Η YASMIN LEVY ΣΤΟ ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ

Η YASMIN LEVY ΣΤΟ ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ

Η YASMIN LEVY ΣΤΟ ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣτης Πέρσας Σούκα

H εξαιρετική ερμηνεύτρια της σεφαραδίτικης μουσικής Yasmin Levy έρχεται στη χώρα μας για μία και μοναδική συναυλία στο Μέγαρο Μουσικής στις 20 Απριλίου. Θα παρουσιάσει στο ελληνικό κοινό παραδοσιακά τραγούδια της Μεσογείου αλλά και δικά της, από τα άλμπουμ της Libertad και Sentir.

H Yasmin Levy γεννήθηκε το 1975 στην Ιερουσαλήμ και γαλουχήθηκε με τις μελωδίες των Σεφαραδιτών, αφού ο πατέρας της ήταν τραγουδιστής, μουσικολόγος, εκδότης και ο πρώτος άνθρωπος που ηχογράφησε τα τραγούδια αυτά (μέχρι τότε μαθαίνονταν από στόμα σε στόμα).

Μετά τον πρόωρο χαμό του πατέρα της, βαθιά μέσα της ήθελε να γνωστοποιήσει στο ευρύ κοινό τα τραγούδια αυτά, αλλά δεν είχε καταλήξει στην απόφαση να γίνει τραγουδίστρια. Συνειδητοποίησε όμως ότι η προσωπική της αποστολή ήταν αυτή, όταν έκανε ένα ταξίδι στα δεκαεπτά της χρόνια για να βοηθήσει μια παλιά φίλη της μητέρας της σ’ ένα δίσκο ladino. Εκεί αισθάνθηκε ότι πρέπει να μιλήσει στον κόσμο για την ιστορία και την κουλτούρα των Εβραίων που εκδιώχτηκαν από την Ιβηρική χερσόνησο το 1492.

Η Yasmin Levy θεωρεί ότι το μήνυμα των εν λόγω τραγουδιών είναι: ποτέ μην προσπαθήσεις να αλλάξεις κάποιον, μη νομίζεις ότι εσύ είσαι ο καλύτερος και ότι ο δικός σου δρόμος είναι ο σωστός, δέξου απλώς τους ανθρώπους όπως είναι και το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να τους σεβαστείς, για να σε σεβαστούν κι εκείνοι.

Οφείλουμε να παραδεχτούμε ότι η Yasmin Levy είχε μεγάλο πείσμα και υπερασπίστηκε τη σεφαραδίτικη μουσική όταν ακόμα και ο ίδιος της ο μάνατζερ της έκανε επικριτικά σχόλια, λέγοντάς της ότι τα άλμπουμ της δεν πρόκειται να τα αγοράσουν πάνω από 127 άνθρωποι... όμως εκείνη του απαντούσε ότι θα τους έκανε τουλάχιστον 128! Αλλά και τα ίδια της τα αδέρφια την απέτρεπαν απ’ το να τραγουδήσει αυτά τα μισοξεχασμένα τραγούδια (την ισπανοεβραϊκή γλώσσα τη μιλούν λιγότεροι από 150.000 άνθρωποι παγκοσμίως) λέγοντάς της ότι δεν πρόκειται κανένας να ενδιαφερθεί γι’ αυτά, κανένας δεν θα την ακούσει.

Τελικά αποδείχτηκε ότι εκείνη είχε δίκιο να επιμένει...

Η μουσική της ερμηνεύτριας συχνά αναμειγνύεται με το flamenco, το οποίο θεωρεί πολύ κοντινό με το ladino, αφού διακατέχονται και τα δυο από πολύ έντονα συναισθήματα. Καινοτόμησε ενορχηστρωτικά προσθέτοντας ήχους τούρκικους, ισπανικούς κι αράβικους, κάνοντας έτσι τις μελωδίες πολύ πιο ενδιαφέρουσες και σύγχρονες (στην αρχή οι Σεφαραδίτες αντέδρασαν, αλλά μετά πίστεψαν στην προσέγγισή της).

Η Yasmin Levy έκανε το ντεμπούτο της στη δισκογραφία το 2000 με το άλμπουμ Romance and Yasmin. Ακολούθησαν τα La Juderia, Live at the tower of David, Mano Suave, Sentir και Libertad. Αξίζει να επισημάνουμε την ιδιαίτερη αγάπη που τρέφει για το ελληνικό τραγούδι: έχει τραγουδήσει το «Τραγούδι των Γύφτων» του Διονύση Τσακνή αλλά και το «Por qué» με την εκπληκτική Ελένη Βιτάλη.

Στο μουσικό αυτό ταξίδι της ερμηνεύτριας στην Αθήνα, στις 20 Απριλίου, θα συμμετάσχει και ο Γιάννης Χαρούλης.

 

Τα σχόλια σας

Κάντε το σχόλιο σας, με σύνδεση από το facebook ή συμπληρώστε τα στοιχεία σας, στην παρακάτω φόρμα.

 


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Το μήνυμά σας

Διεύθυνση

Πτολεμαίων 4
(Πλατεία Προσκόπων)
11635 Αθήνα,
Τηλ.-fax: 210.7212307
info@diastixo.gr
ISSN: 2585-2485

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας και μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα για το βιβλίο και για τις τέχνες.

 

Το email σας: