ΕΛΠΙΔΟΦΟΡΟΣ ΙΝΤΖΕΜΠΕΛΗΣ συνέντευξη στην Κατερίνα Καριζώνη

ΕΛΠΙΔΟΦΟΡΟΣ ΙΝΤΖΕΜΠΕΛΗΣ συνέντευξη στην Κατερίνα Καριζώνη

Να διδάξει η Πολιτεία την Ιστορία στους μαθητές, τους αυριανούς πολίτες της χώρας. Να μην κάνει εκπτώσεις και να κατονομάσει τους υπεύθυνους της καταστροφής. Τότε μόνο, με όπλο τη μνήμη, θα αντισταθεί και θα γνωρίσουν οι νέοι την Ιστορία της χώρας και τους αγώνες του λαού μας ενάντια στον φασισμό.

Η επίσκεψή σας στο Νταχάου επηρέασε τη συγγραφή του βιβλίου;

Η επίσκεψη αποτέλεσε την αφορμή. Μέσα μου υπήρχαν διηγήσεις από τον πατέρα μου για τον αδελφό του, που ήταν έγκλειστος σε στρατόπεδο συγκέντρωσης στη Γερμανία. Τον θείο μου τον συνάντησα ελάχιστες φορές στην παιδική μου ηλικία. Ο πόνος και ο φόβος του ήταν ορατά από τα μικρά γαλάζια μάτια του. Μόλις έφυγα από το στρατόπεδο, άρχισε να σχηματίζεται η ιδέα συγγραφής για το Νταχάου. Σε αυτό όμως με βοήθησε το ότι στην εξώπορτα του στρατοπέδου συνάντησα μια γυναίκα, τον συνδετικό κρίκο που με έφερε σε επαφή με την Ιστορία και το Αρχείο.

Οι Έλληνες κρατούμενοι στο Νταχάου είναι ένα θέμα σχετικά άγνωστο. Ποιος είναι ο λόγος που ο κόσμος το αγνοεί;

Δεν θέλουμε να θυμούμαστε άσχημες καταστάσεις. Η μνήμη μας απωθεί αυτά τα γεγονότα και τα κλείνει στο ντουλάπι της λήθης. Ο φόβος, αλλά και η δύσκολη πολιτική και οικονομική κατάσταση της χώρας, δεν άφησαν το ενδιαφέρον του κόσμου να εστιαστεί στην επιστροφή των πολιτικών κρατουμένων από τη Γερμανία. Η ίδια η Πολιτεία πολλούς από τους κρατουμένους τούς έστειλε να συνεχίσουν την παραμονή τους σε άλλα στρατόπεδα εξορίας, γιατί αρνήθηκαν να υπογράψουν δήλωση μετανοίας. Ο κόσμος λοιπόν πώς θα γνώριζε το τι έγινε στα στρατόπεδα, αφού δεν είχε καμία επαφή με αυτούς τους ανθρώπους, αλλά και σε καμία εφημερίδα δεν υπήρχε μια αφήγηση πολιτικού κρατουμένου για τις συνθήκες διαβίωσής του στο στρατόπεδο;

Γιατί όμως οι ιστορικοί δεν ασχολήθηκαν περισσότερο με την ελληνική περίπτωση στο Νταχάου, ενώ χύθηκαν ποτάμια μελάνης για την Κατοχή και την Αντίσταση;

Ο αριθμός των κρατουμένων δεν ήταν τόσο μεγάλος σε σχέση με την πλειοψηφία των Ελλήνων που παρέμειναν στην πατρίδα και αγωνίστηκαν για την ελευθερία. Έπειτα, οι πολιτικοί κρατούμενοι δίσταζαν να μιλήσουν για το παρελθόν τους. Φαίνεται ότι έπρεπε να περάσουν πολλά χρόνια, για ν' αφήσουν την ψυχούλα τους να αποκαλύψει τη θλιβερή εκείνη περίοδο.

Κρίνοντας κι από προηγούμενα λογοτεχνικά βιβλία σας, φαίνεται να σας ενδιαφέρει η Ιστορία. Πώς συνδέεται η Ιστορία με τη λογοτεχνία;

Η Ιστορία είναι η αγαπημένη μου επιστήμη. Από μαθητής διάβαζα πολλά ιστορικά βιβλία κι αγόραζα περιοδικά που αναφέρονταν στη ιστορία. Η σύνδεση Ιστορίας και λογοτεχνίας γίνεται μέσα από το μυθιστόρημα. Ο συγγραφέας έχει μαζέψει υλικό και με την τέχνη της γραφής αρχίζει το ταξίδι. Μέσα από τα ιστορικά μυθιστορήματα, βοηθούμε τους αναγνώστες να μαθαίνουν νέα πράγματα και τους ωθούμε να διαβάζουν ιστορικά βιβλία.

Θα μπορούσε όλο αυτό το υλικό που συγκεντρώσατε να αποτελέσει τη βάση για ένα μυθιστόρημα;

Ναι, μπορεί να αποτελέσει τη βάση ενός μυθιστορήματος. Στο μυθιστόρημά μου Κάποτε στην Άρτα, ο Παναγιώτης περιγράφει την παραμονή του σε στρατόπεδο συγκέντρωσης. Εκείνες οι σελίδες, αν και είναι οι πιο σκληρές, κερδίζουν τον αναγνώστη γιατί τον πληροφορούν για την αλληλεγγύη που είχαν μεταξύ τους οι πολιτικοί κρατούμενοι στα στρατόπεδα. Αυτό είναι και ένα από τα στοιχεία που τους έσωσε.

Πιστεύετε ότι οι Γερμανοί πολίτες δεν γνώριζαν για το δράμα που παιζόταν στα στρατόπεδα συγκέντρωσης της χώρας τους;

Υπάρχουν δυο απόψεις. Η μια λέει ότι δεν γνώριζαν τίποτε. Οι επιτροπές που επισκέπτονταν τα στρατόπεδα έβλεπαν διαφορετική εικόνα από την πραγματικότητα. Καλό φαγητό, καθαρούς κρατουμένους, κόσμια συμπεριφορά των φυλάκων και γενικότερα μια θολή εικόνα συγκάλυψης των τεκταινομένων. Η δεύτερη και πιο πρόσφατη άποψη λέει ότι οι κάτοικοι που διέμεναν κοντά στα στρατόπεδα γνώριζαν τα πάντα. Έκλειναν τα μάτια, γιατί νόμιζαν ότι αυτή η κατάσταση θα τελειώσει με το πέρας του πολέμου. Η απελευθέρωση των στρατοπέδων ξεγύμνωσε τη γερμανική ηγεσία. Δεν της άφησε κανένα άλλοθι. Και της δημιούργησε πάμπολλες ενοχές.

Τι πρέπει να κάνει η κοινωνία για να θωρακιστεί από φαινόμενα όπως του ναζισμού του Β' Παγκοσμίου Πολέμου;

Να διδάξει η Πολιτεία την Ιστορία στους μαθητές, τους αυριανούς πολίτες της χώρας. Να μην κάνει εκπτώσεις και να κατονομάσει τους υπεύθυνους της καταστροφής. Τότε μόνο, με όπλο τη μνήμη, θα αντισταθεί και θα γνωρίσουν οι νέοι την Ιστορία της χώρας και τους αγώνες του λαού μας ενάντια στον φασισμό.

Πιστεύετε ότι τιμωρήθηκαν οι ένοχοι των ναζιστικών εγκλημάτων;

Με τη δίκη της Νυρεμβέργης, αλλά και με πολλές άλλες δίκες, καταδικάστηκαν οι αίτιοι των εγκλημάτων. Μερικοί όμως διέφυγαν και απέφυγαν την τιμωρία. Η κοινωνία πρέπει να είναι σκληρή σε τέτοιες καταστάσεις και να δίνει τη δικαιότερη λύση. Και η παραμικρή υπόνοια ότι δεν εφάρμοσε τους νόμους της δημιουργεί άσχημες παρενέργειες, που στο μέλλον προκαλούν σεισμικές δονήσεις.

Ποια είναι η ανταπόκριση των αναγνωστών στη μελέτη σας;

Δεν έγραψα μπεστ σέλερ, αλλά ένα βιβλίο Ιστορίας. Νομίζω ότι θα βρει τον χώρο του και θα αξιολογηθεί με το πέρασμα του χρόνου.

Είστε δημοσιογράφος και συγγραφέας. Βοηθά το ένα το άλλο;

Η δημοσιογραφία σού δίνει την ικανότητα να έχεις γρήγορη αντίληψη και να έχεις πιο γρήγορα αντανακλαστικά. Η λογοτεχνική γραφή είναι διαφορετική. Πρέπει να γράφεις, να σβήνεις και να σκύβεις με αγάπη πάνω στο γραπτό σου. Και η μεγαλύτερη χαρά είναι να βλέπεις τον μόχθο σου να εκδίδεται.

Ποιο θα είναι το επόμενο συγγραφικό σας εγχείρημα;

Γράφω μια νουβέλα που αναφέρεται στη σημερινή εποχή. Είναι μια ιστορία παρμένη από την καθημερινότητα, που θα μπορούσε να είχε συμβεί στον καθένα μας. Άλλωστε, η πραγματικότητα μας βοηθά να ταξιδέψουμε και να πλάσουμε την πλοκή της λογοτεχνικής γραφής. Θα χρειαστεί να περάσει κάποιος χρόνος, γιατί κρατώ τα κείμενά μου μερικά χρόνια στο συρτάρι. Περιμένω να ωριμάσουν, για να δοθούν για ανάγνωση στον εκδότη μου και να μου διατυπώσει τη γνώμη του, που θα είναι ικανή για να καθορίσει την εκδοτική τύχη των γραπτών μου.

Νταχάου Ελπιδοφόρος ΙντζέμπεληςΝταχάου
Προφορικές και επιστολικές μαρτυρίες
Ελπιδοφόρος Ιντζέμπελης
Μένανδρος
235 σελ.
Τιμή € 26,00
001 patakis eshop

 

Τα σχόλια σας

Κάντε το σχόλιο σας, με σύνδεση από το facebook ή συμπληρώστε τα στοιχεία σας, στην παρακάτω φόρμα.

 


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ > ΕΛΛΗΝΕΣ
Γιάννης Σκαραγκάς: συνέντευξη στη Χαριτίνη Μαλισσόβα

Πεζογράφος, θεατρικός συγγραφέας και σεναριογράφος, ο Γιάννης Σκαραγκάς έχει στο ενεργητικό του τα βιβλία: Επιφάνεια (2002), Η πατρίδα της αφής (2004), Το αινιγματικό βλέμμα του αγγέλου (2008), Ο...

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ > ΕΛΛΗΝΕΣ
Λέλη Μπέη: συνέντευξη στον Ελπιδοφόρο Ιντζέμπελη

Η Λέλη Μπέη γεννήθηκε στην Αθήνα και σπούδασε οδοντιατρική στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης. Ταυτόχρονα, παρακολούθησε σκηνογραφία στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος. Έχει εκδώσει τις...

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ > ΕΛΛΗΝΕΣ
Ιερώνυμος Λύκαρης: συνέντευξη στον Ελπιδοφόρο Ιντζέμπελη

Ο Ιερώνυμος Λύκαρης γεννήθηκε στην Αθήνα. Πήρε μέρος στον αντιδικτατορικό αγώνα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και για πολλά χρόνια μετά υπηρέτησε επαγγελματικά την ιδέα της κοινωνικής απελευθέρωσης. Κατά καιρούς έκανε διάφορες...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Το μήνυμά σας

Διεύθυνση

Πτολεμαίων 4
(Πλατεία Προσκόπων)
11635 Αθήνα,
Τηλ.-fax: 210.7212307
info@diastixo.gr
ISSN: 2585-2485

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας και μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα για το βιβλίο και για τις τέχνες.

 

Το email σας: