ΝΟΑΜ ΤΣΟΜΣΚΙ – ΑΝΤΡΕ ΒΛΙΤΣΕΚ: Η ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ ΤΗΣ ΔΥΣΗΣ κριτική του Φίλιππου Φιλίππου

Ο Βλιτσέκ υποστηρίζει πως όλες οι φρικαλέες συγκρούσεις, οι εισβολές κι οι πόλεμοι σε κάθε ήπειρο «έχουν ενορχηστρωθεί ή προκληθεί από γεωπολιτικά και οικονομικά συμφέροντα της Δύσης».

Ο Βλιτσέκ υποστηρίζει πως όλες οι φρικαλέες συγκρούσεις, οι εισβολές κι οι πόλεμοι σε κάθε ήπειρο «έχουν ενορχηστρωθεί ή προκληθεί από γεωπολιτικά και οικονομικά συμφέροντα της Δύσης». Ο Τσόμσκι συμφωνεί μαζί του, υπογραμμίζοντας πως το πρώτο έγκλημα που διέπραξε η Δύση ήταν η σφαγή ογδόντα με εκατό εκατομμυρίων ανθρώπων, που εξολοθρεύτηκαν από τους Ευρωπαίους εξερευνητές από τη στιγμή που ο Κολόμβος αποβιβάστηκε στην αμερικανική ήπειρο.

Το βιβλίο χωρίζεται σε εννιά κεφάλαια, κάθε κεφάλαιο και ένα ειδικό θέμα. Αυτά είναι: «Η δολοφονική κληρονομιά της αποικιοκρατίας», «Συγκαλύπτοντας τα εγκλήματα της Δύσης», «Προπαγάνδα και Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης», «Το σοβιετικό μπλοκ», «Ινδία και Κίνα», «Λατινική Αμερική», Η Μέση Ανατολή και η Αραβική Άνοιξη», «Ελπίδα στα πλέον ρημαγμένα σημεία του πλανήτη» και «Η παρακμή της αμερικανικής ισχύος». Στο τέλος υπάρχει ένα χρονολόγιο με τα σημαντικότερα γεγονότα από το 1945 (τη ρίψη από τις ΗΠΑ ατομικών βομβών στη Χιροσίμα και στο Ναγκασάκι), μέχρι σήμερα (συγκεκριμένα το 2012, όταν η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ υιοθέτησε ψήφισμα με την οποία καταδικάζει τη συριακή κυβέρνηση του Άσαντ). Ατυχώς, λείπει από το χρονολόγιο η τουρκική εισβολή στην Κύπρο.

Οι δύο συνομιλητές συμφωνούν πως πολλά καθεστώτα στη Δύση, δικτατορικά και ημιδημοκρατικά, ήταν μέχρι πρόσφατα χειρότερα από τα κομμουνιστικά καθεστώτα της Ανατολικής Ευρώπης. Επίσης, υποστηρίζουν πως τα δυτικά μέσα προπαγάνδας είχαν αγκαλιάσει τους αντισοβιετικούς και αντικαθεστωτικούς διαφωνούντες στις κομμουνιστικές χώρες (Κούντερα, Χάβελ, Κόχουτ), ανθρώπους που κατά τη γνώμη τους δεν ήταν αρκούντως σοβαροί. Επιπλέον, σημειώνουν πως το καθεστώς της Κούβας, με τους γιατρούς που έστειλε στην Αφρική και αλλού, κατάφερε να ανακουφίσει από τις ασθένειες αρκετούς λαούς του Τρίτου Κόσμου. Ακόμα διατυπώνουν την άποψη πως η σημερινή ισχυρή οικονομικά Κίνα δεν είναι μπαμπούλας για τον κόσμο, δεν είναι πιο καπιταλιστική από τις καπιταλιστικές χώρες, αλλά μια χώρα σοσιαλιστική, αλλά κινεζικού τύπου, όπου ο οικονομικός σχεδιασμός και το μεγαλύτερο μέρος της οικονομίας βρίσκεται στα χέρια της κυβέρνησης.

Το βιβλίο κλείνει με μια φράση του Τσόμσκι, ο οποίος, αφού κρίνει τα πεπραγμένα της Δύσης και τα καταδικάζει, μιλάει για τον σημερινό κόσμο, όπου τα πράγματα δεν φαντάζουν ιδιαίτερα αισιόδοξα. Κατά τη γνώμη του, έχουμε μόνο δύο επιλογές για να τα αντιμετωπίσουμε. Η πρώτη είναι να πούμε: «Δεν υπάρχει ελπίδα» και να τα παρατήσουμε. Και η άλλη, αυτή που προκρίνει, είναι να πούμε: «Λοιπόν, θα θέλαμε να βελτιώσουμε τα πράγματα, οπότε θα το προσπαθήσουμε».

001-patakis-eshopΗ τρομοκρατία της Δύσης
Νόαμ Τσόμσκι, Αντρέ Βλιτσέκ
μετάφραση: Χρήστος Καψάλης
Ψυχογιός
248 σελ.
Τιμή € 13,30


 

Τα σχόλια σας

Κάντε το σχόλιο σας, με σύνδεση από το facebook ή συμπληρώστε τα στοιχεία σας, στην παρακάτω φόρμα.

 


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΚΡΙΤΙΚΕΣ > ΜΕΛΕΤΕΣ - ΔΟΚΙΜΙΑ
Θανάσης Αγάθος: «Η κινηματογραφική όψη του Γρηγορίου Ξενόπουλου»

Όλοι ξέρουμε ότι λογοτεχνία και κινηματογράφος είναι δύο τέχνες που έχουν μεταξύ τους μια συνεχή και δημιουργική συνομιλία. Από τότε που εμφανίστηκε η, τελικά, έβδομη τέχνη (στα τέλη του 19ου αι.,...

ΚΡΙΤΙΚΕΣ > ΜΕΛΕΤΕΣ - ΔΟΚΙΜΙΑ
Τσαρλς Γκλας: «Η Συρία φλέγεται – Το Ισλαμικό Κράτος και ο θάνατος της Αραβικής Άνοιξης»

Ο Έλληνας ποιητής Μελέαγρος από τα Γάδαρα (αρχαία πόλη της Συρίας, σήμερα η Ουμ Καΐς της Ιορδανίας), ο οποίος έζησε τον 1ο π.Χ. αιώνα, αποκαλούσε τη Συρία «μια χώρα που είναι ολόκληρος ο κόσμος»,...

ΚΡΙΤΙΚΕΣ > ΜΕΛΕΤΕΣ - ΔΟΚΙΜΙΑ
Σταύρος Λυγερός: «Η ισλαμική τρομοκρατία»

«Δεν είναι τυχαίο ότι κανείς Σέρβος δεν πραγματοποίησε τυφλή τρομοκρατική επίθεση σε κάποια δυτική μεγαλούπολη παρότι η χώρα του βομβαρδίσθηκε και ακρωτηριάστηκε από το ΝΑΤΟ». Αυτή είναι μία από τις...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Το μήνυμά σας

Διεύθυνση

Πτολεμαίων 7
(Πλατεία Προσκόπων)
11635 Αθήνα,
Τηλ.-fax: 210.7212307
info@diastixo.gr
ISSN: 2585-2485

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER