fbpx
«Ο Σέχαν Καρουνατίλακα στην Αθήνα» του Χρήστου Ιωάννου

«Ο Σέχαν Καρουνατίλακα στην Αθήνα» του Χρήστου Ιωάννου

Ο βραβευμένος με το Booker 2022 συγγραφέας Σέχαν Καρουνατίλακα βρέθηκε στην Αθήνα την Τρίτη 19 Σεπτεμβρίου, στο Public Café Συντάγματος. Η Ζωή Μπέλλα-Αρμάου, επιμελήτρια της σειράς Aldina των Εκδόσεων Gutenberg, έκανε σύντομη παρουσίαση του βιβλίου Τα εφτά φεγγάρια του Μάαλι Αλμέιντα (μτφρ. Ρένα Χατχούτ, Εκδόσεις Gutenberg 2023) και στη συνέχεια ο Σέχαν Καρουνατίλακα συζήτησε με τον συγγραφέα και μεταφραστή Χρήστο Αστερίου για το μυθιστόρημά του.

Το αναγνωστικό κοινό της Αθήνας έδωσε δυναμικά το παρών, καθώς κατέκλυσε τον χώρο για να γνωρίσει τον πετυχημένο συγγραφέα από τη Σρι Λάνκα και να έρθει πιο κοντά στο έργο του, αλλά και στη χώρα του, που παρουσιάζεται μέσα από το βιβλίο του.

«Όταν κάποιος δεν έχει να φάει, είναι δύσκολο να ασχοληθεί με τη λογοτεχνία».

Το μυθιστόρημα Τα εφτά φεγγάρια του Μάαλι Αλμέιντα  έχει πολυποίκιλο χαρακτήρα, καθώς ελίσσεται μεταξύ διαφόρων ειδών λογοτεχνίας, από θρίλερ σε χιουμοριστικό και από αστυνομικό σε πολιτικοκοινωνικό έργο για τη Σρι Λάνκα, μέσα από τα γεγονότα του πολυετούς εμφύλιου πολέμου που ταλάνισε τη χώρα. Όπως ανέφερε ο συγγραφέας, ο τρόπος των ανθρώπων εκεί για να αντιμετωπίζουν όλες τις δυσκολίες, τα προβλήματα, ακόμα και τα πιο τραγικά γεγονότα είναι μέσω του χιούμορ και ενός χαμόγελου: «Πάντα χαμογελάμε, ακόμα και όταν είμαστε θυμωμένοι, αγανακτισμένοι και φοβισμένοι μέσα σε μία παράλογη κατάσταση όπως αυτή. Επομένως, γράφοντας με αυτόν τον τρόπο, πιστεύω ότι αντικατοπτρίζω ακριβώς την κατάσταση που επικρατεί στη χώρα μου».

Όσον αφορά την υποδοχή που είχε η είδηση της βράβευσής του από το κοινό στη χώρα του, ανέφερε ότι τη χρονική στιγμή που εκείνος βραβεύτηκε, η Σρι Λάνκα ταλαιπωρούνταν από οικονομική κρίση, κι έτσι: «Όταν κάποιος δεν έχει να φάει, είναι δύσκολο να ασχοληθεί με τη λογοτεχνία». Ωστόσο, πλέον η κατάσταση είναι καλύτερη, ο κόσμος διαβάζει πάλι βιβλία και ο ίδιος δέχεται πολλά συγχαρητήρια και σχόλια από νεότερους που δεν βίωσαν τα γεγονότα εκείνης της εποχής και τα γνώρισαν μέσα από τις ιστορίες του. Πηγή έμπνευσης για την ιστορία που παρουσιάζει, πέρα από τα γεγονότα αυτά καθαυτά, ήταν αληθινά πρόσωπα, υπαρκτές προσωπικότητες που ο Καρουνατίλακα θέλησε να μεταφέρει στο έργο του, στοιχείο που προσδίδει ιδιαίτερη ζωντάνια στους ήρωες του βιβλίου του.

Σχετικά με την επίσκεψή του στην Αθήνα, ο Σέχαν Καρουνατίλακα βρήκε πολλά κοινά στοιχεία του τόπου και των ανθρώπων με τη χώρα του, νιώθοντας αρκετά άνετα και οικεία εδώ, και χάρηκε ιδιαίτερα που του δόθηκε η ευκαιρία να επισκεφτεί την Ελλάδα μέσω του «ταξιδιού» που πραγματοποιεί το βιβλίο του.

Η βραδιά επιφύλαξε και μία μοναδική έκπληξη για το κοινό, καθώς ο συγγραφέας διάβασε σε παγκόσμια πρώτη μερικές παραγράφους από Τα εφτά φεγγάρια του Μάαλι Αλμέιντα  στη μητρική του γλώσσα, ενθουσιάζοντας όλους τους παρευρισκόμενους.

Στο τέλος της εκδήλωσης, το ελληνικό κοινό τον ευχαρίστησε με ένα θερμό χειροκρότημα, ενώ είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει για λίγο μαζί του στη διάρκεια της υπογραφής των αντιτύπων. Ευχή όλων μας είναι ο Σέχαν Καρουνατίλακα να επιστρέψει σύντομα στην Ελλάδα με ένα νέο εξαιρετικό έργο.


 

Γιώργος Δουατζής
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
«18+1 προτάσεις για Ημερολόγια 2024» της Ράνιας Μπουμπουρή

Πλησιάζει, όπως κάθε χρόνο, η ώρα να επιλέξουμε το αντικείμενο που θα χρησιμοποιούμε και θα συμβουλευόμαστε καθημερινά τη νέα χρονιά: το ημερολόγιό μας. Και, με βάση τη μεγάλη ποικιλία της φετινής...

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
«34+1 βιβλία που μας μεταδίδουν τη μαγεία των Χριστουγέννων» της Ράνιας Μπουμπουρή

Κάθε χρόνο, με το που μπαίνει ο Δεκέμβριος τα πάντα γύρω μας παίρνουν μια πιο χαρούμενη όψη – δρόμοι και πλατείες, σπίτια και καταστήματα. Κι ανάμεσα στα καταστήματα, ξεχωρίζουν τα βιβλιοπωλεία. Με...

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
«Ο Jo Nesbo επίτιμος διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής» του Χρήστου Ιωάννου

Ο διεθνώς αναγνωρισμένος Νορβηγός συγγραφέας Jo Nesbo έλαβε μία από τις ύψιστες τιμές για την πολύχρονη προσφορά του στον χώρο της λογοτεχνίας και αναγορεύτηκε επίτιμος διδάκτωρ του Τμήματος...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Διεύθυνση

Πτολεμαίων 4
(Πλατεία Προσκόπων)
11635 Αθήνα,
Τηλ.-fax: 210.7212307
info@diastixo.gr
ISSN: 2585-2485

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας και μάθετε πρώτοι. τα τελευταία νέα για το βιβλίο και για τις τέχνες.

Με την επίσκεψη στο site μας, αποδέχεστε τη χρήση Cookies από το diastixo.gr, με σκοπό τη βελτίωση των υπηρεσιών που σας παρέχουμε.