fbpx
Ένας αιώνας δράση Το οδοιπορικό της ζωής μου Γιάννης Ανδρόπουλος Λογοτεχνική απόδοση: Έρικα Αθανασίου Κέδρος

Γιάννης Ανδρόπουλος: «Ένας αιώνας δράση»

Ο Γιάννης Ανδρόπουλος, 90 ετών σήμερα, θεωρείται ένας από τους πρωτοπόρους της ελληνικής κατασκευαστικής βιομηχανίας και η εταιρεία με την οποία συνέδεσε το όνομά του, η Αρχιρόδον, υπήρξε για δεκαετίες η μεγαλύτερη κατασκευαστική εταιρεία της Ελλάδας, με το κύριο κομμάτι των κερδών της να προέρχονται από τις εκτός Ελλάδας δραστηριότητές της. Ο δαιμόνιος Αχαιός μηχανικός, γόνος μιας φτωχής οικογένειας από χωριό των Καλαβρύτων, απόφοιτος του Μετσόβιου Πολυτεχνείου το 1948, έμελλε μια δεκαετία μετά, κι αφού είχε διαπρέψει ως στέλεχος κατασκευαστικών εταιρειών στην Ελλάδα και το εξωτερικό, να δημιουργήσει μαζί με άλλους επιχειρηματίες την Αρχιρόδον, θέτοντας ταυτόχρονα τις βάσεις για τη δημιουργία ενός λαμπερού, χρυσοτόκου κλάδου της οικονομίας.

Αν ήταν Αμερικανός ή Άγγλος, ο Γιάννης Ανδρόπουλος θα είχε γίνει ταινία στο Χόλιγουντ, το δε βιβλίο του μπορεί και να διδασκόταν στις σχολές επιχειρηματικότητας και διοίκησης επιχειρήσεων γιατί η στόφα του, ως ανθρώπου κι επιχειρηματία, είναι μοναδική.

Το παρόν βιβλίο είναι η αυτοβιογραφία του, γραμμένη ύστερα από ένα μακρύ επαγγελματικό ταξίδι που σταμάτησε για τη μεν ενασχόλησή του με τις κατασκευαστικές το 1990, για τη δε συνολική επαγγελματική δραστηριότητά του μόλις πριν μερικά χρόνια. Βασίζεται στο προσωπικό ημερολόγιο του επιχειρηματία και καταγράφει μια συναρπαστική ζωή που εκτυλίσσεται στα τέσσερα σημεία του (παγκόσμιου) ορίζοντα.

Όσοι εργάζονται στο χώρο των κατασκευών ή δραστηριοποιούνται επιχειρηματικά θα διαβάσουν τη ζωή ενός κατασκευαστή που αποτελεί κορυφαίο παράδειγμα σκληρής δουλειάς, επιμονής στο στόχο, τόλμης στις αποφάσεις αλλά και διπλωματικής ευελιξίας κατά τη φάση πολύωρων, εξουθενωτικών διαπραγματεύσεων με επιχειρηματίες, εργαζόμενους, προμηθευτές και πελάτες αλλά και κυβερνήσεις διαφόρων χωρών.

Για τους υπόλοιπους αναγνώστες το παρόν βιβλίο είναι ένα εξαιρετικό ανάγνωσμα θέλησης για επιτυχία, μάχης για κοινωνική και οικονομική αναρρίχηση αλλά κι ένα είδος ταξιδιωτικού αναγνώσματος που μας μεταφέρει, κατά τη διάρκεια σχεδόν μισού αιώνα, σε Ινδία, Λίβανο, Λιβύη, Σαουδική Αραβία, Αγγλία, Ελβετία, Μονακό κ.ά.

Το πιο συναρπαστικό κομμάτι του βιβλίου είναι η εξιστόρηση του τρόπου με τον οποίο αναπτύχθηκε η εταιρεία Αρχιρόδον, η οποία προέκυψε το 1960 από τη συνένωση δύο άλλων ιστορικών εταιρειών, της Αρχιμήδης και της Οδών και Οδοστρωμάτων. Η Αρχιρόδον, πολυμετοχική κατασκευαστική, με τον Γ. Ανδρόπουλο στο τιμόνι, κατάφερε μέσα σε περίπου μια εικοσαετία να μετεξελιχθεί σε έναν παγκόσμιο γίγαντα των κατασκευών, με εργοτάξια σε όλο τον κόσμο και αναλήψεις έργων που δεν μπορούσαν να «χτυπήσουν» ούτε γερμανικές αλλά ούτε και γαλλικές εταιρείες· αν το κατάφερναν, γινόταν μόνο σε συνεργασία με την Αρχιρόδον.

Στο πλαίσιο της αυτοβιογραφίας του, ο Γ. Ανδρόπουλος εξιστορεί το πώς ξεκίνησε τη μακρά πορεία του από τη Βεγγάζη της Ινδίας, πώς κατάφερε να εισέλθει στην κατασκευαστική αγορά της Σαουδικής Αραβίας, την πιο σημαντική του ανατολικού ημισφαιρίου εκείνη την εποχή, και πώς δούλεψε με τις σαουδαραβικές αρχές πολύ πριν εμφανιστούν στη γεμάτη πετρέλαιο και... δολάρια έρημο οι οικογένειες Βαρδινογιάννη και Λάτση.

Ένας αιώνας δράση Το οδοιπορικό της ζωής μου Γιάννης Ανδρόπουλος Λογοτεχνική απόδοση: Έρικα Αθανασίου Κέδρος

Κι ενώ στις σελίδες του βιβλίου ο αναγνώστης ακολουθεί την επιχειρηματική πορεία του Γ. Ανδρόπουλου, ταυτόχρονα εξελίσσεται μπροστά του η ιστορία του ελληνικού κατασκευαστικού κλάδου αλλά και η ταραγμένη ιστορία ορισμένων κρατών που αποτελούν τις «σκηνές» στο θέατρο της ζωής του, όπως π.χ. ο γοητευτικός Λίβανος της δεκαετίας του 1970, λίγο πριν και κατά το ξέσπασμα του πολέμου με το Ισραήλ.

Εξιστορεί την ιλιγγιώδη αύξηση του ενεργητικού της εταιρείας του, σε σημείο που, κάποια στιγμή τη δεκαετία του 1980, ο ίδιος κυριολεκτικά «δεν ήξερε τι είχε», πόσες δηλαδή ήταν οι εταιρείες του ομίλου του· όπως εξομολογείται, υπήρξε περίπτωση κατά την οποία ο όμιλος εξαγόρασε μεγάλη εταιρεία διαχείρισης ακινήτων στις ΗΠΑ χωρίς ο ίδιος να το γνωρίζει...

Πέρα από την επιχειρηματική διάσταση της εξιστόρησης, που θα συναρπάσει μηχανικούς κι επιχειρηματίες, το βιβλίο αξίζει να διαβαστεί και για έναν ακόμη λόγο: ο αναγνώστης έχει τη δυνατότητα να παρακολουθήσει την καθημερινότητα ενός κολοσσιαίου για τα ελληνικά μεγέθη επιχειρηματία, ο οποίος πετάει σχεδόν τρεις φορές την εβδομάδα σε διάφορους προορισμούς, έχει τα παιδιά του σε σχολείο στην Ελβετία, τη γυναίκα του στην Αθήνα, τα γραφεία του στη Βυρηττό, τα εργοτάξια στην Τζέντα ή στο Μαρόκο κι ο ίδιος κινείται συνεχώς, μόνος ή με συνεργάτες, υπογράφοντας συμφωνητικά και ισολογισμούς, συζητώντας με κυβερνητικούς αξιωματούχους, δειπνώντας με συναδέλφους και πελάτες σε διάφορες μεγαλουπόλεις του κόσμου. Σε εποχές και περιοχές που π.χ. το τηλέφωνο ήταν πολυτέλεια...

Σκληρός πραγματιστής και χαλκέντερος στις διαπραγματεύσεις με τις κυβερνήσεις, επιθετικός με τους ανταγωνιστές αλλά, όπως υποστηρίζει, χωρίς να υπερβαίνει τα καθιερωμένα, ο Γ. Ανδρόπουλος ομολογεί συχνά ότι διέθετε για την οικογένειά του πολύ λιγότερο χρόνο απ’ ό,τι θα έπρεπε, ξοδεύοντας όμως πολλαπλάσια για να την υπηρετεί σωστά και να της παρέχει τα πάντα.

Κι ενώ στις σελίδες του βιβλίου ο αναγνώστης ακολουθεί την επιχειρηματική πορεία του Γ. Ανδρόπουλου, ταυτόχρονα εξελίσσεται μπροστά του η ιστορία του ελληνικού κατασκευαστικού κλάδου αλλά και η ταραγμένη ιστορία ορισμένων κρατών που αποτελούν τις «σκηνές» στο θέατρο της ζωής του.

Από το βιβλίο δεν λείπουν οι αναφορές στις ενδοεταιρικές έριδες του Γ. Ανδρόπουλου με τους άλλους μετόχους, οι οποίες άφησαν εποχή, οι αναφορές στη δημόσια ζωή του και τις βραβεύσεις του ανά τον κόσμο, τα (αιχμηρά ενίοτε) σχόλια για την πολιτική, οικονομική και κοινωνική πραγματικότητα που συνάντησε στις διάφορες χώρες δραστηριοποίησής του, τα παραλειπόμενα των γευμάτων και δείπνων με κυβερνητικούς αξιωματούχους, καθώς και πτυχές από το φιλανθρωπικό έργο του. Καταγράφονται επίσης σκόρπιες αλλά μεστές νοήματος σκέψεις του για την πολιτική, τη θρησκεία, τις έννοιες της εργασίας, της οικογένειας, της φιλίας κ.ά. Καθοριστική ήταν η συμβολή της πεζογράφου Έρικας Αθανασίου, η οποία έκανε τη λογοτεχνική απόδοση.

Αν ήταν Αμερικανός ή Άγγλος, ο Γιάννης Ανδρόπουλος θα είχε γίνει ταινία στο Χόλιγουντ, το δε βιβλίο του μπορεί και να διδασκόταν στις σχολές επιχειρηματικότητας και διοίκησης επιχειρήσεων γιατί η στόφα του, ως ανθρώπου κι επιχειρηματία, είναι μοναδική. Είναι όμως Έλληνας, Αχαιός, κατασκευαστής δημόσιων και ιδιωτικών έργων και το βιβλίο του έχει να μας πει πολλά.

Ένας αιώνας δράση
Το οδοιπορικό της ζωής μου
Γιάννης Ανδρόπουλος
Λογοτεχνική απόδοση: Έρικα Αθανασίου
Κέδρος
430 σελ.
ISBN 978-960-044-675-3
Τιμή: €16,50
001 patakis eshop


 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΚΡΙΤΙΚΕΣ > ΔΙΑΦΟΡΑ
Anne Plantagenet: «Η μοναδική Μαρία Καζαρές»

Υπάρχει η νιότη. Υπάρχει το γήρας. Επέλεξα να γεράσω στο μεσουράνημά μου. Μαρία Καζαρές Βιβλίο-βιογραφία μιας σπουδαίας γυναίκας, που έζησε πλάι αλλά και στη σκιά του Αλμπέρ Καμύ. «Η φωνή της είναι σκοτεινή,...

ΚΡΙΤΙΚΕΣ > ΔΙΑΦΟΡΑ
«Προσωπικό αρχείο αρχηγού ΕΔΕΣ στρατηγού Ναπολέοντος Ζέρβα (περιόδου 1942-1944)»

Ο Ναπολέων Ζέρβας (Άρτα, 1891 – Αθήνα, 1957), στρατιωτικός, κινηματίας, ιδρυτής-αρχηγός του Εθνικού Δημοκρατικού Ελληνικού Συνδέσμου (ΕΔΕΣ) και πολιτικός, υπήρξε ένα από τα πλέον συζητημένα πρόσωπα του 20ού...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Διεύθυνση

Πτολεμαίων 4
(Πλατεία Προσκόπων)
11635 Αθήνα,
Τηλ.-fax: 210.7212307
info@diastixo.gr
ISSN: 2585-2485

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας και μάθετε πρώτοι. τα τελευταία νέα για το βιβλίο και για τις τέχνες.

Με την επίσκεψη στο site μας, αποδέχεστε τη χρήση Cookies από το diastixo.gr, με σκοπό τη βελτίωση των υπηρεσιών που σας παρέχουμε.