fbpx
Τα βιβλία και οι συγγραφείς που «καταράστηκαν» τον Τζέφρι Ευγενίδη

Τα βιβλία και οι συγγραφείς που «καταράστηκαν» τον Τζέφρι Ευγενίδη

Για τα βιβλία και τους συγγραφείς που σχημάτισαν τη λογοτεχνική του ταυτότητα μίλησε στο καναδικό δίκτυο CBC ο Τζέφρι Ευγενίδης, συγγραφέας μεταξύ άλλων των βιβλίων Αυτόχειρες παρθένοι, Middlesex και Σενάριο γάμου.

Ο Τζέφρι Ευγενίδης επέλεξε τα εξής:

-Ένα πορτρέτο του καλλιτέχνη σε νεαρή ηλικία, του Τζέιμς Τζόις: «Αυτό ήταν το βιβλίο που με ευλόγησε ή με καταράστηκε (όπως το δει κανείς) με τη μοίρα του να γίνω συγγραφέας. Η ιστορία του νεαρού Stephen Dedalus και της ανακάλυψης της καλλιτεχνικής του κλίσης, την οποία διάβασα σε ηλικία εξίσου εύπλαστη και ιδεαλιστική όπως αυτή που διηγείται ο Τζόις με τον ήρωά του, με έπεισε ότι μία λογοτεχνική ζωή μπορεί να είναι ο ιερός μου προορισμός, ένας όρκος υποταγής και φτώχειας, έστω χωρίς την αγαμία. Πάντα αναζητούσα μέντορες και είδωλα όταν ήμουν έφηβος, και ο Τζόις, πολυμαθής, επαναστάτης και Ιρλανδός, έμοιαζε με το ριζοσπαστικό του και εν τέλει νικηφόρο λογοτεχνικό project να είναι ο ιδανικός. Όταν διάβασα τον Οδυσσέα για να ανακαλύψω, δέκα χρόνια μετά, ότι ο Dedalus δεν είχε πολλά να δείξει για τις προσπάθειές του, ήταν αργά για μένα. Είχα ήδη εγγραφεί».

-Οι συγγραφείς J. D. Sallinger, Saul Bellow και Philip Roth: «Αυτοί οι συγγραφείς μού έδειξαν τον τρόπο να παραμείνω πιστός στην παράδοση της αγγλικής και αμερικανικής λογοτεχνίας, από τον Σαίξπηρ μέχρι τον Χένρι Τζέιμς, ζώντας παράλληλα και περιγράφοντας μια εμπειρία του να είσαι ένας μετανάστης ή κάποιος απ’ έξω. Αυτοί οι συγγραφείς προσπάθησαν να αλλάξουν την αμερικανική λογοτεχνία για να ταιριάζει στη δική τους εμπειρία χωρίς να θέλουν με κανέναν τρόπο να καταστρέψουν την πηγή. Κατάφεραν όλοι να ακούγονται σαν κανονικοί Αμερικανοί και να μην είναι “λογοτεχνικοί”, διατηρώντας ταυτόχρονα τα πιο ακριβή λογοτεχνικά στάνταρ».

-Οι Ποικιλίες θρησκευτικής εμπειρίας, του Γουίλιαμ Τζέιμς: «Συχνά σκέφτομαι αυτό το βιβλίο λόγω της αμερόληπτης και οξυδερκούς ανάλυσης των ψυχολογικών καταστάσεων. Ενισχυμένες διανοητικές καταστάσεις που κινούνται από την ευφορία και τη φώτιση μέχρι την κατάθλιψη και την απελπισία. Εξετάζοντας τα ανθρώπινα υποκείμενά του, ο Τζέιμς κατάφερε να μεταδώσει τα συγκεκριμένα χαρακτηριστικά στιγμών που κάποτε ήταν ανεξήγητες για τους ανθρώπους που τις βίωναν και παρ’ όλα αυτά ήταν τα σημαντικότερα γεγονότα στη ζωή τους. Ο τύπος στιγμών που κάθε λογοτέχνης προσπαθεί να χτίσει σε ένα βιβλίο και να αποτυπώσει στο μυαλό του αναγνώστη».

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Διεύθυνση

Πτολεμαίων 4
(Πλατεία Προσκόπων)
11635 Αθήνα,
Τηλ.-fax: 210.7212307
info@diastixo.gr
ISSN: 2585-2485

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας και μάθετε πρώτοι. τα τελευταία νέα για το βιβλίο και για τις τέχνες.

Με την επίσκεψη στο site μας, αποδέχεστε τη χρήση Cookies από το diastixo.gr, με σκοπό τη βελτίωση των υπηρεσιών που σας παρέχουμε.