A+ A A-

ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΝΕΥΡΟΚΟΠΛΗ: Ο ΚΑΛΛΙΣΤΡΑΤΟΣ ΚΑΙ Η ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΤΩΝ ΑΗΔΟΝΙΩΝ κριτική της Αταλάντης Μιχελογιαννάκη-Καραβελάκη

ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΝΕΥΡΟΚΟΠΛΗ: Ο ΚΑΛΛΙΣΤΡΑΤΟΣ ΚΑΙ Η ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΤΩΝ ΑΗΔΟΝΙΩΝ κριτική της Αταλάντης Μιχελογιαννάκη-Καραβελάκη
Είναι κοινά αποδεκτό ότι υπάρχει ανάγκη, περισσότερο παρά ποτέ, για μια πληρέστερη πνευματική και αισθητική θεώρηση της παιδείας και της αγωγής, στους ταραγμένους καιρούς μας.

Το παραμύθι Ο Καλλίστρατος και η πολιτεία των αηδονιών, της Βασιλικής Νευροκοπλή, αβίαστα, οικεία μα και απολαυστικά, επιτυγχάνει να εξοικειώσει τα παιδιά με στάσεις ζωής, αξίες κι αλήθειες διαχρονικές. Το περιεχόμενο του κειμένου, οι διάλογοι, η πλοκή, η εξέλιξη του μύθου, όπως η και εικονογράφηση, είναι όλα οργανωμένα με φαντασία, ευαισθησία και ζωηρές εικόνες. Στο σύνολό του, το εν λόγω παραμύθι αποτελεί ένα ελκυστικό λογοτεχνικό όχημα, το οποίο μεταδίδει στον νου και την ψυχή, μαγεία και βαθιά νοήματα.

Τα συναισθήματα αλληλεγγύης, ειλικρινούς φιλίας, αλτρουισμού, αγάπης και το πνεύμα συνεργασίας κυριαρχούν σε όλο το διαπροσωπικό και επικοινωνιακό πλαίσιο της δράσης των βασικών χαρακτήρων του παραμυθιού, οι οποίοι μπορούν να λειτουργήσουν ως ελκυστικά πρότυπα για την παιδική ηλικία και όχι μόνον.

Με ματιά που πηγάζει από ψυχοπνευματικά κανάλια, η συγγραφέας μάς ωθεί να εστιάσουμε, από εσώτερη οπτική γωνία, στο φυσικό και οικογενειακό περιβάλλον, αξιοποιώντας καίρια τον Θείο Λόγο. Μεταφορικά, μέσα από τα λόγια ενός βασικού και θεμελιακού στοιχείου του κόσμου που μας περιβάλλει, μιας πέτρας που σπάει τη σιωπή της, ξεδιπλώνονται θέματα ήθους, δράσεις και συμπεριφορές, που καθένας αξίζει να λαμβάνει υπόψη του, ανάλογα με τη δική του καθημερινότητα.

Το παραμύθι της Βασιλικής Νευροκοπλή ενέχει πρόταση ζωής, δίχως πομπώδεις διδακτικισμούς. Θεραπεύει φόβους, δίνει θάρρος, ελπίδα και «το κλειδί» να θέτομε γερά θεμέλια σε κάθε ενέργειά μας. Η συγγραφέας βούτηξε την πένα της στο όνειρο και στην έκπληξη κι έκτισε με μαεστρία ακριβά, γεμάτα λόγια, και ένα από τα παραμύθια που κάνουν τον κόσμο καλύτερο.

1-patakis-linkΟ Καλλίστρατος και η πολιτεία των αηδονιών
Βασιλική Νευροκοπλή
εικονογράφηση: Αθηνά Ρομπιέ
Ελληνική Βιβλική Εταιρία
45 σελ.
Τιμή € 10,00

 

Διαβάστε επίσης
ΠΑΙΔΙΚΑ
Αργυρώ Πιπίνη: «Μελάκ, μόνος» κριτική της Ελένης Σαραντίτη

Σε αυτό το εξαιρετικής αισθητικής, και συναίσθησης και συμπόνιας βιβλίο που η Αργυρώ Πιπίνη έγραψε και ο Αχιλλέας Ραζής εικονογράφησε, το οποίο και απευθύνεται στα παιδιά πρωτοσχολικής ηλικίας,...

ΠΑΙΔΙΚΑ
Δήμητρα Πυργελή: «Ταξίδεψε μαζί μου» κριτική της Σοφίας Γραμμόζη-Σωπίκη

Σ’ ένα μικρό κομμάτι χαρτί, «κομμάτι εφημερίδας που κάποιος είχε κόψει αδέξια», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η συγγραφέας, βρίσκεται ο θησαυρός που βρήκε η κυρία Αθανασία του βιβλίου μας. «Αν τα...

ΠΑΙΔΙΚΑ
Φραντσέσκα Σάννα: «Το ταξίδι» κριτική της Ελένης Σαραντίτη

Τα σπίτια που είχα μου τα πήραν. Έτυχε να ‘ναι τα χρόνια δίσεχτα· πολέμοι χαλασμοί ξενιτεμοί· κάποτε ο κυνηγός βρίσκει τα διαβατάρικα πουλιά κάποτε δεν τα βρίσκει·  *** Μη μου μιλάς για τ’ αηδόνι μήτε για τον...

ΦΙΛΙΚΑ SITE

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Email:
Θέμα:
Μήνυμα:

ΠΤΟΛΕΜΑΙΩΝ 4 (ΠΛΑΤΕΙΑ ΠΡΟΣΚΟΠΩΝ)
11635 ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ.-FAX: 210-7212307
info@diastixo.gr

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

*  Το email σας:

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΔΙΚΤΥΑ

facebook icontwitter icongoogle plus iconpinterest iconyoutube iconrss icon

Με την υποστήριξη του diastixo.gr - Designed by: artspr