fbpx
Μαρία Τσιμικλή: συνέντευξη στην Κωνσταντίνα Δρακουλάκου

Μαρία Τσιμικλή: συνέντευξη στην Κωνσταντίνα Δρακουλάκου

Η Μαρία Τσιμικλή γεννήθηκε στην Καλαμάτα. Είναι νηπιαγωγός και έχει εργαστεί σε διάφορα σχολεία της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης ανά την Ελλάδα. Η πρώτη της εμφάνιση στη στιχουργική έγινε το 2022, με δύο τραγούδια («Λέξεις» και «Εγώ χορεύω στη φωτιά»), στο βιβλίο-CD της Βούλας Σαββίδη Το έργο, σε μουσική του Τάσου Γκρους, από τις Εκδόσεις Μετρονόμος. Στο βιβλίο-CD με τίτλο Κι όλα είν’ αλλιώς, που κυκλοφόρησε το 2023, επίσης από τις Εκδόσεις Μετρονόμος, οι στίχοι σε όλα τα τραγούδια είναι δικοί της και η μουσική του Τάσου Γκρους. Τα τραγούδια ερμηνεύουν οι: Βιολέτα Ίκαρη, Αργυρώ Καπαρού, Κατερίνα Σιάπαντα και Μόρφω Τσαϊρέλη.

Πώς διαμορφώθηκε η ιδέα για το Κι όλα είν’ αλλιώς; Πείτε μας γι’ αυτό το σμίξιμο με τον Τάσο Γκρους και τις ταλαντούχες ερμηνεύτριες: Βιολέτα Ίκαρη, Αργυρώ Καπαρού, Κατερίνα Σιάπαντα και Μόρφω Τσαϊρέλη, σε αυτή την πρόσφατη κυκλοφορία.

Με τον Τάσο Γκρους ανταμώσαμε πρώτη φορά στον προσωπικό δίσκο της Βούλας Σαββίδη Το έργο. Αυτό ήταν η αρχή και θα νιώθω πάντα ευγνώμων γι’ αυτή την ευκαιρία-ευλογία που μου δόθηκε. Το φθινόπωρο του ’20, εν μέσω εγκλεισμού λόγω πανδημίας, προέκυψε η ιδέα να κάνουμε μια ολοκληρωμένη «δουλειά» μαζί. Η επιλογή των εξαιρετικών ερμηνευτριών έγινε επίσης από κοινού. Δέχτηκαν την πρόταση του συνθέτη και μας τίμησαν με τη συμμετοχή τους στον δίσκο.

Πώς περιγράφετε τη διαδικασία δημιουργίας των στίχων σας; Έχετε συγκεκριμένες πηγές έμπνευσης;

Η έμπνευση είναι ένα φωτεινό άνοιγμα, μια χαραμάδα στον νου και την ψυχή. Κάτι συμβαίνει και η σκέψη, η αίσθηση, αυτόματα ακουμπούν πάνω στο χαρτί. Το ερέθισμα άλλοτε είναι προσωπικό βίωμα ή συναίσθημα κι άλλοτε μια εικόνα, μια λέξη, μια κατάσταση έξωθεν.

Πώς συνδυάζετε τον ρόλο της νηπιαγωγού με τον ρόλο της στιχουργού στην καθημερινή σας ζωή;

Εμπεριέχουν και τα δυο πολλή αγάπη, πολύ δόσιμο. Έχουν κάτι κοινό. Πρέπει να ακουμπήσεις την ψυχή σου πάνω τους. Το τελευταίο διάστημα έχω σταματήσει να δουλεύω στην εκπαίδευση και μου λείπει αρκετά. Τα παιδιά είναι τα ωραιότερα ποιήματα που έχω «διαβάσει».

Τα παιδιά είναι τα ωραιότερα ποιήματα που έχω «διαβάσει».

