A+ A A-

ΣΤΗΝ ΚΕΡΚΥΡΑ ΤΟ 10ο ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΑΝΙΟΝΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ του Φίλιππου Φιλίππου

ΣΤΗΝ ΚΕΡΚΥΡΑ ΤΟ 10ο ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΑΝΙΟΝΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ του Φίλιππου Φιλίππου

Εφέτος συμπληρώνονται 150 χρόνια από την είσοδο της Επτανήσου στους κόλπους της μητέρας πατρίδας. Στις 21 Μαΐου 1864 ο Άγγλος αρμοστής παρέδωσε στον απεσταλμένο του ελληνικού κράτους τα δύο φρούρια της Κέρκυρας, όπου υψώθηκε η ελληνική σημαία. Συγχρόνως, κλείνει μία εκατονταετία από την έναρξη του σπουδαίου θεσμού των Πανιονίων Συνεδρίων. Η Εταιρεία Κερκυραϊκών Σπουδών ανέλαβε τη διοργάνωση του 10ου Διεθνούς Πανιονίου Συνεδρίου στον τόπο όπου πρώτη φορά λειτούργησε ο θεσμός αυτός το 1914. Και τότε, το 1ο Πανιόνιο Συνέδριο πραγματοποιήθηκε στην Κέρκυρα τον Μάιο του 1914 και χρηματοδοτήθηκε από το ελληνικό κράτος, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του εορτασμού της πεντηκονταετηρίδας της Ένωσης της Επτανήσου. Την έναρξη είχε κηρύξει ο βασιλιάς Κωνσταντίνος στην αίθουσα τελετών του τότε νομαρχιακού μεγάρου, ενώ ο πρωθυπουργός Ελευθέριος Βενιζέλος και ο πρόεδρος της Βουλής Κωνσταντίνος Ζαβιτσιάνος παρακολούθησαν εργασίες των τμημάτων, έλαβαν μέρος σε συζητήσεις και υιοθέτησαν αιτήματα. Πρόεδρος του 1ου Πανιονίου Συνεδρίου ήταν ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών Σπυρίδων Λάμπρος.

Η διεξαγωγή του εφέτος στο νησί των Φαιάκων είχε οριστεί με απόφαση των δύο τελευταίων Πανιονίων Συνεδρίων, του 8ου στα Κύθηρα και του 9ου στους Παξούς. Το 10ο Συνέδριο, όπου θα πάρουν μέρος περισσότεροι από 500 σύνεδροι, θα διαρκέσει από τις 30 Απριλίου έως τις 4 Μαΐου 2014.

Η έναρξή του θα πραγματοποιηθεί στην Ιόνιο Ακαδημία, στις 30 Απριλίου, ώρα 5.30 μ.μ. Θα προηγηθεί στις 5 μ.μ. κατάθεση στεφάνων στον ανδριάντα του Ιωάννη Καποδίστρια και στην προτομή του Διονυσίου Σολωμού. Από 1 έως 3 Μαΐου, πρωί και απόγευμα, θα πραγματοποιηθούν παράλληλες συνεδρίες σε πέντε αίθουσες του Ιονίου Πανεπιστημίου, καθώς και στις αίθουσες: Αναγνωστική Εταιρεία Κερκύρας, Πνευματικό Κέντρο Ιεράς Μητροπόλεως, Φιλαρμονική Εταιρεία Κερκύρας, Ιατροχειρουργική Εταιρεία Κερκύρας, Αρχεία Νομού Κερκύρας, ΜΑΕΔΗΚ (Φαληράκι) και Δικηγορικός Σύλλογος Κερκύρας. Η καταληκτήρια συνεδρία θα πραγματοποιηθεί ξανά στην Ιόνιο Ακαδημία, στις 4 Μαΐου, ώρα 10.45 π.μ. Θα προηγηθεί αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό του Αγίου Σπυρίδωνος, στις 7.30 π.μ.

Εκτός του πανηγυρικού χαρακτήρα του, με συναυλίες, θέατρο, εκθέσεις, ξεναγήσεις, λόγω της διπλής επετείου, το Συνέδριο αυτό θα έχει τον καθιερωμένο επιστημονικό χαρακτήρα, ώστε να προβληθούν αφενός η Ιστορία, τα Γράμματα, οι Τέχνες και οι Επιστήμες του χώρου, αφετέρου να τονισθεί η ενότητα και ιδιαιτερότητα του επτανησιακού πολιτισμού.

Επίτιμος πρόεδρος του Συνεδρίου είναι ο Σπύρος Ευαγγελάτος, τ. πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών. Πρόεδρος του Συνεδρίου είναι ο Περικλής Παγκράτης, πρόεδρος της Εταιρείας Κερκυραϊκών Σπουδών. Την οργανωτική επιτροπή αποτελούν οι: πρόεδρος ο Θεοδόσης Πυλαρινός, αντιπρόεδροι οι Γεώργιος Μοσχόπουλος, Νίκιας Λούντζης και Ευριπίδης Γαραντούδης, γραμματέας ο Δημήτρης Κονιδάρης, ταμίας ο Λουκιανός Ζαμίτ, μέλη οι Νάσος Μαρτίνος, Κώστας Καρδάμης, Βασίλης Λέτσιος, Σωτήρης Τριβιζάς, Νικολαΐς Πέννα, Ρένα Κρουαζιέ-Μασωνίδη, Σπύρος Γαούτσης και Νίκος Κοσκινάς.

Στην επιτροπή της Ακαδημίας Αθηνών μετέχουν, πλην του Σπύρου Ευαγγελάτου, οι ακαδημαϊκοί Παναγιώτης Βοκοτόπουλος και Χρύσα Μαλτέζου.

Οι θεματικοί κύκλοι του 10ου Διεθνούς Πανιονίου Συνεδρίου είναι: Ιστορία, Λογοτεχνία, Αρχαιολογία, Αρχαιογνωσία, Εκκλησία, Παιδεία, Σύγχρονος περιηγητισμός, Τέχνη, Πολιτισμός, Τυπογραφία.

Το πολυσέλιδο πρόγραμμα (άνω των 100 σελίδων) είναι αδύνατο να δημοσιευθεί, καταγράφονται όμως χάρη δείγματος οι τρεις στρογγυλές τράπεζες.

1) Θέμα: «Η ζωγραφική στα Ιόνια Νησιά από τον Μεσαίωνα έως τον 20ό αιώνα. Τέχνη μεθορίου ανάμεσα στη Δύση και την Ανατολή;»

2) Θέμα: «Η πεζογραφία στα Επτάνησα τον 19ο αιώνα».

3) Θέμα: «Τα Επτάνησα και η νεοελληνική αναγέννηση».

Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφθείτε το www.panioniosynedrio.gr.

 

Διαβάστε επίσης
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
«Ο πιο διάσημος “Σπασίκλας” στην Αθήνα» της Ράνιας Μπουμπουρή

Ο Τζεφ Κίνι, συγγραφέας της σειράς-φαινόμενο «Το ημερολόγιο ενός Σπασίκλα», επισκέφθηκε την Αθήνα για να γνωρίσει τους μικρούς φίλους του σε μια εκδήλωση που διοργάνωσαν οι Εκδόσεις Ψυχογιός στο...

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
«Ο χαρισματικός Τζο Νέσμπο στην Αθήνα» της Ράνιας Μπουμπουρή

Εάν ισχύει ότι κάποιοι άνθρωποι έχουν άστρο, τότε ο Νορβηγός συγγραφέας αστυνομικής λογοτεχνίας Τζο Νέσμπο είναι σίγουρα ένας από αυτούς. Ο Νέσμπο βρέθηκε στην Αθήνα στις 18 και 19 Σεπτεμβρίου για...

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
«Η Καλαμάτα διεκδικεί δυναμικά τον τίτλο της Ευρωπαϊκής Πολιτιστικής Πρωτεύουσας για το 2021» της Μάριον Χωρεάνθη

Το έτος 2021 συμπληρώνονται 200 χρόνια από την κήρυξη της Ελληνικής Επανάστασης και την έκδοση του πρώτου διπλωματικού κειμένου των επαναστατημένων Ελλήνων (Προειδοποίησις εις τας ευρωπαϊκάς αυλάς),...

ΦΙΛΙΚΑ SITE

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Email:
Θέμα:
Μήνυμα:

ΠΤΟΛΕΜΑΙΩΝ 4 (ΠΛΑΤΕΙΑ ΠΡΟΣΚΟΠΩΝ)
11635 ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ.-FAX: 210-7212307
info@diastixo.gr

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

*  Το email σας:

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΔΙΚΤΥΑ

facebook icontwitter icongoogle plus iconpinterest iconyoutube iconrss icon

Με την υποστήριξη του diastixo.gr - Designed by: artspr