ΝΟΑΜ ΤΣΟΜΣΚΙ – ΑΝΤΡΕ ΒΛΙΤΣΕΚ: Η ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ ΤΗΣ ΔΥΣΗΣ κριτική του Φίλιππου Φιλίππου

ΝΟΑΜ ΤΣΟΜΣΚΙ – ΑΝΤΡΕ ΒΛΙΤΣΕΚ: Η ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ ΤΗΣ ΔΥΣΗΣ κριτική του Φίλιππου Φιλίππου

Ο Βλιτσέκ υποστηρίζει πως όλες οι φρικαλέες συγκρούσεις, οι εισβολές κι οι πόλεμοι σε κάθε ήπειρο «έχουν ενορχηστρωθεί ή προκληθεί από γεωπολιτικά και οικονομικά συμφέροντα της Δύσης».

Ο Βλιτσέκ υποστηρίζει πως όλες οι φρικαλέες συγκρούσεις, οι εισβολές κι οι πόλεμοι σε κάθε ήπειρο «έχουν ενορχηστρωθεί ή προκληθεί από γεωπολιτικά και οικονομικά συμφέροντα της Δύσης». Ο Τσόμσκι συμφωνεί μαζί του, υπογραμμίζοντας πως το πρώτο έγκλημα που διέπραξε η Δύση ήταν η σφαγή ογδόντα με εκατό εκατομμυρίων ανθρώπων, που εξολοθρεύτηκαν από τους Ευρωπαίους εξερευνητές από τη στιγμή που ο Κολόμβος αποβιβάστηκε στην αμερικανική ήπειρο.

Το βιβλίο χωρίζεται σε εννιά κεφάλαια, κάθε κεφάλαιο και ένα ειδικό θέμα. Αυτά είναι: «Η δολοφονική κληρονομιά της αποικιοκρατίας», «Συγκαλύπτοντας τα εγκλήματα της Δύσης», «Προπαγάνδα και Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης», «Το σοβιετικό μπλοκ», «Ινδία και Κίνα», «Λατινική Αμερική», Η Μέση Ανατολή και η Αραβική Άνοιξη», «Ελπίδα στα πλέον ρημαγμένα σημεία του πλανήτη» και «Η παρακμή της αμερικανικής ισχύος». Στο τέλος υπάρχει ένα χρονολόγιο με τα σημαντικότερα γεγονότα από το 1945 (τη ρίψη από τις ΗΠΑ ατομικών βομβών στη Χιροσίμα και στο Ναγκασάκι), μέχρι σήμερα (συγκεκριμένα το 2012, όταν η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ υιοθέτησε ψήφισμα με την οποία καταδικάζει τη συριακή κυβέρνηση του Άσαντ). Ατυχώς, λείπει από το χρονολόγιο η τουρκική εισβολή στην Κύπρο.

Οι δύο συνομιλητές συμφωνούν πως πολλά καθεστώτα στη Δύση, δικτατορικά και ημιδημοκρατικά, ήταν μέχρι πρόσφατα χειρότερα από τα κομμουνιστικά καθεστώτα της Ανατολικής Ευρώπης. Επίσης, υποστηρίζουν πως τα δυτικά μέσα προπαγάνδας είχαν αγκαλιάσει τους αντισοβιετικούς και αντικαθεστωτικούς διαφωνούντες στις κομμουνιστικές χώρες (Κούντερα, Χάβελ, Κόχουτ), ανθρώπους που κατά τη γνώμη τους δεν ήταν αρκούντως σοβαροί. Επιπλέον, σημειώνουν πως το καθεστώς της Κούβας, με τους γιατρούς που έστειλε στην Αφρική και αλλού, κατάφερε να ανακουφίσει από τις ασθένειες αρκετούς λαούς του Τρίτου Κόσμου. Ακόμα διατυπώνουν την άποψη πως η σημερινή ισχυρή οικονομικά Κίνα δεν είναι μπαμπούλας για τον κόσμο, δεν είναι πιο καπιταλιστική από τις καπιταλιστικές χώρες, αλλά μια χώρα σοσιαλιστική, αλλά κινεζικού τύπου, όπου ο οικονομικός σχεδιασμός και το μεγαλύτερο μέρος της οικονομίας βρίσκεται στα χέρια της κυβέρνησης.

Το βιβλίο κλείνει με μια φράση του Τσόμσκι, ο οποίος, αφού κρίνει τα πεπραγμένα της Δύσης και τα καταδικάζει, μιλάει για τον σημερινό κόσμο, όπου τα πράγματα δεν φαντάζουν ιδιαίτερα αισιόδοξα. Κατά τη γνώμη του, έχουμε μόνο δύο επιλογές για να τα αντιμετωπίσουμε. Η πρώτη είναι να πούμε: «Δεν υπάρχει ελπίδα» και να τα παρατήσουμε. Και η άλλη, αυτή που προκρίνει, είναι να πούμε: «Λοιπόν, θα θέλαμε να βελτιώσουμε τα πράγματα, οπότε θα το προσπαθήσουμε».

001-patakis-eshopΗ τρομοκρατία της Δύσης
Νόαμ Τσόμσκι, Αντρέ Βλιτσέκ
μετάφραση: Χρήστος Καψάλης
Ψυχογιός
248 σελ.
Τιμή € 13,30


 

Τα σχόλια σας

Κάντε το σχόλιο σας, με σύνδεση από το facebook ή συμπληρώστε τα στοιχεία σας, στην παρακάτω φόρμα.

 


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΚΡΙΤΙΚΕΣ > ΜΕΛΕΤΕΣ - ΔΟΚΙΜΙΑ
Σπύρος Αραβανής: «Μελοποιημένος λόγος»

Θα ήθελα να επιστρατεύσω για λίγο τη φαντασία σας, ακολουθώντας, αν θέλετε, τη σκηνοθετική γραμμή που σε μένα γέννησε το βιβλίο αυτό του Σπύρου Αραβανή διαβάζοντάς το. Τα πρόσωπα, οι αναφορές, οι...

ΚΡΙΤΙΚΕΣ > ΜΕΛΕΤΕΣ - ΔΟΚΙΜΙΑ
Νάνος Βαλαωρίτης: «Για μια θεωρία της Γραφής, Γ΄»

Ο Νάνος Βαλαωρίτης επεξέτεινε τα θεωρητικά του κείμενα για τη λογοτεχνία σε έναν τρίτο τόμο με τον τίτλο Για μια θεωρία της Γραφής, Από το κείμενο στο υπερκείμενο. Στο βιβλίο αυτό μελετά τη...

ΚΡΙΤΙΚΕΣ > ΜΕΛΕΤΕΣ - ΔΟΚΙΜΙΑ
Δημήτρης Τσιόδρας: «Ευρωπατριωτισμός ή εθνοκεντρισμοί»

Φέτος η Ευρωπαϊκή Ένωση γιορτάζει τα 60 χρόνια από τη σύστασή της με τη Συνθήκη της Ρώμης (25.3.1957). Αρχικά ως Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα και στη συνέχεια ως Ευρωπαϊκή Ένωση έθεσε ως σκοπό την...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Το μήνυμά σας

Διεύθυνση

Πτολεμαίων 4
(Πλατεία Προσκόπων)
11635 Αθήνα,
Τηλ.-fax: 210.7212307
info@diastixo.gr
ISSN: 2585-2485

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας και μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα για το βιβλίο και για τις τέχνες.

 

Το email σας: