A+ A A-

Φραντζέσκα Αλεξοπούλου-Πετράκη: «Ονειρεύομαι με μάτια ανοιχτά» κριτική της Ελένης Χωρεάνθη

Ονειρεύομαι με μάτια ανοιχτά Φραντζέσκα Αλεξοπούλου-Πετράκη Εικονογράφηση: Ελίζα Βαβούρη Παπαδόπουλος


Ο τίτλος είναι ενδεικτικός. Ο μικρός ήρωας της καθημερινής ιστορίας της Φραντζέσκας Αλεξοπούλου-Πετράκη είναι ένα πανέξυπνο αγοράκι που χρησιμοποιεί τη φαντασία του και δημιουργεί κάθε στιγμή τον κόσμο είτε όπως τον θέλει, όπως του αρέσει, είτε, ανάλογα με τις περιπτώσεις, όπως τον βολεύει κι όπως του προσφέρεται η ευκαιρία. Αντίθετα από ό,τι πιστεύουν οι άλλοι γι’ αυτόν. Επειδή κάθεται φρόνιμα όπου τον βάλει η μητέρα του και δεν κάνει αταξίες, νομίζουν πως είναι «φρόνιμο και καλό παιδί». Αυτός όμως...

Η Φραντζέσκα Αλεξοπούλου-Πετράκη έπλασε με δεξιοτεχνία έναν μικρό ήρωα με ιδιαίτερες αλλά κρυφές διανοητικές ικανότητες αλλά ήρωα πραγματικό, αναγνωρίσιμο, που ζει ανάμεσά μας.

Αυτός όμως δεν αφήνει να πάει χαμένη καμιά ευκαιρία. Δουλεύει και κάνει του κόσμου τις σκανταλιές με τη φαντασία του. Ονειρεύεται με ολάνοιχτα μάτια, και τι δεν ονειρεύεται! Όταν π.χ. είναι με τη μαμά του στο αυτοκίνητο, αυτός ταξιδεύει στο απέραντο σύμπαν:

Εγώ φαντάζομαι ότι είμαι σ’ ένα μικρό διαστημόπλοιο,
με οδηγό τη Mommy και κάνουμε
ένα υπέροχο διαπλανητικό ταξίδι! Σβιιιν!
Πρόσεχε, έρχεται μετεωρίτης, στρίψε
να αποφύγεις τη βροχή απ’ τα πεφταστέρια!

Φαντάζεται, και τι δεν φαντάζεται: Πότε γίνεται Ινδιάνος σε κανό φορτωμένος προμήθειες, ενώ η μαμά ψωνίζει στο σούπερ μάρκετ. Γίνεται χειριστής του πύργου ελέγχου του αεροδρομίου... Όταν φυσάει και κουνιούνται οι τέντες στο μπαλκόνι, ο μικρός ήρωας έχει έτοιμο στο μυαλό του το πειρατικό καράβι και η μαμά αρχιπειρατίνα τού βάζει μπροστά του ένα πιάτο με μια λαχταριστή μεγάλη καραβίδα και χόρτα από τα ξερονήσια και χυμό από καρύδα!

Ονειρεύομαι με μάτια ανοιχτά Φραντζέσκα Αλεξοπούλου-Πετράκη Εικονογράφηση: Ελίζα Βαβούρη Παπαδόπουλος

Με τη φαντασία του, βοηθούμενος κι από τις εντυπωσιακές ζωγραφιές της Ελίζας Βαβούρη, ξεπερνάει στο τρέξιμο ένα μεγάλο λιοντάρι και καταφέρνει να βγει από τη ζούγκλα των λιονταριών, ακολουθώντας το μονοπάτι της λογικής να βγει από την ιστορία που πλάθει δηλαδή, και τελικά θα καταφέρει να πλησιάσει την πριγκίπισσα του πύργου βάζοντάς της τρικλοποδιές!

Νομίζω ότι πέρα από τις επιφανειακές κινήσεις του μικρού ήρωα που «ονειρεύεται με ανοιχτά μάτια», η Φραντζέσκα επισημαίνει κάτι πολύ σοβαρό που συμβαίνει στις σχέσεις γονιών –και δασκάλων– και ορισμένων μικρών παιδιών που δεν είναι ζωηρά, αλλά πολύ φρόνιμα, καλά παιδιά, τόσο «πολύ καλά» ώστε να νομίζουν οι άλλοι πως κάτι δεν τους πάει καλά. Ενώ η πραγματικότητα είναι άλλη, που ίσως μας διαφεύγει: ότι τα παιδιά του τύπου αυτού έχουν ένα δικό τους τρόπο να σκέπτονται και να ενεργούν. Και χρειάζονται κατανόηση και διαφορετική αντιμετώπιση από τους υπεύθυνους γονείς και τους φορείς της αγωγής σε κάθε επίπεδο ζωής του παιδιού και δραστηριότητας.

Η Φραντζέσκα Αλεξοπούλου-Πετράκη έπλασε με δεξιοτεχνία έναν μικρό ήρωα με ιδιαίτερες αλλά κρυφές διανοητικές ικανότητες –μπορεί να χρησιμοποιεί την τολμηρή φαντασία και να φτιάχνει τον δικό του κόσμο–, αλλά ήρωα πραγματικό, αναγνωρίσιμο, που ζει ανάμεσά μας. Και στα πολύ μικρά παιδιά, όπως και στους γονείς, πρόσφερε ένα χαρούμενο, εύληπτο, καλογραμμένο βιβλίο που τέρπει και ωφελεί.

Ονειρεύομαι με μάτια ανοιχτά
Φραντζέσκα Αλεξοπούλου-Πετράκη
Εικονογράφηση: Ελίζα Βαβούρη
Παπαδόπουλος
32 σελ.
ISBN 978-960-569-485-2
Τιμή: €11,99
001 patakis eshop

 

Διαβάστε επίσης
ΠΑΙΔΙΚΑ
Ιωάννα Μπαμπέτα: «Ο Ιάσονας και η Αργοναυτική εκστρατεία» κριτική της Βερίνας Χωρεάνθη

Η ελληνική μυθολογία, με τον ανεκτίμητο πλούτο του πρωτογενούς υλικού της, αποτελεί μία από τις πιο ουσιαστικές και περιεκτικές πηγές γνώσης για παιδιά αλλά και για μεγάλους. Μέσα στον θησαυρό των...

ΠΑΙΔΙΚΑ
Αλεξάνδρα Τσόλκα: «Η κακιά μάγισσα παραιτείται» κριτική της Ελένης Χωρεάνθη

Η Αλεξάνδρα Τσόλκα αγαπάει τις ανατροπές, τολμάει και προχωράει πέρα από τις διαπιστώσεις και τις περιγραφές, δημιουργεί κατάλληλα περιβάλλοντα όπου κινείται άνετα και μεθοδικά και με έναν ιδιάζοντα τρόπο εκφραστικής...

ΦΙΛΙΚΑ SITE

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Email:
Θέμα:
Μήνυμα:

ΠΤΟΛΕΜΑΙΩΝ 4 (ΠΛΑΤΕΙΑ ΠΡΟΣΚΟΠΩΝ)
11635 ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ.-FAX: 210-7212307
info@diastixo.gr

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

*  Το email σας:

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΔΙΚΤΥΑ

facebook icontwitter icongoogle plus iconpinterest iconyoutube iconrss icon

Με την υποστήριξη του diastixo.gr - Designed by: artspr