«Ο ιδιαίτερος κύριος Άντερσεν»

«Ο ιδιαίτερος κύριος Άντερσεν»

Το Αηδόνι γεννήθηκε από τον απελπισμένο έρωτά του για μια μεγάλη τραγουδίστρια, την Jenny Lind. Μια τραγουδίστρια με άχαρη εμφάνιση αλλά θεϊκή φωνή, που τον μάγεψε ολοκληρωτικά αλλά που δεν του ανταπέδωσε τον έρωτά του. Η Μικρή Γοργόνα είναι ένα ερωτικό γράμμα, ένα σπαρακτικό αποχαιρετιστήριο γράμμα, που απευθυνόταν σε ένα πρόσωπο που δεν ήταν δυνατόν να ανταποκριθεί στον έρωτά του.

Ο Άντερσεν γράφει για τη σχέση του ατόμου με τον κόσμο που το περιβάλλει αλλά και για την αντίφαση ανάμεσα στην επιθυμία και σε ό,τι δεν είναι επιτρεπτό. Γράφει για την αντίθεση ανάμεσα στο φως και το σκοτάδι, τη χαρά και τη λύπη, την απόλαυση και τον πόνο. Δηλαδή για εκείνα ακριβώς τα αντίθετα που αποτελούν την ουσία της ανθρώπινης ύπαρξης. Για εκείνα τα θέματα που έχουν δώσει αφορμή σε γενιές και γενιές ψυχαναλυτών να αναπτύξουν τις θεωρίες τους πάνω στο συνειδητό και το υποσυνείδητο.

Τα παραμύθια του δημοσιεύονται συνήθως κάπως συντομευμένα κι αυτό είναι απολύτως θεμιτό, γιατί είναι γραμμένα για αναγνώστες του δέκατου ένατου αιώνα και οι πολύ όμορφες αλλά μακροσκελείς περιγραφές του μπορεί να κουράζουν τον σημερινό αναγνώστη, παιδί ή ενήλικα. Προδίδουμε όμως τον Άντερσεν όταν προσπαθούμε να κάνουμε αυτά τα παραμύθια πιο γλυκερά και ανώδυνα. Έτσι, τα ισοπεδώνουμε και τα φτωχαίνουμε. Μπορεί η Άριελ, η Μικρή Γοργόνα του Ντίσνεϊ, να είναι πολύ χαριτωμένη, αλλά δεν είναι η Μικρή Γοργόνα του Άντερσεν. Είναι επίπεδη και αβλαβής, χωρίς πλούτο, χωρίς χυμούς. Μας αφήνει ανέγγιχτους. Και είναι κρίμα.

Είναι αλήθεια πως σε μια δεύτερη φάση ο ίδιος ο Άντερσεν, πιεσμένος ίσως από κάποιους αναγνώστες που τους στενοχωρούσε η έλλειψη happy end του παραμυθιού, έγραψε ο ίδιος ένα άλλο τέλος όπου θριάμβευε η κερδισμένη «αθάνατη ψυχή» της Γοργόνας. Ένα τέλος ορθό ίσως από θρησκευτικής πλευράς, αλλά άχαρο και καθόλου ταιριαστό στο αρχικό παραμύθι. Όμως αυτό το τέλος δεν κέρδισε τους αναγνώστες. Το διαβάζουν, αποκλειστικά και μόνο, οι μελετητές του Δανού παραμυθά.

Ο εξαίρετος Μάικ Κένι, ο οποίος διασκεύασε τη Μικρή Γοργόνα στη θεατρική εκδοχή που παρουσιάζεται τώρα στη Μικρή Πόρτα, έμεινε απόλυτα πιστός στο παραμύθι, ζωντανεύοντας όλη του τη μαγεία και όλη του την ευαισθησία. Όλα έχουν κρατηθεί και εξακολουθούν να υπάρχουν στη σκηνή αλλά, συγχρόνως, μαζί με ένα παιχνιδιάρικο στοιχείο και ένα πολύ λεπτό χιούμορ. Τα «λυπητερά» σημεία δεν παύουν να είναι συγκινητικά, αλαφρώνουν όμως με τη χάρη της θεατρικής τους παρουσίασης και με το γέλιο που έρχεται αμέσως μετά το δάκρυ. Άλλωστε, ο Μάικ Κένι πιστεύει ότι:

«Το θέατρο είναι ένας χώρος απόλυτα ασφαλής, αλλά δεν είναι ένας χώρος όπου πρέπει να κρύβουμε τις σκληρές αλήθειες του κόσμου. Και πιστεύω ότι οι πιο όμορφες ιστορίες είναι εκείνες που μιλούν για πράγματα που είναι πάρα πολύ σημαντικά για τους ανθρώπους και που δεν ξέρουμε την απάντησή τους».

 

Τα σχόλια σας

Κάντε το σχόλιο σας, με σύνδεση από το facebook ή συμπληρώστε τα στοιχεία σας, στην παρακάτω φόρμα.

 


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΘΕΑΤΡΟ
«Χαρίκλεια Καβάφη» του Κοραή Δαμάτη

  Ήγγικεν ο καιρός ημών,επληρώθησαν αι ημέραι ημών,παρέστιν ο καιρός ημών.ΘΡΗΝΟΙ ΙΕΡΕΜΙΟΥ, Δ΄ 19 ΧΑΡΙΚΛΕΙΑ: Δυο καρέκλες. Το διπλό κρεβάτι. Το παράθυρο. Οι κουρτίνες. Το λαβομάνο με το πεσκίρι. Το ερμάρι. Ο μεγάλος καθρέφτης. Μες στον...

ΘΕΑΤΡΟ
«Εμμανουήλ Ροΐδης: “Το παράπονο του νεκροθάπτου”» της Ελένης Λιντζαροπούλου

 Περισσότερα από 120 χρόνια μας χωρίζουν από τις επίκαιρες και οδυνηρές αλήθειες που η πένα του Εμμανουήλ Ροΐδη αποτυπώνει στο διήγημα «Το παράπονο του νεκροθάπτου». Η ελληνική κοινωνία του 19ου...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Το μήνυμά σας

Διεύθυνση

Πτολεμαίων 4
(Πλατεία Προσκόπων)
11635 Αθήνα,
Τηλ.-fax: 210.7212307
info@diastixo.gr
ISSN: 2585-2485

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας και μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα για το βιβλίο και για τις τέχνες.

 

Το email σας: