Απολογισμός της 12ης Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου Θεσσαλονίκης

Απολογισμός της 12ης Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου Θεσσαλονίκης

Η φετινή Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης επιχείρησε να ενώσει δύο κόσμους σε πολλαπλά επίπεδα: τον σύγχρονο κόσμο του Διαδικτύου και των κοινωνικών δικτύων με την παραδοσιακή ανάγνωση, τη νέα φιλόδοξη γενιά με την εμπειρία των παλαιότερων, το Βιβλίο με την Τέχνη, την Ελλάδα με την παγκόσμια σκηνή.

Οι 8 ειδικά διαμορφωμένες αίθουσες και οι χώροι των παράλληλων εκδηλώσεων που φιλοξένησαν 280 συναντήσεις με Έλληνες και ξένους συγγραφείς, παρουσιάσεις βιβλίων, συζητήσεις, εργαστήρια, το 2ο Φεστιβάλ Νέων Λογοτεχνών, επαγγελματικά στρογγυλά τραπέζια, ημερίδες, προβολές, μουσικά και ποητικά δρώμενα, ήταν κατάμεστες από επισκέπτες όλων των ηλικιών και των πεδίων, αναδεικνύοντας την εμπιστοσύνη και τη συμμετοχή του κόσμου της Θεσσαλονίκης, και ολόκληρης της χώρας, στη διοργάνωση.

Το αφιέρωμα στην Ιβηροαμερικανική Λογοτεχνία κέρδισε την προσοχή του κοινού τόσο χάρη στην έκθεση των 69 σκίτσων αφιερωμένων στον συγγραφέα Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες, όσο και λόγω των συζητήσεων που προέκυψαν με τους προσκεκλημένους συγγραφείς για το έργο τους, αλλά και για θέματα που αφορούν τις χώρες τους και τις σύγχρονες κοινωνίες. Το 2ο Φεστιβάλ Νέων Λογοτεχνών κινητοποίησε τους ακροατές με τη φρεσκάδα, την ορμή, αλλά και τις αντιθέσεις των συμμετεχόντων. Η θεματική Βιβλίο και Τέχνες ανέδειξε θέματα της ελληνικής εκδοτικής και δημιουργικής πραγματικότητας και τις μεταξύ τους σχέσεις με τρόπο άμεσο και απτό. Η Παιδική και Εφηβική Γωνιά εντυπωσίασε με τον αριθμό των συμμετεχόντων, μικρών και μεγαλύτερων παιδιών σε όλες τις δραστηριότητες. Οι επιστημονικές και κοινωνικοπολιτικές συζητήσεις προκάλεσαν το ενεργό ενδιαφέρον του κοινού. Οι σύγχρονοι Ρώσοι συγγραφείς κέντρισαν τη δημιουργική περιέργεια Ελλήνων εκδοτών, δημοσιογράφων, συγγραφέων και αναγνωστών. Οι νεαροί Κροάτες συγγραφείς και εκδότες εξέπληξαν με τη σύγχρονη και ευέλικτη σκέψη και έκφρασή τους. Οι Έλληνες συγγραφείς –γνωστοί και λιγότερο γνωστοί, μεγάλων και μικρών εκδοτικών οίκων– βρήκαν την ευκαιρία να γνωριστούν ή να ανανεώσουν τη σχέση με τους αναγνώστες τους. Οι νέοι ελληνικοί εκδοτικοί οίκοι απέκτησαν βήμα και προβολή σε μια διεθνή συνάντηση. Τα λογοτεχνικά περιοδικά ανέδειξαν τον ρόλο τους στη σύγχρονη ελληνική πραγματικότητα.

Ταυτόχρονα, σημαντικό ρόλο σε αυτή την 4ήμερη λειτουργία της 12ης Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου Θεσσαλονίκης διαδραμάτισε η διαλεκτική απόψεων και εμπειριών που αναπτύχθηκε, τόσο μεταξύ εκδοτών και επαγγελματιών του χώρου του βιβλίου, όσο και με τους δημοσιογράφους, το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού ως διοργανωτή της Έκθεσης και τους λοιπούς συντελεστές της. Ο διάλογος πραγματοποιήθηκε πολύ περισσότερο με το ελληνικό αναγνωστικό κοινό, που έδωσε δυναμικά το παρόν στην προοπτική της εξέλιξης και της συνεχούς αναβάθμισης αυτής της συνάντησης.

Η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης, που κατά κοινή ομολογία αποτελεί ένα κορυφαίο πολιτιστικό γεγονός της χώρας μας, απέδειξε όχι απλώς ότι αντέχει τις αντιξοότητες των καιρών, αλλά ότι προχωράει σταθερά, αναβαθμισμένη ποιοτικά στη δημιουργική πορεία της.

ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΕΡΕΥΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΕΘΝΗ ΕΚΘΕΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Σε αυτή την κατεύθυνση κινείται και η επιστημονική έρευνα του Παναγιώτη Κάπου, υπ. διδάκτορος Επικοινωνίας Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου Πανεπιστημίου, που πραγματοποιήθηκε κατά τη διάρκεια της περσινής 11ης ΔΕΒΘ με την αρωγή του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού. Η έρευνα εξετάζει ποσοτικά και ποιοτικά στοιχεία σε δύο άξονες.

Α. Τους εκδότες: το προφίλ των εκδοτών, την άποψη των εκδοτών για τη ΔΕΒΘ και την πολιτιστική πολιτική για το Βιβλίο, την εκδοτική παραγωγή και, τέλος, την επικοινωνία και το ηλεκτρονικό εμπόριο.

Β. Το κοινό: τα δημογραφικά χαρακτηριστικά του κοινού της ΔΕΒΘ, την άποψη του κοινού για τη ΔΕΒΘ και, τέλος, την αναγνωστική συμπεριφορά.

Εντυπωσιακό είναι το ποσοστό των εκδοτών (98,6%) που επιθυμεί τη συνέχιση και την περαιτέρω ανάπτυξη της ΔΕΒΘ, ενώ συνολικά μέσα από την εν λόγω έρευνα διαφαίνεται η ανάγκη για την έναρξη επίσημου διαλόγου μεταξύ όλων των παραγόντων του κλάδου του βιβλίου, αλλά και των κρατικών φορέων. Τα συνοπτικά αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύονται πρώτη φορά και μπορείτε να τα δείτε εδώ.

 

Τα σχόλια σας

Κάντε το σχόλιο σας, με σύνδεση από το facebook ή συμπληρώστε τα στοιχεία σας, στην παρακάτω φόρμα.

 


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΝΕΑ
Διαλέξεις & αναγνώσεις του Γιώργου Χουλιάρα στην Καλιφόρνια και στη Νέα Υόρκη

Προσκεκλημένος από τα Πανεπιστήμια Κολούμπια (Columbia) και Στάνφορντ (Stanford) για να δώσει διαλέξεις και να διαβάσει από το έργο του θα βρεθεί στη Νέα Υόρκη και στην Καλιφόρνια ο Γιώργος...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Το μήνυμά σας

Διεύθυνση

Πτολεμαίων 4
(Πλατεία Προσκόπων)
11635 Αθήνα,
Τηλ.-fax: 210.7212307
info@diastixo.gr
ISSN: 2585-2485

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας και μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα για το βιβλίο και για τις τέχνες.

 

Το email σας: