fbpx
Συλλογικό έργο: «Ανθρώπινος πόνος και υπαρξιακός προβληματισμός»

Συλλογικό έργο: «Ανθρώπινος πόνος και υπαρξιακός προβληματισμός»

Ο ανθρώπινος πόνος και η πολυπλοκότητα που παρουσιάζει ως προς την ερμηνεία του, είναι ένα διαχρονικό πρόβλημα που απασχόλησε έντονα τη διανόηση από τους κλασσικούς χρόνους έως σήμερα. Παράλληλα, ο ανθρώπινος πόνος συνδέεται άμεσα με αναπάντητα ερωτήματα όπως το αίνιγμα του κακού και το γρίφο της θεοδικίας, τα οποία τέθηκαν και από το χώρο των θεωρητικών επιστημών, της θεολογίας, φιλοσοφίας και της κοινωνιολογίας αλλά και των θετικών, κυρίως από την ιατρική. Το βιβλίο Ανθρώπινος πόνος και υπαρξιακός προβληματισμός που επιχειρεί να δώσει απαντήσεις στα παραπάνω ερωτήματα, είναι ένας συλλογικός τόμος δεκατεσσάρων άρθρων από διάφορους τομείς του επιστημονικού επιστητού και κυκλοφορεί από το γνωστό, για τις επιμελημένες του εκδόσεις, οίκο των Αδελφών Κυριακίδη.

Από το χώρο έρευνας της κλασσικής γραμματείας φιλοξενούνται δύο άρθρα τα οποία και αναδεικνύουν τη σημαντικότητα του φιλοσοφικού λόγου τόσο ως παρηγορητικού μέσου για την αντιμετώπιση του ανθρώπινου πόνου, όσο και ως εργαλείου προσέγγισης του προβλήματος της θεοδικίας σε σχέση με το χρόνο. Το επιστημονικό πεδίο της θεολογίας, εκπροσωπείται από οκτώ μελετήματα που επιχειρούν να προσεγγίσουν τον ανθρώπινο πόνο και οτιδήποτε συνδέεται με αυτόν από τα χρόνια της Παλαιάς Διαθήκης μέχρι και τον 21ο αιώνα. Το πολύκροτο πρόβλημα της θεοδικίας προσεγγίζεται στη διαχρονία του και ερμηνεύεται άλλοτε με βάση τη θρησκευτική κοινότητα και την αναφορά της στο θεϊκό νόμο και άλλοτε ως προσπάθεια απόδρασης από τη σχέση κτιστού και ακτίστου και την παγίδευση του ατόμου στο ορθολογικό πλαίσιο. Παράλληλα ο ανθρώπινος πόνος εξετάζεται μέσα από τη θεολογία της ασκητικής γραμματείας, η οποία και προτάσσει την εγκόλπωση του πόνου ως μέσου δεξίωσης της θεϊκής χάριτος με γνώμονα το θεανδρικό θυσιαστικό πρότυπο. Δύο μελέτες προσεγγίζουν το πρόβλημα του ανθρώπινου πόνου στη νεωτερικότητα, όπου δίνονται και προτάσεις αντιμετώπισης του μέσα από τη δυτική κυρίως θεολογία. Το τελευταίο άρθρο του βιβλίου είναι από το χώρο έρευνας της βυζαντινής αγιογραφίας και μελετά το θέμα της απεικόνισης του πόνου στο μαρτυρολόγιο της Εκκλησίας· οι σχετικές με το θέμα εικόνες κοσμούν το βιβλίο στις τελευταίες σελίδες του.

Δύο εξαιρετικά άρθρα προέρχονται από το χώρο της ιατρικής με διαφορετική στοχοθεσία το καθένα, εφόσον το πρώτο προσπαθεί να αναλύσει τον τρόπο με τον οποίο γίνεται αντιληπτός ο πόνος στο ανθρώπινο σώμα, ενώ το δεύτερο προτείνει την παρηγορητική φροντίδα ως μια καινούργια μέθοδο αντιμετώπισης του πόνου με γνώμονα το ψυχικό συμφέρον του ασθενή. Η νομική επιστήμη εκπροσωπείται με ένα πολύ ενδιαφέρον άρθρο που εξετάζει τις περιπτώσεις χρηματικής ικανοποίησης σε περιπτώσεις πρόκλησης πόνου. Τέλος η διαχείριση-εκμετάλλευση του ανθρώπινου πόνου από τα Μ.Μ.Ε., είναι ένα ρηξικέλευθο άρθρο από το δημοσιογραφικό χώρο, που φανερώνει το αλλοτριωμένο πρόσωπο της σημερινής κοινωνίας.

Η διεπιστημονική αυτή συνάντηση φανερώνει το ενδιαφέρον των επιμελητών της παρούσης έκδοσης για μια ειλικρινή προσέγγιση του πόνου μέσα από την αλληλοπεριχώρηση των επιστημονικών επιστητών. Τα ερωτήματα που τίθενται από τους συγγραφείς των μελετών του βιβλίου αποκαλύπτουν την αγωνία της επιστήμης να αντιπαρατεθεί με προβληματισμούς που αφορούν τον άνθρωπο και ξεφεύγουν από ένα αυστηρό ακαδημαϊκό πλαίσιο. Στο μέτρο λοιπόν που ο πόνος είναι σύμφυτος με την οριακότητα του ανθρώπινου βίου, ο συλλογικός αυτός τόμος συμβάλλει στην αποειδωλοποίηση του και στη δυνατότητα μιας ορθής επανεκτίμησης των διαστάσεών του για τον άνθρωπο του 21ου αιώνα.

 

Ανθρώπινος πόνος και υπαρξιακός προβληματισμός
Συλλογικό
επιμέλεια: Ιωάννης Γ. Κουρεμπελές, Αρχιμ. Αγαθάγγελος Γρ. Σίσκος, Στέφανος Ε. Αθανασίου
Αφοί Κυριακίδη
240 σελ.
Τιμή € 21,00

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΚΡΙΤΙΚΕΣ > ΜΕΛΕΤΕΣ - ΔΟΚΙΜΙΑ
Ευαγγελία Κιρκινέ: «Έθνος “εξ απαλών ονύχων”»

Με το περιεχόμενο του όρου «έθνος» και τον τρόπο που δημιουργείται το αίσθημα του ανήκειν σε ένα έθνος, κυρίως μέσω της «εθνικής εκπαίδευσης», καταπιάνεται η Eυαγγελία Κιρκινέ σε αυτή τη μελέτη της. Τι...

ΚΡΙΤΙΚΕΣ > ΜΕΛΕΤΕΣ - ΔΟΚΙΜΙΑ
Μήδεια Αμπουλασβίλι – Έκα Τσκοΐτζε: «Εύλαλα μάρμαρα»

Η Ελλάδα και η Γεωργία είναι χώρες που βρέθηκαν σε αντίπαλους ιδεολογικοπολιτικούς και στρατιωτικούς σχηματισμούς κατά τη διάρκεια του μεγαλύτερου μέρους των τελευταίων 100 ετών, ενώ συνεχίζουν να...

ΚΡΙΤΙΚΕΣ > ΜΕΛΕΤΕΣ - ΔΟΚΙΜΙΑ
Γιώργος Χατζηβασιλείου: «Φιλοσοφία της τεχνητής νοημοσύνης»

Οι κίνδυνοι της τεχνητής νοημοσύνης έγιναν ανάγλυφα φανεροί το 2018 σοκάροντας όλο τον κόσμο. Εκείνη τη χρονιά αποκαλύφθηκε το σκάνδαλο της Cambridge Analytica, μιας εταιρείας πολιτικής επικοινωνίας η οποία πήρε παράνομα...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Διεύθυνση

Πτολεμαίων 4
(Πλατεία Προσκόπων)
11635 Αθήνα,
Τηλ.-fax: 210.7212307
info@diastixo.gr
ISSN: 2585-2485

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας και μάθετε πρώτοι. τα τελευταία νέα για το βιβλίο και για τις τέχνες.

Με την επίσκεψη στο site μας, αποδέχεστε τη χρήση Cookies από το diastixo.gr, με σκοπό τη βελτίωση των υπηρεσιών που σας παρέχουμε.