fbpx
Βάβδος, ιστορική και εκκλησιαστική μελέτη Συμβολή στην ιστορία της Χαλκιδικής Δημήτριος Αγγ. Παπάζης Κυριακίδη

Δημήτριος Αγγ. Παπάζης: «Βάβδος, ιστορική και εκκλησιαστική μελέτη»

Ο Βάβδος είναι ένα από τα πανέμορφα χωριά της Χαλκιδικής και βρίσκεται στο μεγαλύτερο υψόμετρο (938 μέτρα) της ορεινής περιοχής της. Απέχει μόλις 52 χιλιόμετρα από τη Θεσσαλονίκη. Στην περίοδο του Μεσοπολέμου(1922-1940), λόγω του θαυμάσιου κλίματος και της υπέροχης θέας της, αποτελούσε προσφιλές θέρετρο των Θεσσαλονικέων.

Ο Βάβδος έχει τη δική της ιστορική διαδρομή και τα δικά της χαρακτηριστικά στοιχεία και γνωρίσματα. Συνέβαλε στους αγώνες του έθνους. Συμμετείχε σε όλους τους τομείς της δημόσιας ζωής, εθνικής, κοινωνικής, εκπαιδευτικής, πολιτιστικής και εκκλησιαστικής. Τα τέκνα της έλαβαν μέρος σε όλους τους απελευθερωτικούς αγώνες των Μακεδόνων διαδοχικά το 1821, το 1854, το 1878 και το 1904-1908. Κάθε φορά το τίμημα ήταν πολύ ακριβό. Οι επόμενες γενιές σεβάστηκαν αυτή την παράδοση και την τήρησαν. Έτσι στο Βάβδο η παράδοση των Ελλήνων παρέμεινε ζωντανή.

Ο Βάβδος έχει τη δική της ιστορική διαδρομή και τα δικά της χαρακτηριστικά στοιχεία και γνωρίσματα. Συνέβαλε στους αγώνες του έθνους. Συμμετείχε σε όλους τους τομείς της δημόσιας ζωής, εθνικής, κοινωνικής, εκπαιδευτικής, πολιτιστικής και εκκλησιαστικής.

Ο Βάβδος ανήκε σε μια από τις δώδεκα κωμοπόλεις της Ανατολικής και Κεντρικής Χαλκιδικής, στα επιλεγόμενα Μαδεμοχώρια. Ο πληθυσμός τους ήταν αποκλειστικά ελληνικός, με τριακόσιους κατοίκους στις αρχές του 1806 και δυόμισι χιλιάδες στις αρχές του 1900. Κοντά στο Βάβδο υπήρχαν τα μεταλλεία. Υπήρχαν μεταλλεύματα χρωμίου και λευκόλιθου. Οι κάτοικοι του Βάβδου έδωσαν ιδιαίτερη βαρύτητα στην ανάπτυξη της εκπαίδευσης. Ίδρυσαν σχολείο, υπό την εποπτεία της εκκλησίας. Είναι αξιοσημείωτο ότι το έτος 1911-1912 λειτούργησε για ένα έτος και Πρώτη τάξη Γυμνασίου.

Θα πρέπει να αναφέρουμε ακόμη ότι σημαντικός παράγοντας οικονομικής ανάπτυξης ήταν οι ασχολίες των κατοίκων με τη σηροτροφία, τη γεωργία, τη δενδροκομία, την αμπελουργία, την κτηνοτροφία και τη μελισσοκομία. Παράλληλα, υπήρξαν και άλλα επαγγέλματα, όπως μυλωνάδες, ράπτες, ξυλουργοί, παντοπώλες, υποδηματοποιοί και οικοδόμοι. Πέρα από αυτά, οι κάτοικοι του Βάβδου διακρίθηκαν για τα ανεπτυγμένα θρησκευτικά αισθήματά τους. Αυτό προκύπτει από την πληθώρα των θρησκευτικών μνημείων τους. Υπάρχουν στο χωριό δύο μεγάλες τρίκλιτες ξυλόστεγες εκκλησίες βασιλικού ρυθμού, οι οποίες ακολουθούν την τυπολογία των ναών των γύρω χωριών.

Βάβδος, ιστορική και εκκλησιαστική μελέτη Συμβολή στην ιστορία της Χαλκιδικής Δημήτριος Αγγ. Παπάζης Κυριακίδη

Το ορεινό, ξηρό κλίμα, ο πατριωτισμός των κατοίκων, όπως προκύπτει από τη συμμετοχή τους σε όλα τα κοινωνικά δρώμενα, αλλά και η βαθιά χριστιανική πίστη τους συνετέλεσαν ώστε να διαμορφωθούν στο Βάβδο άνθρωποι με πολλά ψυχικά και σωματικά χαρίσματα. Η παρούσα μελέτη βοηθά στη διατήρηση της ιστορικής μνήμης. Γιατί, όπως γνωρίζουμε, έθνη δίχως μνήμη σβήνουν γιατί δίχως παρελθόν δεν έχουν μέλλον.

Βάβδος, ιστορική και εκκλησιαστική μελέτη
Συμβολή στην ιστορία της Χαλκιδικής
Δημήτριος Αγγ. Παπάζης
Κυριακίδη
Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών
472 σελ.
ISBN 978-960-599-056-5
Τιμή: €35,00
001 patakis eshop


 

Γιώργος Δουατζής
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΚΡΙΤΙΚΕΣ > ΜΕΛΕΤΕΣ - ΔΟΚΙΜΙΑ
Ευαγγελία Κιρκινέ: «Έθνος “εξ απαλών ονύχων”»

Με το περιεχόμενο του όρου «έθνος» και τον τρόπο που δημιουργείται το αίσθημα του ανήκειν σε ένα έθνος, κυρίως μέσω της «εθνικής εκπαίδευσης», καταπιάνεται η Eυαγγελία Κιρκινέ σε αυτή τη μελέτη της. Τι...

ΚΡΙΤΙΚΕΣ > ΜΕΛΕΤΕΣ - ΔΟΚΙΜΙΑ
Μήδεια Αμπουλασβίλι – Έκα Τσκοΐτζε: «Εύλαλα μάρμαρα»

Η Ελλάδα και η Γεωργία είναι χώρες που βρέθηκαν σε αντίπαλους ιδεολογικοπολιτικούς και στρατιωτικούς σχηματισμούς κατά τη διάρκεια του μεγαλύτερου μέρους των τελευταίων 100 ετών, ενώ συνεχίζουν να...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Διεύθυνση

Πτολεμαίων 4
(Πλατεία Προσκόπων)
11635 Αθήνα,
Τηλ.-fax: 210.7212307
info@diastixo.gr
ISSN: 2585-2485

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας και μάθετε πρώτοι. τα τελευταία νέα για το βιβλίο και για τις τέχνες.

Με την επίσκεψη στο site μας, αποδέχεστε τη χρήση Cookies από το diastixo.gr, με σκοπό τη βελτίωση των υπηρεσιών που σας παρέχουμε.