fbpx
Η μίνι βιβλιοθήκη του φυλακισμένου Όσκαρ Γουάιλντ

Η μίνι βιβλιοθήκη του φυλακισμένου Όσκαρ Γουάιλντ

Το 1895 ο Όσκαρ Γουάιλντ καταδικάστηκε σε δύο χρόνια καταναγκαστικά έργα για «σοδομισμό». Στη διάρκεια αυτών των δύο χρόνων έγραψε το σκοτεινό De Profundis, που εκδόθηκε μετά τον θάνατό του.

Σύμφωνα με τον κανονισμό της φυλακής του Ρέντινγκ, όπου φυλακίστηκε, οι κρατούμενοι για τους τρεις πρώτους μήνες πίσω από τα κάγκελα δεν είχαν πρόσβαση σε βιβλία παρά μόνο μία Βίβλο και δύο βιβλία με ύμνους και προσευχές. Όμως ο Γουάιλντ κατάφερε να φτιάξει στο κελί του μια μικρή βιβλιοθήκη, με την ανοχή των αρχών, και μάλιστα του επετράπη να αφήνει το φως του κελιού του αναμμένο όσο αργά ήθελε προκειμένου να μπορεί να διαβάζει.

Σύμφωνα με το βιβλίο A Book of Book Lists του Alex Johnson, τα πρώτα βιβλία που ζήτησε ο Γουάιλντ ήταν οι Εξομολογήσεις του Αγίου Αυγουστίνου, έργα του Μποντλαίρ και του καρδινάλιου Τζον Χένρι Νιούμαν, καθώς και ένα από τα βιβλία που τον σημάδεψαν, την Αναγέννηση του Γουίλιαμ Πάτερ.

Μεταξύ των βιβλίων που προστέθηκαν αργότερα σε αυτή τη μικρή βιβλιοθήκη του συγγραφέα ήταν η Θεία Κωμωδία του Δάντη, ο Φάουστ του Γκαίτε, και βιβλία του Γκιστάβ Φλομπέρ, του Μπλεζ Πασκάλ και του Τζέφρι Τσόσερ, καθώς και μια ιστορία της αρχαίας ελληνικής λογοτεχνίας, γραμμένη από τον Γκίλμπερτ Μάρεϊ.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΝΕΑ
Κυκλοφόρησε το τελευταίο βιβλίο του Μάρκες, παρά την αντίθετη επιθυμία του όσο ζούσε

Πριν από τον θάνατό του, ο μεγάλος συγγραφέας Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες είχε σχεδόν ολοκληρώσει το τελευταίο του βιβλίο, το οποίο όμως «ξόρκισε» τους γιους του να σκίσουν και να μην το εκδώσουν ποτέ. Εκείνοι...

ΝΕΑ
Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης 2024 στον Ιανό της Αθήνας

«Αν είναι να μιλήσει κάποιος, ας πει για την αγάπη…» Μιχάλης Γκανάς Για 15η χρονιά, στην Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης η Αλυσίδα Πολιτισμού IANOS και περισσότεροι από 100 άνθρωποι του πνεύματος (ποιητές, συγγραφείς, ζωγράφοι,...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Διεύθυνση

Πτολεμαίων 4
(Πλατεία Προσκόπων)
11635 Αθήνα,
Τηλ.-fax: 210.7212307
info@diastixo.gr
ISSN: 2585-2485

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας και μάθετε πρώτοι. τα τελευταία νέα για το βιβλίο και για τις τέχνες.

Με την επίσκεψη στο site μας, αποδέχεστε τη χρήση Cookies από το diastixo.gr, με σκοπό τη βελτίωση των υπηρεσιών που σας παρέχουμε.