Γιώργος Καπράνος: «Δεν έχω τίποτα άλλο να πω...»

Γιώργος Καπράνος: «Δεν έχω τίποτα άλλο να πω...»

Από το 2004, δηλαδή μέσα σε εννιά χρόνια, ο Γιώργος Καπράνος κυκλοφόρησε έξι μυθιστορήματα και μια συλλογή από νουβέλες. Τα περισσότερα μυθιστορήματά του κινούνται στον ιστορικό χώρο της Ελλάδας, αναδεικνύοντας αγώνες και θυσίες, όνειρα και διαψεύσεις, πρόσωπα και καταστάσεις σε μια Ελλάδα πολύπαθη, τραυματισμένη, αιμάζουσσα από εχθρούς και προστάτες από τα πρώτα χρόνια της ανεξαρτησίας της.  

Το νέο ιστορικό μυθιστόρημα «Δεν έχω τίποτα άλλο να πω…» του Γιώργου Καπράνου έρχεται να ταράξει τα λιμνάζοντα νερά, να αφυπνίσει συνειδήσεις και πιστεύω στην Ελλάδα του 21ου αιώνα, να επαναφέρει την αξιοπρέπεια, όλες τις χαμένες αξίες, που ηθελημένα ή αθέλητα, ή και από ανικανότητα των εκάστοτε κρατούντων, παραδόθηκαν στη χλεύη των σύγχρονων τυράννων, των αιώνιων κομπλεξικών αδίστακτων τοκογλύφων.

Οι ήρωες του μυθιστορήματος είναι πρόσωπα υπαρκτά. Κεντρικός ήρωας είναι ο ποιητής Λορέντζος Μαβίλης, αυτή η ευγενική μορφή, ο πατριώτης, ο βαθύτατα συνειδητός Έλληνας, που θυσίασε τα πλούτη και τη ζωή του για την Ελλάδα και μόνο για την Ελλάδα, αγνοώντας την αρνητική στάση των επιτηρητών, ξένων και ντόπιων, της χώρας.

Ο λόγος του συγγραφέα δεμένος, τολμηρός, πράος και συνεπής κατακτά τον αναγνώστη και του επιτρέπει να λαμβάνει μέρος στα δρώμενα, να κρίνει και να συμπεραίνει. Είναι τόσα εκείνα που συμβαίνουν στην, ακόμα, μικρή Ελλάδα, που ο νους κάπου σαστίζει, εκμηδενίζει τις χρονικές αποστάσεις και ζει τα τότε γεγονότα με τα σημερινά, που ουσιαστικά, δε διαφέρουν σε τίποτα – προστάτες τότε, προστάτες και τώρα…

Ο συγγραφέας βλέπει αντικειμενικά τα γεγονότα και τα προσφέρει στον αναγνώστη, στο μοναδικό αποδέκτη του τότε και του σήμερα. Ο τόνος του δημιουργού είναι σμιλεμένος από τεχνίτη που ξέρει να χειρίζεται τη γλώσσα, αλλά και τον τρόπο, το σωστό τρόπο προβολής των πρωταγωνιστών – επώνυμων και ανώνυμων.

Ο ήρωας του βιβλίου, ο Λορέντζος Μαβίλης, έτσι όπως σκιαγραφείται από το συγγραφέα, υπήρξε ένας μεγάλος οραματιστής. Η ποίηση έγινε σκοπός ζωής γι’ αυτόν και η φιλοπατρία ήταν το όραμα που ήθελε να κάνει πραγματικότητα. Δε λογάριασε ποτέ τη βολεμένη ζωή, έστω κι αν είχε όλα τα οικονομικά και κοινωνικά στοιχεία για να την απολαύσει.

Η εθνική τραγωδία του 1897 συγκλόνισε το Μαβίλη. Η επέμβαση των ξένων δυνάμεων, πρώτα ως συμμάχων και μετά ως ρυθμιστών στα του οίκου της Ελλάδας, τον εξόργισε. Σε ηλικία πενήντα τριών χρόνων, φόρεσε το κόκκινο χιτώνα των εθελοντών Γαριβαλδινών. Αποχαιρέτησε τη γυναίκα που αγαπούσε και πήγε να προσφέρει τη ζωή του θυσία στην εκπλήρωση του οράματός του.

Ο συγγραφέας, συνειδητός εργάτης του Λόγου και, προπαντός αντικειμενικός, λυτρωμένος από πάθη στενόμυαλης πολιτικής, μπορεί και βλέπει, στο μέγεθος της έκτασής τους, εκείνα που συνέβησαν, σε κάποιες εποχές, σ’ αυτόν τον πολύπαθο τόπο και συνεχίζουν να επαναλαμβάνονται, κάτω από άλλο μανδύα, με τον ίδιο, όμως, καταστρεπτικό τρόπο. Οι σελίδες του νέου μυθιστορήματός του αναδύουν εκείνο το σπάνιο άρωμα της απέθαντης ελπίδας. Αγκαλιάζουν τον αναγνώστη και γίνονται σηματωροί στις σκοτεινές ώρες της μεγάλης νύχτας που την ξανάφεραν στον τόπο μας, ξένοι και δικοί μας τυμβωρύχοι.

Το κύριο χαρακτηριστικό ενός μυθιστορήματος είναι η πειθώ. Κυρίως του ιστορικού μυθιστορήματος, που δεν απέχει καθόλου από τη δρώσα ζωή. Για να κερδίσει το κοινό ο συγγραφικός λόγος και, ένα παραπάνω, το ιστορικό μυθιστόρημα, χρειάζονται βέλη αιχμηρά και μη επίορκους τοξότες. Στοιχεία που διαθέτει ο συγγραφέας.

«Δεν έχω τίποτα άλλο να πω...»
Γιώργος Καπράνος
Ιωλκός
317 σελ.
Τιμή € 18,00

Ο Κωνσταντίνος Κορίδης είναι εκδότης.

 

Τα σχόλια σας

Κάντε το σχόλιο σας, με σύνδεση από το facebook ή συμπληρώστε τα στοιχεία σας, στην παρακάτω φόρμα.

 


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Διεύθυνση

Πτολεμαίων 4
(Πλατεία Προσκόπων)
11635 Αθήνα,
Τηλ.-fax: 210.7212307
info@diastixo.gr
ISSN: 2585-2485

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας και μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα για το βιβλίο και για τις τέχνες.

 

Το email σας: