fbpx
Πανελλήνιο φεστιβάλ ενταξιακής κουλτούρας «Κωφοί και ακούοντες εν δράσει»

Πανελλήνιο φεστιβάλ ενταξιακής κουλτούρας «Κωφοί και ακούοντες εν δράσει»

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος υλοποιείται για 5η συνεχή χρονιά το Πανελλήνιο Φεστιβάλ ενταξιακής κουλτούρας «Κωφοί και ακούοντες εν δράσει» από τις 24 Σεπτεμβρίου έως την 01 Οκτωβρίου 2017, στα Χανιά, τη Θεσσαλονίκη, την Αθήνα, το Λιτόχωρο, τον Όλυμπος και το Ναύπλιο, με τη συνεργασία της Περιφέρειας Πελοποννήσου, της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων και των Δήμων Ναυπλιέων, Αθηναίων, Δίου – Ολύμπου, Θεσσαλονίκης και Χανίων.

Το φεστιβάλ βασίζεται εξολοκλήρου στην ευγενική χορηγία και την εθελοντική προσφορά Ελλήνων πολιτών και στη διάθεση χώρων και παροχής υπηρεσιών από διάφορους δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς. Και φέτος τελεί υπό την αιγίδα των Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας & Θρησκευμάτων, του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης και του Υπουργείου Τουρισμού.

Οι δράσεις συντονίζονται από τον Πολιτιστικό Οργανισμό Μακεδονίας-Θράκης «Εσαεί εν ροή», τον Πανελλήνιο Σύλλογο Εκπαιδευτικών Αγωγής Υγείας και την Επιστημονική Ένωση για την Προώθηση της Εκπαιδευτικής Καινοτομίας, ενώ επικουρούν η Λέσχη για τη Διάδοση της Νοηματικής Γλώσσας, η Ομοσπονδία Αρχιμαγείρων Ελλάδος και η Πανελλήνια Ένωση Εκπαιδευτικών Πολιτιστικών Θεμάτων.

Oι δράσεις του φεστιβάλ εντάσσονται στην Πανευρωπαϊκή Εβδομάδα BeActive 2017 και συντονίζονται στην Ελλάδα από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού του ΥΠΠΟΑ.

Όλες οι μουσειοπαιδαγωγικές και εκπαιδευτικές επισκέψεις διοργανώνονται σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Μουσείων του Υπουργείου Πολιτισμού & Αθλητισμού, τις τοπικές Μητροπόλεις των εμπλεκόμενων πόλεων και με σώμα εθελοντών εκπαιδευτικών Π/θμιας και Δ/θμιας Εκπαίδευσης της χώρας.

Ιδεολογικό πλαίσιο του φεστιβάλ

Το φεστιβάλ στοχεύει στην
- ενίσχυση της ενταξιακής κουλτούρας και αποδοχής της διαφορετικότητας,
- καταπολέμηση του κοινωνικού ρατσισμού και αποκλεισμού με σύμπραξη ΑμεΑ και μη, συμπεριλαμβανομένης κάθε πληθυσμιακής μειονότητας
- ανάδειξη του πολιτισμού μας,
- διάχυση των μηνυμάτων για περισσότερη φυσική δραστηριότητα και άσκηση
- απόκτηση γνώσεων & εμπειριών
- ενθάρρυνση του κάθε Έλληνα και προβολή σημαντικών προσωπικών και κοινωνικών αξιών
- προώθηση ιδανικών και αρχών συμβίωσης και ανθρωπιάς

Το συγκεκριμένο φεστιβάλ δημιουργήθηκε από την ανάγκη για κοινωνική συνέργεια υπέρ της ανάπτυξης και αναδόμησης της κοινωνίας μας σε θεμέλιες, λειτουργικές και ευοίωνες πολιτισμικές βάσεις με βασικό σκοπό τον ενεργό πολίτη, ανεξαρτήτου κοινωνικής ταυτότητας.

Επιμέρους στόχοι είναι:
-η προβολή των σωματείων ΑμεΑ και του έργου τους
-η πρόληψη της υγείας
-η ανάδειξη των τοπικών πολιτιστικών και περιβαλλοντικών θησαυρών (ανάλογα με την πόλη που φιλοξενείται το φεστιβάλ)
-η προώθηση της άτυπης εκπαίδευσης
-η ενίσχυση της τουριστικής κίνησης

Οι δράσεις αθλητισμού, καλλιτεχνίας, τοπικής παράδοσης και γαστρονομίας σε Θεσσαλονίκη, Αθήνα, Χανιά και Λιτόχωρο θα προαναγγείλουν το νέο μέλος της διοργάνωσης, τον Δήμο Ναυπλιέων, όπου θα φιλοξενηθούν οι περισσότερες εκδηλώσεις. Απώτερος σκοπός του φεστιβάλ είναι η η ανάπτυξη ενταξιακής κουλτούρας μέσω δράσεων που συμβάλλουν στην ανάδειξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Παράλληλα εξυπηρετείται και η ανάπτυξη ενός ισχυρού πολιτιστικού δικτύου στην ενδοχώρα, με πρωταγωνιστές τις δημοτικές και δημόσιες αρχές.

Στο φεστιβάλ, πλέον, εντάσσονται και καλούνται όλες οι πληθυσμιακές κοινωνικές μειονότητες με πρωταγωνιστές όμως τους χρήστες νοηματικής ή άλλης εναλλακτικής επικοινωνίας.

Η είσοδος είναι ελεύθερη για όλες τις δράσεις.

Για να δηλώσουν συμμετοχή σε εκπαιδευτικές επισκέψεις σε μουσεία, αρχαιολογικούς χώρους και ιερές μονές και ναούς, σε εργαστήρια προετοιμασίας παραδοσιακών εδεσμάτων, σε σεμινάρια πρώτων βοηθειών/ περιβαλλοντικής αγωγής και τοπικής ιστορίας & σε καλλιτεχνικά και αθλητικά γεγονότα ή για να υποστηρίξουν τις δράσεις του φεστιβάλ ως εθελοντές, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκεφθούν το blog της ιστοσελίδας esai.gr.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Διεύθυνση

Πτολεμαίων 4
(Πλατεία Προσκόπων)
11635 Αθήνα,
Τηλ.-fax: 210.7212307
info@diastixo.gr
ISSN: 2585-2485

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας και μάθετε πρώτοι. τα τελευταία νέα για το βιβλίο και για τις τέχνες.

Με την επίσκεψη στο site μας, αποδέχεστε τη χρήση Cookies από το diastixo.gr, με σκοπό τη βελτίωση των υπηρεσιών που σας παρέχουμε.