fbpx
Ταχάρ Μπεν Ζελλούν: «Η συζυγική ευτυχία» κριτική της Έρικας Αθανασίου

Ταχάρ Μπεν Ζελλούν: «Η συζυγική ευτυχία»

Τι συνιστά άραγε τη συζυγική ευτυχία; Είναι δυνατόν ένας έρωτας να κρατήσει για πάντα; Μήπως οι σύζυγοι καταντούν οι κυριότεροι βασανιστές του συντρόφου τους; Η επιτυχία του ενός μήπως είναι η αιτία της δυστυχίας του άλλου; Είναι ο σύζυγος ο μόνος που μπορεί να διακρίνει πίσω από τη λαμπερή επιφάνεια τον πραγματικό χαρακτήρα του συντρόφου του; Είναι δυνατόν ο έρωτας να κρατήσει έναν αταίριαστο γάμο; Είναι, τελικά, δυνατόν να υπάρξει συζυγική ευτυχία;

Το βιβλίο του Ταχάρ Μπεν Ζελλούν Η συζυγική ευτυχία δεν επιχειρεί να απαντήσει σε αυτές τις ερωτήσεις. Δίνει όμως το έναυσμα για να αναζητήσει ο αναγνώστης τις απαντήσεις.

Ένας Μαροκινός ζωγράφος, στο ζενίθ της δόξας του, βρίσκεται φυλακισμένος σε αναπηρική πολυθρόνα, παράλυτος ύστερα από εγκεφαλική προσβολή, ανίκανος να διώξει ακόμα και τη μύγα που έχει σταθεί στην άκρη της μύτης του, σίγουρος ότι ο γάμος του ευθύνεται για την κατάστασή του. Μην μπορώντας πια να ζωγραφίσει, θυμάται τις στιγμές της δόξας του, τις γυναίκες της ζωής του, την παθολογική ζήλια της γυναίκας του και την παράλογη συμπεριφορά της, που θεωρεί ότι τον καθήλωσαν στην καρέκλα. Με τη βοήθεια ενός φίλου και καθώς ετοιμάζει τα χαρτιά του διαζυγίου, καταθέτει την άποψή του γραπτά. Τα γραπτά όμως αυτά θα τα βρει η γυναίκα του και θα καταθέσει σημείο προς σημείο τη δική της άποψη στις κατηγορίες του άντρα της, αποδεικνύοντας ότι όλα τα νομίσματα έχουν δύο όψεις.

Ο συγγραφέας περιγράφει πολύ ζωντανά τα συναισθήματα των ηρώων και, έστω κι αν δεν συμφωνεί πάντα ο αναγνώστης, παρακολουθεί με αγωνία την πορεία της σχέσης, συμπάσχει μαζί τους, μπορεί να νιώσει τον πόνο τους και τη χαρά τους.

Ο συγγραφέας περιγράφει πολύ ζωντανά τα συναισθήματα των ηρώων και, έστω κι αν δεν συμφωνεί πάντα ο αναγνώστης, παρακολουθεί με αγωνία την πορεία της σχέσης, συμπάσχει μαζί τους, μπορεί να νιώσει τον πόνο τους και τη χαρά τους.

Στα ατού του βιβλίου το μάλλον νεφελώδες τέλος, όπου ο συγγραφέας δεν επιχειρεί να πείσει τον αναγνώστη για το τι είναι σωστό και τι λάθος, ούτε καν έχει τη λύση για τους ήρωές του, αφού τα συναισθήματα σε έναν γάμο είναι πολύ εύκολο να αλλάξουν. Με αρκετά πρωτότυπο τρόπο προσπαθεί απλώς να απαντήσει στην τετριμμένη ερώτηση του αν τελικά υπάρχει συζυγική ευτυχία και πώς μπορεί να αποφύγει κανείς τουλάχιστον τη συζυγική δυστυχία.

 

Η συζυγική ευτυχία
Ταχάρ Μπεν Ζελλούν
μετάφραση: Μήνα Πατεράκη-Γαρέφη
Gema
367 σελ.
Τιμή € 15,00
1-patakis-link


 

Γιώργος Δουατζής
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΚΡΙΤΙΚΕΣ > ΞΕΝΗ ΠΕΖΟΓΡΑΦΙΑ
Όλγκα Τοκάρτσουκ: «Τα βιβλία του Ιακώβ»

Το τελευταίο βιβλίο της βραβευμένης με Νόμπελ Όλγκα Τοκάρτσουκ, τελείως διαφορετικό από τα προηγούμενά της, θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως λογοτεχνικός άθλος. Δεν είναι μόνο η έκταση, 848 σελίδες...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Διεύθυνση

Πτολεμαίων 4
(Πλατεία Προσκόπων)
11635 Αθήνα,
Τηλ.-fax: 210.7212307
info@diastixo.gr
ISSN: 2585-2485

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας και μάθετε πρώτοι. τα τελευταία νέα για το βιβλίο και για τις τέχνες.

Με την επίσκεψη στο site μας, αποδέχεστε τη χρήση Cookies από το diastixo.gr, με σκοπό τη βελτίωση των υπηρεσιών που σας παρέχουμε.