fbpx
Μάριος Πλωρίτης

Μάριος Πλωρίτης

«Προσπαθώ να βρω και να πω, μ’ όση δύναμη έχω, μερικές αλήθειες για τούτο τον πολύπλαγκτο τόπο. Η αλήθεια είναι πολύ σπουδαίο θεραπευτικό μέσο. Πολλά κακά, συμφορές και η σημερινή κατάστασή μας, γίνανε επειδή σκόπιμα αποκρύφτηκε η αλήθεια απ’ τον κόσμο. Κι ο κόσμος έφαγε τα ψεύδη, γιατί δεν είχε ούτε την πρέπουσα παιδεία, ούτε την πρέπουσα πολιτική και πνευματική ωριμότητα ν’ αντιμετωπίσει τους ψευδολόγους. Συμβαίνει κι αλλού αυτό, αλλά εμείς είμαστε περισσότερο θύματα, καθώς ζούμε μέσα σ’ ένα οργανωμένο ψέμα. Τα ψεύδη και τις δουλείες –με τη νομική έννοια του όρου– απ΄ τις οποίες πάσχει ο τόπος και ο λαός προσπαθώ να ερευνώ».

Μάριος Πλωρίτης |19.1.1919 - 29.12.2006|, κριτικός, μεταφραστής, επιφυλλιδογράφος και θεατρικός σκηνοθέτης. Υπήρξε από τους πρωτεργάτες του Θεάτρου Τέχνης μαζί με τον Κάρολο Κουν, στη Δραματική Σχολή του οποίου δίδαξε Ιστορία της Τέχνης την περίοδο1956-1967. Στο πλούσιο μεταφραστικό του έργο εντάσσονται έργα των Ρίλκε, Μπέρναρντ Σο, Τενεσί Ουίλιαμς, Πιραντέλο, Όσκαρ Ουάιλντ κ.ά., ενώ πολύ σημαντικές είναι οι επιφυλλίδες του για επίκαιρα θέματα στο «Βήμα της Κυριακής» και σε περιοδικά της εποχής, όπως και οι κριτικές του για το θέατρο και τον κινηματογράφο. Το παραπάνω απόσπασμα είναι από συνέντευξή του το 1990.

#ΣανΣημερα #OnThisDay #sansimera #diavazo #vivlio #βιβλίο

 

Γιώργος Δουατζής
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
Ντάγκλας Άνταμς

Ο Ντάγκλας Άνταμς |11.3.1952 – 11.5.2001| ήταν Άγγλος συγγραφέας, σεναριογράφος και ραδιοφωνικός παραγωγός, δημιουργός του παγκόσμιου μπεστ σέλερ Γυρίστε τον γαλαξία με οτοστόπ, το οποίο ξεκίνησε από...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
Όλαφ Στάπλεντον

Ο Όλαφ Στάπλεντον |10.5.1886 – 6.9.1950| ήταν Βρετανός φιλόσοφος και συγγραφέας μυθιστορημάτων επιστημονικής φαντασίας. Το έργο του άσκησε μεγάλη επίδραση, μεταξύ άλλων, στους Άρθουρ Κλαρκ, Μπέρτραντ Ράσελ...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Διεύθυνση

Πτολεμαίων 4
(Πλατεία Προσκόπων)
11635 Αθήνα,
Τηλ.-fax: 210.7212307
info@diastixo.gr
ISSN: 2585-2485

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας και μάθετε πρώτοι. τα τελευταία νέα για το βιβλίο και για τις τέχνες.

Με την επίσκεψη στο site μας, αποδέχεστε τη χρήση Cookies από το diastixo.gr, με σκοπό τη βελτίωση των υπηρεσιών που σας παρέχουμε.