Χειρόγραφη επιστολή του Ντίκενς «δείχνει» τον απεχθή κ. Γουόκφορντ Σκουίρς
Χειρόγραφη επιστολή του Ντίκενς «δείχνει» τον απεχθή κ. Γουόκφορντ Σκουίρς

Χειρόγραφη επιστολή του Ντίκενς «δείχνει» τον απεχθή κ. Γουόκφορντ Σκουίρς

Την ερχόμενη Πέμπτη πρόκειται να δημοπρατηθεί στη Νέα Υόρκη χειρόγραφη επιστολή του Τσαρλς Ντίκενς προς τον λόρδο Ρόμπερτ Γκρόσβενορ από τον Ιούλιο του 1838, η οποία φαίνεται να υποδεικνύει με σαφήνεια τον κ. Twycross του σχολείου Winton Hall στο Γουεστμόραλντ ως το μοντέλο του φρικτού διευθυντή του οικοτροφείου Dotheboys Hall, σκηνικό του βιβλίου Νίκολας Νίκλεμπι.

Σύμφωνα με τα όσα γράφει ο συγγραφέας στην επιστολή του, είχε βρεθεί κοντά στη γειτονιά του κ. Twycross «κατά τη διάρκεια μιας μικρής περιήγησης στα σχολεία του Γιόρκσαϊρ» που είχε κάνει τον προηγούμενο χειμώνα.

Έως τώρα, μελετητές του Νίκολας Νίκλεμπι ταύτιζαν τον μονόφθαλμο, μοχθηρό διευθυντή με τον William Shaw της Ακαδημίας Bowes στο Γιόρκσαϊρ, βρίσκοντας μάλιστα και κοινά χαρακτηριστικά μεταξύ των δύο προσώπων: ένα από αυτά είναι ότι και ο αληθινός William Shaw είχε χάσει την όρασή του από το ένα μάτι. H στροφή που δίνει τώρα στην υπόθεση η επιστολή φαίνεται ότι θα ικανοποιούσε τον τρισέγγονο του William, Ted Shaw, ο οποίος πριν από δεκαεφτά χρόνια είχε διαμαρτυρηθεί έντονα για ό,τι είχε θεωρήσει διασυρμό του προγόνου του.

Ωστόσο, παρά την επιθυμία των μελετητών του για τη σαφή ταύτιση των λογοτεχνικών του ηρώων με πραγματικά πρόσωπα, ο ίδιος ο Ντίκενς είχε δηλώσει ξεκάθαρα ότι ο κ. Γουόκφορντ Σκουίρς «είναι εκπρόσωπος μιας τάξης, κι όχι ενός μεμονωμένου ατόμου».

 

Τα σχόλια σας

Κάντε το σχόλιο σας, με σύνδεση από το facebook ή συμπληρώστε τα στοιχεία σας, στην παρακάτω φόρμα.

 


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Διεύθυνση

Πτολεμαίων 4
(Πλατεία Προσκόπων)
11635 Αθήνα,
Τηλ.-fax: 210.7212307
info@diastixo.gr
ISSN: 2585-2485

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας και μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα για το βιβλίο και για τις τέχνες.

 

Το email σας: