Ο Στάθης Καπογιαννόπουλος σε α΄ πρόσωπο
Διάλογοι αθανάτων Φιλοσοφική κληρονομιά 26 αιώνων Στάθης Καπογιαννόπουλος Δίαυλος

Ο Στάθης Καπογιαννόπουλος σε α΄ πρόσωπο

Σε α΄ πρόσωπο, λοιπόν, ας επιχειρήσω να σκιαγραφήσω τις συγγραφικές μου καταβολές, αυτές που με οδήγησαν στο τελευταίο μου έργο με τίτλο Διάλογοι Αθανάτων, όπου 17 κορυφαίοι στοχαστές όλων των εποχών, καθώς και ο Πατέρας της Ψυχανάλυσης, βρίσκονται αίφνης πρόσωπο με πρόσωπο και, μέσα από 43 διαλόγους τους, συνδιαλέγονται για το καθετί: Τον άνθρωπο, τη ζωή και το θάνατο, τους έρωτες και τα πάθη μας, τα πεπραγμένα και τις προοπτικές μας.

Με τους Διαλόγους Αθανάτων επιστεγάζεται η φιλοσοφική μου «τριλογία»: Η Οδύσσεια των ανθρώπινων ερωτημάτων - Μύθος, Στοχασμός, Επιστήμη. Μέσα από μύθους και σύμβολα ιχνηλατείται η δαιδαλώδης πορεία του ανθρώπου, μέχρις ότου, κάποτε στα παράλια της Ιωνίας, αναδυθεί ο Λόγος και ο στοχασμός, κόντρα στο θεοκρατικό Δόγμα, ενώ στη συνέχεια θα ακολουθήσει και η Επιστήμη, ο σύγχρονος «μύθος» μας, που ωστόσο υπόκειται στην αδιάλειπτη κριτική του γίγνεσθαι!

Συνάντηση στον Γάγγη. Ιστορικό μυθιστόρημα, κράμα μάλλον ιστορίας και μύθου, όπου στην ινδική πόλη Μπενάρες του Γάγγη, συναντώνται τον 6ο π.Χ. αιώνα τα πιο μεγάλα πνεύματα Ανατολής και Δύσης, όπως οι Πυθαγόρας, Ξενοφάνης, Εκαταίος, Βούδας, Κομφούκιος, Καπίλα και Μαχαβίρα, ενώ κάποιοι ανάμεσά τους συνομιλούν στον απόηχο του στοχασμού Ηράκλειτου και Λάο Τσε!

Σήμερα, στους Διαλόγους Αθανάτων, οι 18 πρωταγωνιστές αναπτύσσουν τις θέσεις και προβάλλουν τις αντιθέσεις τους, ενώ η τυχόν σύνθεση επαφίεται πρωταγόρεια στην κρίση του κάθε αναγνώστη. Συναρτούν, προπαντός, τη ζωή και το έργο τους με τα ακατάλυτα οικογενειακά και προσωπικά τους βιώματα, που συχνά στοιχειώνουν στο μυαλό τους, απ’ την παιδική τους κιόλας ηλικία.

Διάλογοι αθανάτων Φιλοσοφική κληρονομιά 26 αιώνων Στάθης Καπογιαννόπουλος Δίαυλος

Έτσι, λοιπόν, δεν είναι διόλου τυχαία η παρουσία, στο 4ο κεφάλαιο, του Φρόιντ, που μετά την αυτοανάλυσή του θα συνομιλήσει με τους Νίτσε, Κίρκεγκορ, Μαρξ και Ηράκλειτο.

Προηγουμένως, το 1ο κεφάλαιο -με Ηράκλειτο, Κομφούκιο και Βούδα παρόντες- κορυφώνεται με 3 διαλόγους μεταξύ δάσκαλου και μαθητή, δηλαδή Πλάτωνα και Αριστοτέλη, ενώ στο 2ο κεφάλαιο θα συναντήσετε τους Μοντέν, Καρτέσιο, Χιουμ, Καντ, Νίτσε, Σοπενχάουερ, Κίρκεγκορ, Μαρξ, Χάιντεγκερ, Βιτγκενστάιν, Σιμόν ντε Μποβουάρ και Τζέιμς.

Το 3ο κεφάλαιο («Διαχρονικές Επαφές») θεωρώ ότι κορυφώνεται με τον διάλογο του Πλάτωνα και της Σιμόν ντε Μποβουάρ με τον Χάιντεγκερ, του οποίου μάλιστα επιχειρούν να αποδομήσουν την «αυθεντικότητα»!

Στο Επίμετρο αποτολμώ πολιτιστικές προεκτάσεις των διαλόγων με τη σημερινή ταραγμένη εποχή-μεταίχμιο που βιώνουμε και την οποία χαρακτηρίζει, ατυχώς, η δραματική καθίζηση του πολιτικού ήθους...

Το βιβλίο φιλοδοξεί να μας μυήσει στη γοητεία μιας φιλοσοφικής περιπλάνησης 26 αιώνων, που στη διαχρονικότητά της παραμένει αενάως επίκαιρη, οξύνοντας το πνεύμα και την κρίση μας και κινητοποιώντας τη δράση μας!

Διάλογοι αθανάτων
Φιλοσοφική κληρονομιά 26 αιώνων
Στάθης Καπογιαννόπουλος
Δίαυλος
272 σελ.
ISBN 978-960-531-352-4
Τιμή: €15,00
001 patakis eshop

 

Τα σχόλια σας

Κάντε το σχόλιο σας, με σύνδεση από το facebook ή συμπληρώστε τα στοιχεία σας, στην παρακάτω φόρμα.

 


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Το μήνυμά σας

Διεύθυνση

Πτολεμαίων 4
(Πλατεία Προσκόπων)
11635 Αθήνα,
Τηλ.-fax: 210.7212307
info@diastixo.gr
ISSN: 2585-2485

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας και μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα για το βιβλίο και για τις τέχνες.

 

Το email σας: