A+ A A-

ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΝΕΥΡΟΚΟΠΛΗ: Ο ΚΑΛΛΙΣΤΡΑΤΟΣ ΚΑΙ Η ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΤΩΝ ΑΗΔΟΝΙΩΝ κριτική της Αταλάντης Μιχελογιαννάκη-Καραβελάκη

ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΝΕΥΡΟΚΟΠΛΗ: Ο ΚΑΛΛΙΣΤΡΑΤΟΣ ΚΑΙ Η ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΤΩΝ ΑΗΔΟΝΙΩΝ κριτική της Αταλάντης Μιχελογιαννάκη-Καραβελάκη
Είναι κοινά αποδεκτό ότι υπάρχει ανάγκη, περισσότερο παρά ποτέ, για μια πληρέστερη πνευματική και αισθητική θεώρηση της παιδείας και της αγωγής, στους ταραγμένους καιρούς μας.

Το παραμύθι Ο Καλλίστρατος και η πολιτεία των αηδονιών, της Βασιλικής Νευροκοπλή, αβίαστα, οικεία μα και απολαυστικά, επιτυγχάνει να εξοικειώσει τα παιδιά με στάσεις ζωής, αξίες κι αλήθειες διαχρονικές. Το περιεχόμενο του κειμένου, οι διάλογοι, η πλοκή, η εξέλιξη του μύθου, όπως η και εικονογράφηση, είναι όλα οργανωμένα με φαντασία, ευαισθησία και ζωηρές εικόνες. Στο σύνολό του, το εν λόγω παραμύθι αποτελεί ένα ελκυστικό λογοτεχνικό όχημα, το οποίο μεταδίδει στον νου και την ψυχή, μαγεία και βαθιά νοήματα.

Τα συναισθήματα αλληλεγγύης, ειλικρινούς φιλίας, αλτρουισμού, αγάπης και το πνεύμα συνεργασίας κυριαρχούν σε όλο το διαπροσωπικό και επικοινωνιακό πλαίσιο της δράσης των βασικών χαρακτήρων του παραμυθιού, οι οποίοι μπορούν να λειτουργήσουν ως ελκυστικά πρότυπα για την παιδική ηλικία και όχι μόνον.

Με ματιά που πηγάζει από ψυχοπνευματικά κανάλια, η συγγραφέας μάς ωθεί να εστιάσουμε, από εσώτερη οπτική γωνία, στο φυσικό και οικογενειακό περιβάλλον, αξιοποιώντας καίρια τον Θείο Λόγο. Μεταφορικά, μέσα από τα λόγια ενός βασικού και θεμελιακού στοιχείου του κόσμου που μας περιβάλλει, μιας πέτρας που σπάει τη σιωπή της, ξεδιπλώνονται θέματα ήθους, δράσεις και συμπεριφορές, που καθένας αξίζει να λαμβάνει υπόψη του, ανάλογα με τη δική του καθημερινότητα.

Το παραμύθι της Βασιλικής Νευροκοπλή ενέχει πρόταση ζωής, δίχως πομπώδεις διδακτικισμούς. Θεραπεύει φόβους, δίνει θάρρος, ελπίδα και «το κλειδί» να θέτομε γερά θεμέλια σε κάθε ενέργειά μας. Η συγγραφέας βούτηξε την πένα της στο όνειρο και στην έκπληξη κι έκτισε με μαεστρία ακριβά, γεμάτα λόγια, και ένα από τα παραμύθια που κάνουν τον κόσμο καλύτερο.

1-patakis-linkΟ Καλλίστρατος και η πολιτεία των αηδονιών
Βασιλική Νευροκοπλή
εικονογράφηση: Αθηνά Ρομπιέ
Ελληνική Βιβλική Εταιρία
45 σελ.
Τιμή € 10,00

 

Διαβάστε επίσης
ΠΑΙΔΙΚΑ
Τασούλα Τσιλιμένη: «Οι ιστορίες του Σάββα» κριτική του Μάνου Κοντολέων

Πολλές οι αλλαγές που συμβαίνουν στην κοινωνία, καθώς η μια γενιά διαδέχεται την άλλη. Πάντοτε κάτι παρόμοιο συνέβαινε, αλλά ασφαλώς μήτε με την ίδια ταχύτητα μήτε όμως και με τις ίδιες ποιοτικές...

ΠΑΙΔΙΚΑ
Άλισον Φαλκονάκη: «Η φωνή της Ρόζι» κριτική της Βερίνας Χωρεάνθη

Με τη Φωνή της Ρόζι, η Άλισον Φαλκονάκη δίνει μέσα από μια απλή ιστορία ένα δυνατό μήνυμα για το πώς μπορεί ένα μικρό παιδί να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τον ψυχολογικό πόλεμο που μπορεί να...

ΠΑΙΔΙΚΑ
Συλλογικό: «Πατρίδες Αλησμόνητες, Μικρά Ασία - Πόντος» κριτική της Χρύσας Κουράκη

Μπορεί άραγε το σήμερα να σχετίζεται τόσο πολύ με το χτες; Μπορούν οι σύγχρονες εικόνες της προσφυγιάς να ταυτίζονται σχεδόν με τις εικόνες του παρελθόντος; Ξεχνιέται άραγε ποτέ ο πόνος και ο πόθος...

ΦΙΛΙΚΑ SITE

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Email:
Θέμα:
Μήνυμα:

ΠΤΟΛΕΜΑΙΩΝ 4 (ΠΛΑΤΕΙΑ ΠΡΟΣΚΟΠΩΝ)
11635 ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ.-FAX: 210-7212307
info@diastixo.gr

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

*  Το email σας:

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΔΙΚΤΥΑ

facebook icontwitter icongoogle plus iconpinterest iconyoutube iconrss icon

Με την υποστήριξη του diastixo.gr - Designed by: artspr