fbpx
«Poor Things» της Πέρσας Σούκα

«Poor Things» της Πέρσας Σούκα

Ο χειρουργός Γκόντγουιν Μπάξτερ ζει στο Λονδίνο της βικτοριανής εποχής και επιδίδεται σε διάφορα πειράματα στην έπαυλή του ως άλλος Δρ Φρανκενστάιν. Ένα από αυτά είναι η Μπέλα Μπάξτερ, μια όμορφη γυναίκα με μυαλό μωρού. Κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσής της, ο βοηθός του ο Μαξ μαθαίνει πως η Μπέλα έχει το σώμα μιας εγκυμονούσας γυναίκας που αυτοκτόνησε και ο Μπάξτερ αποφάσισε να την επαναφέρει στη ζωή αντικαθιστώντας τον εγκέφαλό της με τον εγκέφαλο του αγέννητου παιδιού της. Ο νεαρός γιατρός γοητεύεται από το παρουσιαστικό της και πείθεται από τον χειρουργό να την παντρευτεί. Όμως η ατίθαση Μπέλα έχει άλλες προθέσεις. Έτσι, εγκαταλείπει το Λονδίνο μαζί με τον τυχοδιώκτη δικηγόρο Ντάνκαν Γουέντερμπερν και ξεκινά ένα μεγάλο ταξίδι εμπειριών και αισθήσεων στο πλευρό του επιτήδειου συνοδοιπόρου της.

Ο Γιώργος Λάνθιμος, ένας από τους σημαντικότερους σκηνοθέτες του σύγχρονου παγκόσμιου κινηματογράφου, εμπνέεται από το ομότιτλο μυθιστόρημα του Άλασντερ Γκρέι, το οποίο κυκλοφόρησε από τον εκδοτικό οίκο Βloomsbury το 1992 –στα ελληνικά κυκλοφορεί από τα Ελληνικά Γράμματα, σε μετάφραση του Δημήτρη Βαρθουλάκη–, και το μεταφέρει στη μεγάλη οθόνη. Ο Έλληνας κινηματογραφιστής, χρησιμοποιώντας μία γκάμα τεχνικών, δημιουργεί ένα avant-garde, ονειρικό και αριστουργηματικό φιλμ. Το Poor Things είναι μία ασυνήθιστη, ευρηματική, τολμηρή, σουρεάλ και συνάμα διασκεδαστική ταινία.

Η Έμα Στόουν (La La land, The favorite) ξετυλίγει το ταλέντο της και φτάνει στο ανώτατο σκαλοπάτι της υποκριτικής δεινότητάς της. Δίνει υπόσταση σε έναν άκρως ιδιόρρυθμο χαρακτήρα, που πλάθεται κατά τη διάρκεια της ταινίας, ξεκινώντας από έναν πρωτόγονο, ακόρεστο παιδικό νου και εξελίσσεται, μέσω των βιωμάτων και των γνώσεων που αποκτά στο πέρασμα του χρόνου, σε μία ανεξάρτητη, δυναμική, θαρραλέα και παράτολμη προσωπικότητα.

Ο Μαρκ Ράφαλο (Εκδικητές, Όλο το φως που δεν μπορούμε να δούμε) υποδύεται τον κωμικοτραγικό δικηγόρο, με γκροτέσκο διάθεση και εξαιρετική λεπτομέρεια, πηγαίνοντας ταυτόχρονα με την Μπέλα από το ένα άκρο στο άλλο: από τον τυχοδιωκτισμό και την ερωτική χειραγώγηση της αφελούς γυναίκας στην απόλυτη απελπισία, στον εξευτελισμό και την παράνοια.

Ο Λάνθιμος έχει κατακτήσει μέσα από το συνολικό του έργο την πολυτιμότερη αρετή, έτσι ώστε να δημιουργεί σύμφωνα με τον τρόπο που εκείνος επιθυμεί: την ελευθερία.

Ο Γουίλεμ Νταφόε (Ο τελευταίος πειρασμός, Ο φάρος) στον ρόλο του ιδιόρρυθμου χειρουργού σκιαγραφεί έναν ήρωα βαθύτατα μελαγχολικό, έναν άνθρωπο αφιερωμένο στην πιο ανορθόδοξη μορφή της ιατρικής επιστήμης.

Οι ηθοποιοί Ραμού Γιούσεφ, Κάθριν Χάντερ, Κρίστοφερ Άμποτ, Σούζι Μπέμπα ακολουθούν με ευλάβεια τον δρόμο που υποδεικνύει το σενάριο του Τόνι ΜακΝαμάρα και του δημιουργού της ταινίας.

Ο Γιώργος Λάνθιμος έχει τη δική του γλώσσα, όπως λέει και ο ίδιος άλλωστε, τη δική του φωνή, τη δική του μέθοδο, το δικό του όραμα, τα οποία ακροβατούν ανάμεσα σε συμβολισμούς, προκλητικές καταστάσεις, ασυμβίβαστους χαρακτήρες και αποκλίνοντες κόσμους. Στο PoorThings αφήνει την αχαλίνωτη φαντασία του να οργώσει εκείνη του θεατή, που είτε θα τη θαυμάσει, είτε θα την απορρίψει.

Ο Λάνθιμος έχει κατακτήσει μέσα από το συνολικό του έργο, και ιδιαίτερα από τον ανατρεπτικό Κυνόδοντα, τον αλληγορικό Αστακό, τον τραγικό Θάνατο του Ιερού Ελαφιού και τα παιχνίδια εξουσίας στην Ευνοούμενη, την πολυτιμότερη αρετή, έτσι ώστε να δημιουργεί σύμφωνα με τον τρόπο που εκείνος επιθυμεί: την ελευθερία.

Η ταινία έχει τιμηθεί μέχρι στιγμής με βραβεία σε διάφορα φεστιβάλ, μεταξύ των οποίων με τον Χρυσό Λέοντα στη Βενετία και με τα Βραβεία καλύτερης ταινίας και Α’ γυναικείου ρόλου στις Χρυσές Σφαίρες του 2024.

Προβάλλεται στους κινηματογράφους από την 1η Ιανουαρίου.

Η Πέρσα Σούκα είναι συγραφέας, μουσικός και δασκάλα θεατρικής αγωγής.
Άλλα κείμενα:

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ
Η «Κάρι» του Στίβεν Κινγκ σε μια μοναδική προβολή στον «Δαναό»

Οι Εκδόσεις Κλειδάριθμος και ο κινηματογράφος «Δαναός» προσκαλούν το αναγνωστικό και κινηματογραφόφιλο κοινό σε μια ακόμη κινηματογραφική προβολή, μεταφορά ομότιτλου μυθιστορήματος του «Βασιλιά»,...

ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ
Η «Λάμψη» του Στίβεν Κινγκ σε μια μοναδική προβολή στον «Δαναό»

Οι Εκδόσεις Κλειδάριθμος και ο κινηματογράφος «Δαναός» προσκαλούν και πάλι το αναγνωστικό και κινηματογραφόφιλο κοινό σε μια μοναδική προβολή. Σε σκηνοθεσία του θρυλικού Στάνλεϊ Κιούμπρικ, η Λάμψη...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Διεύθυνση

Πτολεμαίων 4
(Πλατεία Προσκόπων)
11635 Αθήνα,
Τηλ.-fax: 210.7212307
info@diastixo.gr
ISSN: 2585-2485

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας και μάθετε πρώτοι. τα τελευταία νέα για το βιβλίο και για τις τέχνες.

Με την επίσκεψη στο site μας, αποδέχεστε τη χρήση Cookies από το diastixo.gr, με σκοπό τη βελτίωση των υπηρεσιών που σας παρέχουμε.