fbpx

Ο ΑΡΧΑΙΟΤΕΡΟΣ ΠΑΠΥΡΟΣ ΜΕ ΤΗΝ ΕΒΡΑΪΚΗ ΠΕΝΤΑΤΕΥΧΟ

Ο ΑΡΧΑΙΟΤΕΡΟΣ ΠΑΠΥΡΟΣ ΜΕ ΤΗΝ ΕΒΡΑΪΚΗ ΠΕΝΤΑΤΕΥΧΟΗ πανεπιστημιακή βιβλιοθήκη της Μπολόνια, στην Ιταλία, διατηρούσε χωρίς κανείς να το γνωρίζει, μέχρι πριν λίγες μέρες, έναν θρησκευτικό θησαυρό: Έναν πάπυρο που περιέχει την Πεντάτευχο, δηλαδή τα πρώτα πέντε βιβλία της Παλαιάς Διαθήκης, και εκτιμάται ότι είναι ο πιο παλιός πάπυρος με αυτό το περιεχόμενο.

Την ανακάλυψη έκανε τυχαία ο καθηγητής Μάουρο Περάνι, την ώρα που ομαδοποιούσε μία συλλογή από εβραϊκά χειρόγραφα. Το συγκεκριμένο χειρόγραφο είχε λανθασμένα θεωρηθεί ότι είχε γραφτεί τον 17ο αιώνα, όμως με τη μέθοδο χρονολόγησης του άνθρακα αποδείχθηκε ότι ανάγεται μεταξύ 1155 και 1255.

Είναι μάλιστα εντυπωσιακό ότι ο άνθρωπος που το 1889 δεν είχε κατανοήσει ότι επρόκειτο για ένα τόσο παλιό και σημαντικό χειρόγραφο, περιγράφοντας τα εβραϊκά του γράμματα ως «ιταλικό κείμενο, μάλλον αδέξια γραμμένο» και προσδιορίζοντας την προέλευσή του στον 17ο αιώνα, ήταν ένας Εβραίος βιβλιοθηκάριος, ο Λεονέλο Μοντόνα.

[επιμέλεια: Σπύρος Πιστικός]

 

Γιώργος Δουατζής

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Διεύθυνση

Πτολεμαίων 4
(Πλατεία Προσκόπων)
11635 Αθήνα,
Τηλ.-fax: 210.7212307
info@diastixo.gr
ISSN: 2585-2485

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας και μάθετε πρώτοι. τα τελευταία νέα για το βιβλίο και για τις τέχνες.

Με την επίσκεψη στο site μας, αποδέχεστε τη χρήση Cookies από το diastixo.gr, με σκοπό τη βελτίωση των υπηρεσιών που σας παρέχουμε.