Βιβλίο που έκλεψαν οι ναζί επεστράφη στον ιδιοκτήτη του μετά από δεκαετίες

Βιβλίο που έκλεψαν οι ναζί επεστράφη στον ιδιοκτήτη του μετά από δεκαετίες

Με δάκρυα στα μάτια πήρε στα χέρια του ένας ηλικιωμένος επιζών του Ολοκαυτώματος στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ ένα βιβλίο που εκλάπη από τον ίδιο όταν ήταν μαθητής στη ναζιστική Γερμανία, και του επεστράφη πρόσφατα χάρη στο πρόγραμμα Initial Check του Γερμανικού Ιδρύματος Χαμένων Έργων Τέχνης του Μαγδεμβούργου.

Το βιβλίο είχε μια χειρόγραφη προσωπική αφιέρωση του δασκάλου του, και αποτελεί πλέον το μοναδικό αντικείμενο που του έχει απομείνει από εκείνη την εποχή, μαζί με μια οικογενειακή φωτογραφία και ένα ρούχο.

«Τέτοιες στιγμές είναι πραγματικά γεμάτες ευτυχία, γιατί βλέπουμε ότι όλη αυτή η δουλειά μας τελικά αξίζει» δήλωσε στην Deutsche Welle ο Ούβε Χάρτμαν, επικεφαλής έρευνας του Ιδρύματος.

Στο πρόγραμμα συμμετέχουν τρεις έμπειροι ερευνητές, οι οποίοι «χτενίζουν» τις βιβλιοθήκες της Γερμανίας αναζητώντας βιβλία τα οποία είχαν κλαπεί από τους ναζί, προκειμένου αυτά να επιστραφούν στους νόμιμους ιδιοκτήτες τους.

Το Initial Check ξεκίνησε το 2014, με κόστος κοντά στα 4 εκατομμύρια ευρώ ετησίως, και χρηματοδοτείται από το γερμανικό κράτος.

 

Τα σχόλια σας

Κάντε το σχόλιο σας, με σύνδεση από το facebook ή συμπληρώστε τα στοιχεία σας, στην παρακάτω φόρμα.

 


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΝΕΑ
Διαλέξεις & αναγνώσεις του Γιώργου Χουλιάρα στην Καλιφόρνια και στη Νέα Υόρκη

Προσκεκλημένος από τα Πανεπιστήμια Κολούμπια (Columbia) και Στάνφορντ (Stanford) για να δώσει διαλέξεις και να διαβάσει από το έργο του θα βρεθεί στη Νέα Υόρκη και στην Καλιφόρνια ο Γιώργος...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Το μήνυμά σας

Διεύθυνση

Πτολεμαίων 4
(Πλατεία Προσκόπων)
11635 Αθήνα,
Τηλ.-fax: 210.7212307
info@diastixo.gr
ISSN: 2585-2485

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας και μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα για το βιβλίο και για τις τέχνες.

 

Το email σας: