Η γυναίκα που έφερε τα βιβλία μαγειρικής σε κάθε νοικοκυριό
Η γυναίκα που έφερε τα βιβλία μαγειρικής σε κάθε νοικοκυριό

Η γυναίκα που έφερε τα βιβλία μαγειρικής σε κάθε νοικοκυριό

Με ένα doodle (που όμως δεν είδαμε στην Ελλάδα, λόγω του ότι δεν είναι γνωστή στη χώρα μας) τίμησε στις 28 Μαρτίου τη Χάνα Γκλας το Google, ανήμερα της επετείου των 310 ετών από τη γέννησή της.

Η Γκλας είναι η γυναίκα που έφερε την τέχνη της μαγειρικής από τις κουζίνες των Γάλλων σεφ στην κουζίνα της μέσης, καθημερινής νοικοκυράς, με το βιβλίο της Η τέχνη της μαγειρικής, Απλά και εύκολα, που κυκλοφόρησε στο Λονδίνο το 1747. Ήταν το πρώτο βιβλίο μαγειρικής που απευθυνόταν στις μάζες, δηλαδή στις νοικοκυρές και στις υπηρέτριες που μαγείρευαν στα σπίτια όπου εργάζονταν.

«Πιστεύω πως επιχείρησα έναν τομέα της μαγειρικής που κανείς δεν είχε σκεφτεί μέχρι τώρα ότι άξιζε τον κόπο να γράψει γι’ αυτόν» έγραφε στην πρώτη σελίδα του βιβλίου, διαβεβαιώνοντας πως με τη βοήθειά του «κάθε υπηρέτης που μπορεί έστω να διαβάσει θα μπορέσει να γίνει ένας ανεκτά καλός μάγειρας, και όσοι έχουν έστω και την ελάχιστη ιδέα από μαγειρική οπωσδήποτε θα γίνουν πολύ καλοί».

Αν και οι περισσότερες συνταγές που παρουσίαζε η Γκλας στο βιβλίο της δεν ήταν δικές της, ο απλός, περιγραφικός τρόπος με τον οποίο έδινε οδηγίες επέτρεπε στον καθένα να τις κατανοήσει, κι έτσι το βιβλίο της έφερε μια πραγματική επανάσταση, και είναι ο λόγος για τον οποίο σήμερα σε κάθε σπίτι υπάρχει κάποιο βιβλίο μαγειρικής.

 

Τα σχόλια σας

Κάντε το σχόλιο σας, με σύνδεση από το facebook ή συμπληρώστε τα στοιχεία σας, στην παρακάτω φόρμα.

 


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Διεύθυνση

Πτολεμαίων 4
(Πλατεία Προσκόπων)
11635 Αθήνα,
Τηλ.-fax: 210.7212307
info@diastixo.gr
ISSN: 2585-2485

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας και μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα για το βιβλίο και για τις τέχνες.

 

Το email σας: