A+ A A-

Απονεμήθηκαν τα βραβεία «Διδώ Σωτηρίου» και «Δαίδαλος» της Εταιρείας Συγγραφέων

Απονεμήθηκαν τα βραβεία «Διδώ Σωτηρίου» και «Δαίδαλος» της Εταιρείας Συγγραφέων


Με μια εξαιρετικά σημαντική για τον κόσμο των Γραμμάτων αποκάλυψη για το σχέδιο δημιουργίας ενός μεγάλου και ρηξικέλευθου λογοτεχνικού λεξικού από την Ακαδημία Αθηνών, κορυφώθηκε η τελετή απονομής των βραβείων της Εταιρείας Συγγραφέων από τον υπουργό Πολιτισμού, Αριστείδη Μπαλτά, στους Ζέφη Δαράκη (Βραβείο «Διδώ Σωτηρίου») και Χριστόφορο Χαραλαμπάκη (Βραβείο «Δαίδαλος»), την Τρίτη 3 Νοεμβρίου 2015.

Την εκδήλωση στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων συντόνισε η γενική γραμματέας της Εταιρείας Συγγραφέων, Αγγελική Στρατηγοπούλου, ενώ ο πρόεδρος της Εταιρείας Συγγραφέων, Δημήτρης Καλοκύρης, παρουσίασε και υποδέχτηκε τα νέα μέλη της εταιρείας (τακτικά μέλη: Κούλα Αδαλόγλου, Νίκη Αναστασέα, Γιάννης Ατζακάς, Σοφία Διονυσοπούλου, Κώστας Χατζηαντωνίου, αντεπιστέλλοντα: Ταρίκ Γκιούνερσελ, Θοδωρής Καλλιφατίδης, Γκάμπριελ Ρόζενστοκ, και επίτιμα: Σοφία Ζαραμπούκα, Πέδρο Μπάδενας δε λα Πένια, Κρεσέντσιο Σαντζίλιο).

Τα βραβεία απένειμε ο υπουργός κ. Μπαλτάς, ο οποίος και αναφέρθηκε στην ανάγκη ενίσχυσης της πολιτιστικής δημιουργίας στη χώρα μας, ενώ εκ μέρους του συνδιοργανωτή της εκδήλωσης, του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων, χαιρετισμό απεύθυνε ο πρόεδρός του, Χρήστος Τεντόμας.

Για το πλούσιο και λαμπρό έργο της βραβευθείσας ποιήτριας Ζέφης Δαράκη μίλησαν η Έλλη Φιλοκύπρου, αναπληρώτρια καθηγήτρια Νεοελληνικής Λογοτεχνίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, και ο ποιητής Βάκης Λοϊζίδης, οι οποίοι εξήραν το διαφορετικό στίγμα που η σημαντική ποιήτρια αφήνει στη νεότερη ελληνική ποίηση. Στο πλούσιο έργο στη γλωσσολογία, τη λογοτεχνία και την Ιστορία της ελληνικής γλώσσας του Χριστόφορου Χαραλαμπάκη αναφέρθηκε στη δική του ομιλία ο «μαθητής» του Χαραλαμπάκη, επίκουρος καθηγητής Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του Α.Π.Θ., κ. Nίκος Λαβίδας.

Η τελετή ολοκληρώθηκε με την αποκάλυψη του γενικού συντονιστή του Χρηστικού Λεξικού της Νεοελληνικής Γλώσσας, καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Χαραλαμπάκη, ότι προετοιμάζει ήδη, και πάλι με την υποστήριξη της Ακαδημίας Αθηνών, το «magnum opus» του ερευνητικού του έργου: ένα λεξικό όπου θα ερμηνεύονται οι λέξεις όπως χρησιμοποιούνται από τους λογοτέχνες –πεζογράφους και ποιητές– από τα Απομνημονεύματα του Στρατηγού Μακρυγιάννη μέχρι σήμερα. Αθησαύριστοι όροι, νεολογισμοί και λέξεις όπως αυτές καταγράφηκαν στα νεοελληνικά λογοτεχνικά κείμενα θα συγκεντρωθούν πρώτη φορά σ’ ένα λεξικό, το οποίο φιλοδοξεί να αποτελέσει σημείο αναφοράς για τα σύγχρονα ελληνικά Γράμματα.

Το κοινό, που είχε πλημμυρίσει από νωρίς το αμφιθέατρο Α. Τρίτση του Πνευματικού Κέντρου, καταχειροκρότησε τους βραβευθέντες, αλλά και την είδηση για το νέο λεξικό που θα εμπλουτίσει τη σύγχρονη ελληνική λογοτεχνία.
Χορηγοί της Εταιρείας Συγγραφέων είναι ο ΟΣΔΕΛ και τα Ιδρύματα Κώστα & Ελένης Ουράνη και Πέτρου Χάρη της Ακαδημίας Αθηνών.

Απονεμήθηκαν τα βραβεία «Διδώ Σωτηρίου» και «Δαίδαλος» της Εταιρείας Συγγραφέων

Απονεμήθηκαν τα βραβεία «Διδώ Σωτηρίου» και «Δαίδαλος» της Εταιρείας Συγγραφέων

Απονεμήθηκαν τα βραβεία «Διδώ Σωτηρίου» και «Δαίδαλος» της Εταιρείας Συγγραφέων

Απονεμήθηκαν τα βραβεία «Διδώ Σωτηρίου» και «Δαίδαλος» της Εταιρείας Συγγραφέων

 

Διαβάστε επίσης
ΝΕΑ
Εργαστήρια επιμέλειας – διόρθωσης κειμένων στον Πολυχώρο Μεταίχμιο

Διάρκεια: 31 διδακτικές ώρες – 9 συναντήσεις • Επιστημονική υπεύθυνη – Διδασκαλία: Άννα Ιορδανίδου, Καθηγήτρια Γλωσσολογίας Πανεπιστημίου Πατρών• Αντικείμενο: Πρακτικές εφαρμογές διόρθωσης κειμένων στο πλαίσιο...

ΝΕΑ
Μαθήματα δημιουργικής γραφής από το Bookoo και τις εκδόσεις Ψυχογιός με τον Αλέξη Σταμάτη

Το Bookoo και οι εκδόσεις Ψυχογιός διοργανώνουν μαθήματα δημιουργικής γραφής σε συνεργασία με τον συγγραφέα και εισηγητή σεμιναρίων δημιουργικής γραφής Αλέξη Σταμάτη. Τα μαθήματα θα γίνουν στο νέο...

ΦΙΛΙΚΑ SITE

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Email:
Θέμα:
Μήνυμα:

ΠΤΟΛΕΜΑΙΩΝ 4 (ΠΛΑΤΕΙΑ ΠΡΟΣΚΟΠΩΝ)
11635 ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ.-FAX: 210-7212307
info@diastixo.gr

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

*  Το email σας:

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΔΙΚΤΥΑ

facebook icontwitter icongoogle plus iconpinterest iconyoutube iconrss icon

Με την υποστήριξη του diastixo.gr - Designed by: artspr