Έχετε επιμεληθεί το εξώφυλλο του βιβλίου-CD Κι όλα είν’ αλλιώς. Από πού εμπνευστήκατε για τη δημιουργία του;

Από το τελευταίο τραγούδι του άλμπουμ, που γράφτηκε έπειτα από προτροπή της κυρίας Καπαρού, να το ερμηνεύσουν και οι τέσσερις. Δημιουργήθηκε λοιπόν για γυναίκες με τη σκέψη κάθε κοινού που έχουμε όλες. Και επειδή η κακοποίηση, οι γυναικοκτονίες και όλα αυτά που μας αφορούν, μας γδέρνουν την ψυχή κάθε φορά που συμβαίνουν, θέλησα να στείλω ένα αλληλέγγυο μήνυμα μέσω του τραγουδιού. Ένα κόκκινο ρούχο που ανεμίζει ελεύθερο πάνω απ’ τη θάλασσα, που κι αυτή σημειολογικά δίνει την αίσθηση της ελευθερίας, ήταν για μένα η καταλληλότερη εικονοποίηση.

Υπάρχει κάποιο κομμάτι, από τα έντεκα που περιέχει το βιβλίο-CD, που σας είναι ιδιαίτερα αγαπητό;

Αρχικά υπήρχε, ναι. Τώρα τα αγαπώ όλα το ίδιο, για διαφορετικούς λόγους το καθένα.

Σκέψεις για νέα πράγματα και άλλες συμμετοχές το επόμενο διάστημα υπάρχουν;

Κάποιοι στίχοι έχουν ντυθεί με μουσική, δεν είναι ακόμα έτοιμοι να περπατήσουν, κάποιοι είναι στο συρτάρι και κάποιοι κυοφορούνται.

Αν μπορούσατε να μοιραστείτε ένα μήνυμα με όλο τον κόσμο μέσω των στίχων, ποιο θα ήταν αυτό;

«Μέσα στα χαλάσματα/ φτιάχνουμε περάσματα/ βγαίνουμε στο φως.
Τον καιρό ξαφνιάζουμε/ τη στιγμή γιορτάζουμε/ κι όλα είν’ αλλιώς».

 

Κι όλα είν’ αλλιώς (βιβλίο-cd)
Μουσική: Τάσος Γκρους
Στίχοι: Μαρία Τσιμικλή
Ερμηνεία: Βιολέτα Ίκαρη, Αργυρώ Καπαρού, Κατερίνα Σιάπαντα, Μόρφω Τσαϊρέλη
Ενορχήστρωση: Νίκος Βελώνιας
Εκδόσεις Μετρονόμος
32 σελ.
ISBN: 978-618-5748-12-8
Τιμή €10,60
001 patakis eshop


 

Γιώργος Δουατζής
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΜΟΥΣΙΚΗ
Συναυλία Σύγχρονων Επτανήσιων Συνθετών στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Το Σάββατο 6 Απριλίου, στις 20:00, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, στην αίθουσα «Γιάννης Μαρίνος», θα πραγματοποιηθεί Συναυλία Σύγχρονων Επτανήσιων Συνθετών. Οι συνθέτες Κώστας Αγουρίδης, Παύλος...

ΜΟΥΣΙΚΗ
Αλίκη Καγιαλόγλου: «Η θαλασσινή ωδή του Fernando Pessoa και τα fados της εφηβείας μου»

Η Αλίκη Καγιαλόγλου ανανεώνει τη συνεργασία της με τον Δήμο Αβδελιώδη παρουσιάζοντας εκ νέου την παράσταση, σε δική του σκηνοθεσία, Η θαλασσινή ωδή τουFernando Pessoa και ταfados της εφηβείας μου, το...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Διεύθυνση

Πτολεμαίων 4
(Πλατεία Προσκόπων)
11635 Αθήνα,
Τηλ.-fax: 210.7212307
info@diastixo.gr
ISSN: 2585-2485

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας και μάθετε πρώτοι. τα τελευταία νέα για το βιβλίο και για τις τέχνες.

Με την επίσκεψη στο site μας, αποδέχεστε τη χρήση Cookies από το diastixo.gr, με σκοπό τη βελτίωση των υπηρεσιών που σας παρέχουμε.