A+ A A-

Απονομή του Βραβείου «Άρης Αλεξάνδρου»

Απονομή του Βραβείου «Άρης Αλεξάνδρου»
Το Βραβείο «Άρης Αλεξάνδρου» απονεμήθηκε φέτος στον ποιητή και μεταφραστή Στρατή Πασχάλη, για τη μετάφραση του εκτενούς ποιήματος του Μπερνάρ Νοέλ Περαστικός απ’ τον Άθω (Γαβριηλίδης, 2013), σε τελετή που έγινε τη Δευτέρα 8 Ιουνίου 2015 στο βιβλιοπωλείο των Εκδόσεων Γκοβόστη.

Ο Μπερνάρ Νοέλ (1930), πολύ σημαντικός Γάλλος ποιητής και στοχαστής, πεζογράφος, δοκιμιογράφος και κριτικός, γράφει μια πεζόμορφη ποιητική σύνθεση για την εμπειρία του στο Άγιο Όρος το 1994, ηθελημένα άρρυθμη, την οποία περιγράφει στον Ντομινίκ Σαμπιερό, με τον οποίο συνομιλεί στο επίμετρο, ως σημειώσεις της καθημερινότητας σε ενδεκασύλλαβους στίχους που πραγματώνουν μια ποίηση – νέα πίστη. Η θραυσματική, ασυνεχής μορφή του ποιήματος, η οποία διαφυλάσσει τον πυρήνα του νοήματός του ανοίγοντάς το την ίδια στιγμή στον κόσμο, δημιουργεί πολυσύνθετες δυσκολίες στον μεταφραστή: λέξης, στίξης, ρυθμού, διατήρησης της αμφισημίας, απόδοσης της συνδήλωσης και του πολλαπλού νοήματος, σεβασμού στην ποιητική μορφή. Το πραγματωμένο έργο δείχνει πόσο γόνιμη μπορεί είναι η αφοσίωση στο ξένο κείμενο και μεταφέρει ακέραιη την κατασκευή, παρά την αλλαγή στα υλικά. Στην ομιλία του, ο μεταφραστής ανέδειξε μια ακόμη πτυχή της σύνθεσης αυτής, εντάσσοντάς τη στη διαχρονική και κρίσιμη συνομιλία των ξένων ποιητών και στοχαστών με την Ελλάδα, η οποία μέσα στην παρούσα κρίση έχει πολλά να μας πει.

Το Βραβείο «Άρης Αλεξάνδρου», το οποίο έχει θεσπίσει το περιοδικό Τα Ποιητικά, απονεμήθηκε φέτος για τρίτη χρονιά, με την υποστήριξη της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα. Στόχος του Βραβείου είναι να υποστηρίξει τη μετάφραση της ποίησης, της οποίας η εκδοτική τύχη είναι συχνά αβέβαιη. Αυτό ακριβώς επιβεβαιώνει και η φετινή παραγωγή στο πεδίο της μεταφρασμένης ποίησης, η οποία λόγω κρίσης βαίνει μειούμενη.

Η απονομή του Βραβείου έγινε στο πλαίσιο της τελευταίας συνάντησης Ποιητικών Διαλόγων De Profundis του περιοδικού, η οποία ολοκλήρωσε με επιτυχία έναν κύκλο συναντήσεων, στο πλαίσιο του οποίου αναπτύχθηκε γόνιμος διάλογος για την ποίηση, ενώ οι καλεσμένοι ποιητές, αλλά και οι παρευρισκόμενοι, είχαν την ευκαιρία να διαβάσουν ποιήματά τους.

Στην τελετή βράβευσης παρευρέθηκε, μεταξύ άλλων πολλών, ο Μισέλ Βόλκοβιτς, «πρεσβευτής» της ελληνικής λογοτεχνίας, και της ποίησης ειδικότερα, στη Γαλλία. Στην ομιλία του υπογράμμισε το ειδικό βάρος της ελληνικής ποίησης σήμερα στο εξωτερικό, επισημαίνοντας τον νέο φιλελληνισμό που αναπτύσσεται στις μέρες μας και τη σημασία της μετάφρασης στον πολύμορφο διάλογο της Ελλάδας με τους άλλους.

Η φετινή κριτική επιτροπή, αποτελούμενη από τον ποιητή και διευθυντή του περιοδικού Φρέαρ Δημήτρη Αγγελή, την επίκουρη καθηγήτρια Θεωρίας και Πράξης της Μετάφρασης ΑΠΘ και κριτικό λογοτεχνίας Τιτίκα Δημητρούλια, τον ποιητή, δοκιμιογράφο και μεταφραστή Γιώργο Μπλάνα, τον ποιητή, πεζογράφο και δοκιμιογράφο Κώστα Παπαγεωργίου και τον επίκουρο καθηγητή Μετάφρασης-Μεταφρασεολογίας ΑΠΘ και μεταφραστή Κωνσταντίνο Παλαιολόγο, αφού εξέτασε τη μεταφραστική παραγωγή του 2013, κατέληξε στον εξής σύντομο κατάλογο πολύ καλών μεταφράσεων, απ’ όπου έγινε και η τελική επιλογή του νικητή:

Kalfopoulou, Adrianne, Ξένη, ξένο, ξενιτιά, μτφρ. Κατερίνα Ηλιοπούλου (Μελάνι, 2013).
Milosz, Czeslaw Έσχατα ποιήματα, μτφρ. Πάβεου Κρούπκα – Γιώργος Πετρόπουλος (Momentum, 2013).
Montale, Eugenio Ημερολόγιο του ’71, μτφρ. Νίκος Αλιφέρης (Άγρα, 2013).
Noël, Bernard, Περαστικός απ’ τον Άθω, μτφρ. Στρατής Πασχάλης (Γαβριηλίδης, 2013).
Peixoto, Jose Luis, Ποιήματα, μτφρ. Νίκος Πρατσίνης (Γαβριηλίδης, 2013).

[επιμέλεια: Ρ.Μπ.]

 

Διαβάστε επίσης
ΝΕΑ
Παρατείνεται η έκθεση «Πλεύσις» στο Μουσείο Ηρακλειδών

Η έκθεση «Πλεύσις-Ναυπηγική και Ναυσιπλοΐα των Ελλήνων από την αρχαιότητα έως τους νεότερους χρόνους» παρατείνεται και θα υποδέχεται τους επισκέπτες έως και την Κυριακή 27 Αυγούστου 2017, καθημερινά και...

ΝΕΑ
Ο Hans Eideneier στην Αθήνα

Οι Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης σας προσκαλούν την Παρασκευή 26 Μαΐου 2017 και ώρα 19.30 στην παρουσίαση του βιβλίου Μεσαιωνικές ιστορίες ζώων: Διήγησις των τετραπόδων ζώων & Πουλολόγος που επιμελήθηκε ο Hans...

ΦΙΛΙΚΑ SITE

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Email:
Θέμα:
Μήνυμα:

ΠΤΟΛΕΜΑΙΩΝ 4 (ΠΛΑΤΕΙΑ ΠΡΟΣΚΟΠΩΝ)
11635 ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ.-FAX: 210-7212307
info@diastixo.gr

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

*  Το email σας:

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΔΙΚΤΥΑ

facebook icontwitter icongoogle plus iconpinterest iconyoutube iconrss icon

Με την υποστήριξη του diastixo.gr - Designed by: artspr