fbpx
ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ ΑΓΡΙΝΙΟΥ

«Δημοτική Πινακοθήκη Αγρινίου» της Ελένης Χωρεάνθη

Το Αγρίνιο απόκτησε πρόσφατα τη Δημοτική Πινακοθήκη του, μια «νέα εστία πολιτισμού», αναμφισβήτητα σημαντικό καλλιτεχνικό γεγονός για την πόλη και «σημείο καλλιτεχνικής αναφοράς», όπως χαρακτηρίστηκε από τον ημερήσιο Τύπο. Εγκαινιάστηκε στις 17 Δεκεμβρίου 2013 μαζί με τα εγκαίνια της έκθεσης χαρακτικών έργων του διακεκριμένου ζωγράφου- χαράκτη Παναγιώτη Τέτση, από τη συλλογή του Μ. Ι. Ε. Τ. . Η έκθεση θα διαρκέσει ως τις 2 Φεβρουαρίου 2014.

Τα εγκαίνια της Δημοτικής Πινακοθήκης και της έκθεσης ευλόγησε ο Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας Κοσμάς, χαιρέτησε ο δραστήριος Δήμαρχος Παύλος Μοσχολιός, επισημαίνοντας πως στο ιστορικό πλέον προπολεμικό κτίριο στο εξής «θα χτυπάει η καρδιά του πολιτισμού». Ο εκλεκτός ζωγράφος Χρήστος Γαρουφαλής, καλλιτεχνικός διευθυντής της Πινακοθήκης, χαρακτήρισε τη δημιουργία της «αποτέλεσμα της τρέλας και της υπέρβασης» και επεσήμανε ότι ο «ο ρόλος της είναι παιδευτικός» και ότι «η έκθεση, εκτός της εικαστικής απόλαυσης, εμπεριέχει ένα διδακτικό μήνυμα. Στα έργα που εκτίθενται αποτυπώνεται ο μακροχρόνιος αγώνας του Παναγιώτη Τέτση κόντρα στη λογική που μας έφερε ως εδώ και μας διδάσκει την άσκηση της λιτότητας». Τα συγκεκριμένα χαρακτικά του Τέτση καλύπτουν την πρώτη καλλιτεχνική περίοδο (είκοσι χρόνια), του διακεκριμένου καλλιτέχνη και δίνουν ολοκληρωμένη εικόνα του χαρακτικού έργου του.

Στα εγκαίνια παραβρέθηκαν και τίμησαν με την παρουσία τους: Ο διακεκριμένος καλλιτέχνης, πανεπιστημιακός δάσκαλος και ακαδημαϊκός Παναγιώτης Τέτσης, ο οποίος, απευθυνόμενος στους παρευρισκόμενους, τους προέτρεψε να αγκαλιάσουν την Πινακοθήκη της πόλης τους. Και ο γνωστός, αισθαντικός ποιητής Διονύσης Καψάλης, διευθυντής του Μ. Ι. Ε. Τ., στη σύντομη ομιλία του χαρακτήρισε τις τέχνες «μορφή αλληλεγγύης μεταξύ των ανθρώπων».

Τέλος, η κυρία Δώρα Μονιούδη – Γαβαλά, αναπληρώτρια καθηγήτρια Ιστορίας της Αρχιτεκτονικής, που παραβρέθηκε συμπτωματικά εκεί συνοδεύοντας τους φοιτητές του τμήματος Διαχείρισης Πολιτισμικού Περιβάλλοντος και Νέων Τεχνολογιών του Πανεπιστημίου Πατρών, ανέφερε ότι «το προπολεμικό κτήριο (1936-1937), όπου στεγάζεται η Δημοτική Πινακοθήκη Αγρινίου, είναι έργο της Υπηρεσίας Κτηριακών Μελετών της Τράπεζας της Ελλάδος υπό τον διακεκριμένο αρχιτέκτονα Ν. Ζουμπουλίδη, αποτελεί δείγμα του ελληνικού Μοντερνισμού και ένα από τα ελάχιστα κτήρια κατοικίας Διευθυντή Τράπεζας.

Ευχόμαστε η Δημοτική Πινακοθήκη να αποτελέσει πνεύμονα παρόμοιων καλλιτεχνικών δραστηριοτήτων και πόλο έλξης εικαστικών καλλιτεχνών από όλη την Ελλάδα. Και είναι βέβαιο ότι υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του διακεκριμένου ζωγράφου Χρήστου Γαρουφαλή, που με την παραμονή του στο Αγρίνιο αποτελεί εγγύηση για τα καλλιτεχνικά δρώμενα στη γενέτειρά του, το νέο απόκτημα θα συγκεντρώσει το ενδιαφέρον σημαντικών εικαστικών δημιουργών να εκθέσουν εκεί τα έργα τους.


 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Διεύθυνση

Πτολεμαίων 4
(Πλατεία Προσκόπων)
11635 Αθήνα,
Τηλ.-fax: 210.7212307
info@diastixo.gr
ISSN: 2585-2485

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας και μάθετε πρώτοι. τα τελευταία νέα για το βιβλίο και για τις τέχνες.

Με την επίσκεψη στο site μας, αποδέχεστε τη χρήση Cookies από το diastixo.gr, με σκοπό τη βελτίωση των υπηρεσιών που σας παρέχουμε.