Βησσαρία Ζορμπά-Ραμμοπούλου: «Καλοκαιρινό μπουρίνι»
Βησσαρία Ζορμπά-Ραμμοπούλου: «Καλοκαιρινό μπουρίνι»  κριτική της Ελένης Χωρεάνθη

Βησσαρία Ζορμπά-Ραμμοπούλου: «Καλοκαιρινό μπουρίνι»

Το Καλοκαιρινό μπουρίνι, το ένατο από τα δεκαοκτώ μυθιστορήματα που έχει γράψει η γνωστή, βραβευμένη Αγρινιώτισσα φιλόλογος, συγγραφέας αξιόλογων παιδικών και εφηβικών βιβλίων Βησσαρία Ζορμπά-Ραμμοπούλου, κυκλοφορούν οι Εκδόσεις Κέδρος σε τέταρτη, ανανεωμένη ανατύπωση.

Η συγγραφέας ακολουθεί τα κλασικά, δοκιμασμένα πρότυπα, χρησιμοποιεί τις δυνατότητες που παρέχει ο δοκιμασμένος τρόπος σύνθεσης μιας μυθιστορίας και δραματοποιεί δυναμικά ένα θέμα διαχρονικό, δυστυχώς, που αποτελεί μάστιγα για τις σύγχρονες «πολιτισμένες» κοινωνίες και σχεδόν καθημερινό θέμα/πρόβλημα που αντιμετωπίζει η ελληνική οικογένεια και η κοινωνία: την εκμετάλλευση ανήλικων παιδιών από διεστραμμένους ενήλικες.

Στήνει το σκηνικό μιας παραλίγο τραγωδίας από εκείνες που συμβαίνουν, όχι σπάνια τα τελευταία χρόνια, διεθνώς με τραγικούς ήρωες/θύματα μικρά παιδιά, ακόμα και νήπια που πιάνονται στα δίχτυα επιτήδειων κακοποιών και υφίστανται κάθε λογής βιασμούς και κακοποιήσεις είτε ως εύκολη λεία, εμπορεύσιμο υλικό για εμπορική εκμετάλλευση, είτε γίνονται θύμα σωματικού και ψυχικού βιασμού από ασυνείδητους γονείς, δασκάλους και άλλους που όφειλαν να τα προστατεύουν ως υπεύθυνοι για τη ζωή, τη σωματική ακεραιότητα, τη σωματική και την ψυχική τους υγεία, για τη μόρφωσή τους.

Η περιπέτεια αρχίζει από τον σταθμό υπεραστικών λεωφορείων ένα καλοκαίρι, εξελίσσεται καθ' οδόν προς την παράλια πόλη της Αιτωλοακαρνανίας, τον Αστακό, όταν δυο φίλες, η Μυρτώ και η Δάφνη, βρήκαν επιτέλους την ευκαιρία και είχαν την πολυτέλεια να περάσουν ξέγνοιαστες διακοπές εκεί με βουτιές και παιχνίδια στη θάλασσα, φιλοξενούμενες της φίλης τους της Αναστασίας.

Η συγγραφέας ακολουθεί τα κλασικά, δοκιμασμένα πρότυπα, χρησιμοποιεί τις δυνατότητες που παρέχει ο δοκιμασμένος τρόπος σύνθεσης μιας μυθιστορίας και δραματοποιεί δυναμικά ένα θέμα διαχρονικό, δυστυχώς, που αποτελεί μάστιγα για τις σύγχρονες «πολιτισμένες» κοινωνίες και σχεδόν καθημερινό θέμα/πρόβλημα που αντιμετωπίζει η ελληνική οικογένεια και η κοινωνία: την εκμετάλλευση ανήλικων παιδιών από διεστραμμένους ενήλικες.

Ωστόσο, οι καλοκαιρινές διακοπές δεν έγιναν όπως τις είχαν ονειρευτεί και οργανώσει τα κορίτσια. Ένα εντελώς απροσδόκητο περιστατικό, που προέκυψε όταν ο Στέφανος, ένα παιδί-θύμα «επιτήδειου εμπόρου» δημιουργεί μπελάδες όχι μόνο στις ηρωίδες κατά τη διαδρομή αλλά και στην οικογένεια της Αναστασίας κι αναστατώνει την κοινωνία του Αστακού. Εμπλέκονται όλοι, εμφανίζονται από το πουθενά και εξαφανίζονται προσωρινά σκοτεινά, αινιγματικά άτομα και συνεχίζεται μια περιπλεγμένη περιπέτεια που θα μπορούσε να καταλήξει σε τραγωδία, αν δεν ενημερωνόταν έγκαιρα και δεν επενέβαινε δυναμικά η τοπική Αστυνομία, η οποία ύστερα από ένα θεόσταλτο «καλοκαιρινό μπουρίνι» κατόρθωσε να συλλάβει τους ενόχους, να διαλευκάνει την υπόθεση σχετικά με το πώς και το γιατί χρησιμοποιούσε τον Στέφανο ο δήθεν πατέρας του και να τους στείλει στη φυλακή ως υπεύθυνους για την εκμετάλλευση και την κακομεταχείριση του Στέφανου, που βρήκε επιτέλους την αληθινή του οικογένεια.

Το Καλοκαιρινό μπουρίνι είναι μια καλοστημένη περιπέτεια με ήρωες εφήβους και μεγάλους –πραγματικό και συμβολικό μπουρίνι–, μέσα από την πορεία της οποίας, πέρα από τη φιλία που ένωσε όλα τα παιδιά, την αγάπη, την αλληλοβοήθεια, την αξιοπρέπεια, μπόρεσε η Μυρτώ να ανακαλύψει κάτι πολύ απλό αλλά πολύ σημαντικό και ήθελε να μοιραστεί με τον αδερφό της και με όλου του κόσμου τα παιδιά. Ανακάλυψε «τι είναι ευτυχία. Και ευτυχία είναι να έχει ο καθένας τα αυτονόητα».

1-patakis-linkΚαλοκαιρινό μπουρίνι
Βησσαρία Ζορμπά-Ραμμοπούλου
Κέδρος
191 σελ.
Τιμή € 9,17


 

Τα σχόλια σας  

#1 Βησσαρία Ζορμπά 12-09-2014 13:07
Ευχαριστώ πολύ, τόσο την κα Χωρεάνθη όσο και τον εκδότη του πολύ καλού
περιοδικού για τη φιλοξενία. Η κα Χωρεάνθη με την κριτική τησ κατόρθωσε
μέσα σε ένα άρθρο να αποτυπώσει όλους τους στόχους που προσπαθώ με αγωνία να εκπληρώσω γράφοντας: να ευαισθητοποιήσω τα παιδιά σε σύγχρονα κοινωνικά θέματα, να τα κάνουν να αγαπήσουν το διάβασμα και να προβάλλω, όπου γίνεται, τις ομορφιές της ιδιαίτερης πατρίδας μου. Ευχαριστώ πολύ, Ελένη
Παράθεση

Τα σχόλια σας

Κάντε το σχόλιο σας, με σύνδεση από το facebook ή συμπληρώστε τα στοιχεία σας, στην παρακάτω φόρμα.

 


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΚΡΙΤΙΚΕΣ > ΝΕΑΝΙΚΑ - ΕΦΗΒΙΚΑ
Χρήστος Δημόπουλος: «Η έβδομη Καρυάτιδα»

Από τις εκδόσεις Ψυχογιός και στη σειρά «Μικρή Πυξίδα» κυκλοφορεί το τρίτο βιβλίο του Χρήστου Δημόπουλου που ασχολείται με τις «Περιπέτειες του Ήπιου Θερμοκήπιου». Τίτλος του βιβλίου: Η έβδομη...

ΚΡΙΤΙΚΕΣ > ΝΕΑΝΙΚΑ - ΕΦΗΒΙΚΑ
Σάντρα Ελευθερίου: «Ο φύλακας του οκτώ – Η αρχή…»

Η σύνθεση μιας ιστορίας φαντασίας είναι πρόκληση για έναν συγγραφέα, από πολλές απόψεις. Κατ’ αρχάς έχουμε να κάνουμε με ένα πεδίο όπου υπάρχει, εκ των πραγμάτων, πολύ μεγαλύτερη ελευθερία, σε σχέση με τη...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Το μήνυμά σας

Διεύθυνση

Πτολεμαίων 4
(Πλατεία Προσκόπων)
11635 Αθήνα,
Τηλ.-fax: 210.7212307
info@diastixo.gr
ISSN: 2585-2485

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας και μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα για το βιβλίο και για τις τέχνες.

 

Το email σας: