fbpx
Φερνάρντο Πεσσόα

Φερνάρντο Πεσσόα

«Κι έτσι κρύβομαι πίσω από την πόρτα για να μη με δει η Πραγματικότητα όταν μπει. Κρύβομαι κάτω από το τραπέζι κι από κει πετιέμαι ξαφνικά και τρομάζω τη Δυνατότητα. Τόσο καλά που παραμερίζω σαν τα δυο μπράτσα ενός ασφυκτικού αγκαλιάσματος τα δύο είδη πλήξης που με πνίγουν – η πλήξη του να μην μπορώ να ζω παρά το Πραγματικό και η πλήξη του να μην μπορώ να συλλάβω παρά μόνο το Δυνατό.

Θριαμβεύω έτσι ενάντια σ’ ολόκληρη την Πραγματικότητα. Παλάτια στην άμμο οι θρίαμβοί μου…, θα μου πείτε. Κι από ποια δηλαδή θεϊκή ουσία είναι φτιαγμένα τα άλλα παλάτια, που δεν είναι από άμμο;

Και πώς ξέρετε αν, καθώς ταξιδεύω έτσι, δεν έχω πάρει από πίσω, στα σκοτεινά, τον ίδιο μου τον εαυτό;»

Από το «Βιβλίο της ανησυχίας» (μτφρ. Άννυ Σπυράκου) του Φερνάρντο Πεσσόα |13.6.1888 - 30.11.1935|, Πορτογάλου ποιητή, πεζογράφου, κριτικού, μεταφραστή – ένας από τους σημαντικότερους συγγραφείς παγκοσμίως. Τα περισσότερα έργα του Πεσσόα εκδόθηκαν μετά θάνατον, ενώ χαρακτηριστικό του είναι τα πολλά «εγώ» που χρησιμοποίησε, οι «ετερώνυμοι» του Πεσσόα, ψευδώνυμα (αν και ο ίδιος δεν δεχόταν τον όρο, θεωρώντας ότι το κάθε όνομα είχε μια ολοκληρωμένη, αυτόνομη ύπαρξη) με τα οποία υπέγραφε διαφορετικά έργα του δημιουργώντας διαφορετικές προσωπικότητες – που σε αριθμό έφτασαν περίπου τις εβδομήντα πέντε. Μεταξύ των έργων του ο «Αναρχικός τραπεζίτης», το «Βιβλίο της ανησυχίας», τα «Ποιήματα του Άλβαρο ντα Κάμπος» κ.ά.

#ΣανΣημερα #OnThisDay #sansimera #diavazo #vivlio #βιβλίο

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
Τάκης Σινόπουλος

Ο Τάκης Σινόπουλος |17.3.1917 – 25.4.1981| ήταν Έλληνας ποιητής και συγγραφέας. Η πρώτη του ποιητική συλλογή είχε τίτλο Μεταίχμιο και κυκλοφόρησε το 1951. Στο έργο του επηρεάστηκε ιδιαίτερα από τον Έλιοτ,τον Σεφέρη και τον Έζρα...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Διεύθυνση

Πτολεμαίων 4
(Πλατεία Προσκόπων)
11635 Αθήνα,
Τηλ.-fax: 210.7212307
info@diastixo.gr
ISSN: 2585-2485

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας και μάθετε πρώτοι. τα τελευταία νέα για το βιβλίο και για τις τέχνες.

Με την επίσκεψη στο site μας, αποδέχεστε τη χρήση Cookies από το diastixo.gr, με σκοπό τη βελτίωση των υπηρεσιών που σας παρέχουμε.