔΙΚΑΣ 99

ΚΩΔΙΚΑΣ 99 της Έλενας Αρτζανίδου

Μπαίνοντας στο σπίτι, οι προβληματισμοί μου σχετικά με το γρίφο και τη Ρένια πήγαν περίπατο, αφού είδα τους χθεσινούς μου φόβους να επαληθεύονται. Ο πατέρας, όπως και τις προηγούμενες τρεις μέρες, με περίμενε με ένα ποτήρι τσίπουρο στο σαλόνι, σημάδι πως πάλι δεν είχε μεροκάματο…

Κώδικας 99: ο τίτλος από μόνος του σε κάνει να αναρωτιέσαι και αμέσως σε καλεί να διαβάσεις το βιβλίο, θέλοντας να δεις και να μάθεις τι είναι αυτός ο κώδικας που απευθύνεται στο εφηβικό κοινό.

Η Γιώτα Φώτου με το νέο της νεανικό βιβλίο στήνει ένα ρεαλιστικό στόρι με αληθινούς ήρωες που βρίσκονται στο γυμνάσιο. Η συγγραφέας από τις πρώτες κιόλας σελίδες καταφέρνει να περάσει στο εφηβικό της μυθιστόρημα συμπεριφορές που τα τελευταία χρόνια αυξάνονται ανησυχητικά, καθώς και συναισθήματα που θα υπάρχουν πάντα.

Φιλία, έρωτας και εκφοβισμός μέσα από ψυχολογική βία· ρατσισμός που δεν αφορά μόνο την αλλοδαπή Αλσίρα, αλλά και τη δυσλεκτική Ρένια, προερχόμενος τόσο από συνομηλίκους, αλλά και από ενήλικους καθηγητές –όπως ο φυσικός Μπόνιας– που δεν ξέρουν ή δε θέλουν να ασχοληθούν με παιδιά με δυσκολίες – κι εδώ φανερώνεται ένα εκπαιδευτικό σύστημα στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση που είναι ανίκανο να αντιδράσει, αγνοώντας ή αδιαφορώντας για παιδαγωγικές προσεγγίσεις. Παρ’ όλα αυτά, ορισμένοι στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση γνωρίζουν: στην ιστορία της Φώτου ο χαρακτήρας της φιλολόγου αντιπροσωπεύει τους εκπαιδευτικούς που θέλουν και προσφέρουν τα μέγιστα στα παιδιά με τις όποιες δυσκολίες και ιδιαιτερότητες.

Οικογένειες με οικονομικές δυσκολίες που προβληματίζουν και απασχολούν τα παιδιά, όπως τον κεντρικό ήρωα Γιάννη, αλλά και καταπιεστική συμπεριφορά γονέων σε θέματα που αφορούν την αρίστευσή τους στο σχολείο, όπως στην περίπτωση του Παπ· παιδιά με επικίνδυνη συμπεριφορά που η συγγραφέας φροντίζει να φωτίσει το οικογενειακό πλαίσιο όπου ζουν.

Στον Κώδικα 99, η Γιώτα Φώτου, γνωστή για το ταλέντο της να στήνει αληθινές και δυνατές ιστορίες με έντονη πλοκή, καταφέρνει με τη ρεαλιστική, χωρίς φτιασίδια γλώσσα της να κρατήσει μέχρι τέλους το ενδιαφέρον και την αγωνία του αναγνώστη.

Επίσης οι έφηβοι ήρωες που πλάθει είναι αληθινά παιδιά τού σήμερα και όχι καρικατούρες. Οι νεανικές ψυχές τους μέσα από την ιστορία της λαχταρούν να ερωτευτούν, να διατηρήσουν αλλά και να αποκτήσουν νέες φιλίες. Να προβληματιστούν και να δώσουν λύσεις σε κώδικες γραπτούς ή άγραφους. Οι συναισθηματικές καταστάσεις των ηρώων είναι ζωντανές, οι λέξεις και οι αντιδράσεις τους είναι τόσο αληθινές, που θαρρείς πως βλέπεις και αγγίζεις τους ήρωες.

Η συγγραφέας διαχειρίζεται τα δύσκολα θέματα δίχως ωραιοποιήσεις και διδακτισμό.

Ο Κώδικας 99 της Γιώτας Φώτου σίγουρα θα διαβαστεί από πολλούς εφήβους ή ενηλίκους. Πολλοί θα νιώσουν να ταυτίζονται και σίγουρα κάποιοι θα αναρωτηθούν και θα συλλογιστούν. Αναζητήστε το.

Κώδικας 99
Γιώτα Φώτου
Ψυχογιός
178 σελ.
Τιμή € 9,90

 

 

 

 

 

Τα σχόλια σας

Κάντε το σχόλιο σας, με σύνδεση από το facebook ή συμπληρώστε τα στοιχεία σας, στην παρακάτω φόρμα.

 


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Διεύθυνση

Πτολεμαίων 4
(Πλατεία Προσκόπων)
11635 Αθήνα,
Τηλ.-fax: 210.7212307
info@diastixo.gr
ISSN: 2585-2485

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας και μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα για το βιβλίο και για τις τέχνες.

 

Το email σας: